1/5000, 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı değişikliği onaylandı

1/5000, 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı değişikliği onaylandı
Yayınlama: 11.06.2024
A+
A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi’nin hazırladığı daha sonra Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçen Adalar İlçesi İmar Planları Cumhurbaşkalığı kararnamesi ile onayladı. Hatırlanacağı üzere planlara adalılar tepki göstermiş, planlara itiraz etmişti.

Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada ve Sedef Adası’nda yaşayan vatandaşlar İBB ve Adalar Belediyesinin hazırladığı yeni imar planlarına sosyal medya üzerinden tepki göstermiş, çoğu adalının çağrılmadığı toplantılardan sonrasında hazırlanan planlara Adalılardan büyük tepki gelmiş, İBB ve Adalar Belediyesi ise kendileri tarafından yapılan planların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından değiştirildiğini iddia etmişlerdi Adalılar askıya çıkarılan imar planlarına itiraz etmişti.


Adalılar, sahillerin ve kıyı şeridinin plana dahil edilmemesinden dolayı endişelerini dile getirip, kıyılara planda yer verilmemesinin bilimsel ve teknik kurallarına aykırı olduğunu belirtmiş, planlarda tescilli birçok yapıda fonksiyon belirtilmesi, yapıların akıbetinin ne olacağının bilinmemesine neden olmuştu.


Adalılar Burgazada’da Cennet Bahçesi’nin bulunduğu bölgedeki araziye “Konaklamalı Turizm – Otel” fonksiyonu verilmesine karşı çıkmış, buranın Adalar’da öne çıkan bir kültürel alan olduğunu belirten Adalılar, otel yapılma ve turizme açılma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını söylemişlerdi


Ada halkı, atık su tesisleri, ulaşım ve afet sonrası toplanma, geçici yerleşim alanları gibi kritik konuların planda yer almadığını belirterek plana itiraz etmiş, yapılacak yeni evlerin yüksekliğinin 6,5 metre ya da başka bir deyişle iki kat ile sınırlandırılmasını olumlu bulmuş, buna karşın mevcut yapılar içerisinde bunun çok üzerinde yükseklikte binalar olduğunu da kaydetmişlerdi. Adalılar, bu nedenle deprem tehlikesi karşısında mevcut daha yüksek yapıların yenilenmeme ihtimalinin görmezden gelindiğini düşünüyor. Sedef Adası’nda bazı bölgelerin sit alan derecelerinin düşürülmesi de tartışmalardan bir diğeriydi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise yaptığı açıklamada;

Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi, İstanbul İli, Adalar 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği Bakanlık Makamının 02.05.2024 tarihli ve 9384383 sayılı Olurları ile 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca onaylanmıştır.

Söz konusu plan, 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca 06.06.2024 tarihinden itibaren 1 ay süre ile İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü (Barbaros Mahallesi, Begonya Sk. No:9A, 34746 Ataşehir/İstanbul) ilan panosu ile internet sitesinde (istanbul.csb.gov.tr) ve E-Plan Otomasyon Sisteminde eş zamanlı olarak askıya çıkarılmış olup, itirazlar İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne yapılabilecektir.
Askı Tutanağı, Plan ve Raporu indirmek için tıklayınız.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.