Savunma sanayiinin yerlileştirilmesi için kurulan şirketler ürünleri ve sistemleri ile havada,karada ve denizde Türkiye’nin gücüne güç katıyor.
Havelsan
HAVELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir şirketi olarak 1982 yılında kuruldu. HAVELSAN, bünyesinde geliştirdiği özgün teknolojiler ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan Komuta Kontrol ve Savaş Yönetim Sistemlerini üretiyor ve bu sistemleri, ilgili platformlara entegre ediyor. Bu itibarla, Savunma Sanayii Müsteşarlığı için tek sistem sağlayıcı konumunda bulunuyor. HAVELSAN, bu uzmanlık alanında, Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS) gibi, ülkemizin en büyük ERP projesini başarıyla teslim etti. HAVELSAN, deniz karakol uçaklarına görev destek ve yer destek sistemleri sağlama amacına yönelik başlatılan MELTEM programlarında kendi payına düşen görevleri başarıyla yerine getirdikten sonra, kazandığı deneyim ve bilgi birikimi ile savunma sanayimizin en büyük inisiyatiflerinden, Barış Kartalı Programı’nda önemli bir görev üstlendi. GENESİS modernizasyon projesi ile başladı ve Milli Gemi (MİLGEM)’nin Savaş Yönetim Sistemleri, tüm yerli üretim platformların komuta kontrol yazılımları ve veri dağıtım sistemleri ile devam etti. HAVELSAN’ın kritik alanlardaki bu başarıları Türkiye’nin güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Seçimlerde oylar sayılırken Seçim Sistemi (SEÇSİS), adalet hizmetlerinin sayısal hâlde kullanılmasında Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), ev almak için tapu dairesine gittiğimizde Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) gibi sistemler, HAVELSAN’ın imzasını attığı ve günlük hayatımıza dokunan dev projelerden. Türkiye’nin, yazılım yoğun teknolojilerde kritik ihtiyaçlarının karşılanmasında 41 yıldır lider rol üstlenen HAVELSAN, Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşını kutlayacağımız 2023 yılında, Türkiye’nin küresel bir markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
ASPİLSAN
ASPİLSAN, 2 Nisan 1981’de Türkiye’nin batarya ve şarj edilebilir pil ihtiyaçlarını karşılamak üzere Kayseri’de kuruldu. 1985 yılında şarj edilebilir pillerinin üretimi ile başladığı faaliyetine bir yıl sonra telsizlerde kullanılan bataryaların üretilmesi ile devam etti. ASPİLSAN, bu üretimini başta savunma sanayi şirketleri olmak üzere birçok cihaz üreticisine farklı pil ve bataryalar üreterek geliştirdi. 1993 yılında Uçak Aküsü üretimine başlayan ASPİLSAN, özellikle devlet uçaklarında kullanılan aküleri üretti. ASPİLSAN, 2005 yılı itibarıyla teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan lityum iyon batarya üretimine başladı. ASPİLSAN öncelikle bu pillerin kullanılması için gerekli olan elektronik tasarım ve üretim yaptı. Baskı Devre Kartı tasarım ve üretime başladı. Bu yeteneğin kazanması ile lityum iyon batarya üretimine başlayan ASPİLSAN’ın bu yeteneği Panasonic firması tarafından onaylandı. Bu onayla birlikte PANASONİC firmasının şarj edilebilir pil distribütörlüğünü aldı. Bu süreç daha sonra LG firması ile de devam etti ve global ölçekte lityum üreticilerinin onaylı batarya üreticisi haline geldi. 2020 yılında başladığı yatırım süreci sonunda 2022 yılında Türkiye’nin ilk şarj edilebilir 18650 ebatlarında li-iyon pil üretimini gerçekleştirdi. Bu yatırım kapsamında sadece litiyon pil üretildi, Batarya Üretim tesisi de modernize edildi, Raylı sistemler için üretim yeteneği de kazanıldı. ASPİLSAN Enerji tarafından üretilen pillerin çeşitli platformlarda kalitesi onaylandı ve yurt içi ile birlikte ihracatın da kapıları açıldı. Ülkemizin ilk pil ihracatı da yine ASPİLSAN Enerji tarafından yapıldı.
ROKETSAN
Uluslararası bir program olan ‘Stinger Avrupa Ortak Üretim Projesi’ kapsamında füzelerin kritik alt sistemlerinden olan kompozit yakıtlı fırlatma ve uçuş motorları ve sevk sistemlerinin yurt içinde üretimi Türkiye tarafından üstlenildi. O dönemde Türkiye’de kompozit katı yakıt teknolojisi olmadığı için Millî Savunma Bakanlığı (MSB), kompozit yakıtlı fırlatma ve uçuş motorlarını üretmek üzere yeni bir şirket kurulmasını uygun buldu. Roketsan, Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile “Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) roket ve füze ihtiyaçlarının karşılanması, ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olunması” amacıyla 14 Haziran 1988 tarihinde kuruldu. 1992’de başlatılan füze tasarım altyapısı geliştirme projesi 1995’te tamamlandı. Stinger projesinin 1999 yılında tamamlanmasından önce Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere dünyadaki emsallerine göre çok daha gelişmiş özgün tasarım kompozit yakıtlı 11 km menzile sahip TR-107 Roketi ile 40 km menzilli TR-122 Roketi ve 122 mm Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi T-122’nin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimleri gerçekleştirildi. Bu sistem ve roketler 1996 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındı. Yeni teknolojilerin elde edildiği bu süreçte Kasırga Roket ve Silah Sistemi ile Yıldırım Füze ve Silah Sistemi de TSK envanterine kazandırıldı. 2004 yılında MSB tarafından Kara Kuvvetlerinin ihtiyacı doğrultusunda başlatılan CİRİT 2.75” Lazer Güdümlü Füze Projesi’nde Lazer Güdüm, Ara Safha Güdüm, Duyarsız Roket Motoru ve Duyarsız Harp Başlığı gibi ileri teknolojiler kazanılmıştır. 2004 yılında özgün tasarımla üretilen roket ve silah sistemlerinin ihracına yönelik sözleşmeler imzalanmış, böylece yurt dışına sistem seviyesinde ürün süreci ve ihracat başladı. ALTAY millî tankı ve diğer çeşitli zırh sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve testi için gerekli altyapının bulunduğu Balistik Koruma Merkezi 2010 yılında Roketsan tarafından hizmete alındı. Kara, Hava ve Deniz Silah Sistemlerini kapsayacak şekilde ürün yelpazesini genişleten Roketsan, bu alandaki platformlarda entegrasyon yapma, lojistik hizmetlerini verme, balistik koruma sistemleri tasarlama ve üretme, uydu fırlatma sistemleri geliştirme çerçevesindeki faaliyetlerini yürütüyor. Dünyanın en büyük 100 savunma ve havacılık sanayii şirketini gösteren “Defense News Top 100” listesine 2019’da 96’ncı sıradan giren, 2020’de 89’uncu sıraya yükselen ve 2021’de ise listeden düşen Roketsan, 2022’de 86’ncı sıradan listeye tekrar giriş yaptı. 2023’te ise 80’inci sıraya yükseldi.