Adalar Belediyesi’nde ölüm bekleyişi!

Adalar Belediyesi’nde ölüm bekleyişi!
Yayınlama: 08.04.2023
A+
A-

Adalar Belediyesi’nin Büyükada Maden Mahallesi, Altınordu Caddesi, 21 numaralı yerde bulunan hizmet binasının riskli yapı olduğunu ve tahliye edilmesi gerektiği belirtmiştik. Binayla ilgili çürük raporu var. Depremde yıkılacak!

Belediye binasının halk ağzıyla ‘çürük raporu’ resmi ağızla ‘Riskli Yapı Tespit Raporu’ alındığı ve bu raporun olumsuz çıktığı, raporun olumsuz çıkması sebebiyle yönetmeliklere göre 60 gün içinde binanın elektriğinin ve suyunun kesilmesi gerektiği, tahliyesinin yapılması ve binanın derhal yıkılması gerektiği belirtmiştik.

Adalar Belediyesi İmar Müdürü Hüseyin Yılmaz’ın, elektrik ve suyun kesilmesini belirten bir yazıyı ilgili kurumlara yazdığı, bu sürenin 15 Mart 2023 günü sona erdiği ancak ilgili kurumların hiç bir işlem yapmayarak memurlar dahil işi olan Adalılarla birlikte herkesin canını riske atttğı belirtiliyor.

Binalara halk ağzıyla ‘çürük raporu’ resmi ağızla ‘Riskli yapı tespit raporu’ alındığında ve bu rapor olumsuz çıktığında 60 gün içinde binanın elektrik ve suyu kesiliyor, tahliyesi yapılıyor ve bina yıkılıyor. 6306 sayılı Kanun kapsamında kamu binalarına da risk tespiti yapılması ve yapının riskli çıkması halinde ilgili tapuya risk şerhi düşülmesi ve akabinde ilgili mevzuatı çerçevesinde yıkılması gerekiyor.

Riskli olarak tespit edilen binaların tahliyesinin Bakanlıkça verilen süre içerisinde yapılması gerekmektedir. Verilen sürede yapıların tahliye edilmemesi durumunda, kilitli olan kapıları açmak veya açtırmak da dâhil olmak üzere tahliye ve yıktırmaya yönelik iş ve işlemler, gerektiğinde kolluk kuvvetlerinin de yardımıyla Bakanlıkça yapılabilir veya yaptırılabilir. Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma iş ve işlemlerini engelleyenler hakkında, işlenen fiil ve hâlin durumuna göre 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Riskli Yapı Tespit Raporu 2020 yılında alınmış ama Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül tarafından hiçbir işlem yapılmamış. Göz göre göre Adalıların ve belediye memurlarının hayatı tehlikeye atılıyor. Binanın ilk depremde yıkılacağı belirtiliyor. Düşünün, yeri geldiğinde içindeki memurlarla birlikte nüfusun yüz kişiye çıktığı bir bina ilk depremde yıkılacak! Bu biliniyor ama yetkililer tarafından hiçbir önlem alınmıyor.

Adalar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 20.11.2020 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yazdığı yazıda hizmet binası olarak kullanılan yerin Riskli Bina Tespit Yönetmeliğine göre “Riskli” yapı olduğunun tespit edildiğini, hizmetlerin kesintiye uğramaması ve yeni yapı inşası için gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesi hususu diye bir yazı yazmış. Yazının yazılmasından itibaren iki seneden fazla bir zaman geçmiş yapılan bir şey yok.

Adalar Belediyesinin hizmet binası 13 cm. denize doğru kaymış durumda. Tabiri caizse taş atsan yıkılacak! Bile bile önlem almıyor. Bu durum “Olası Kast” suçu kapsamına giriyor.

Bu ne demek?

Belediye binasının olası bir yıkımı esnasında ölen her candan ayrı ayrı cezai sorumluluk anlamına geliyor. Şu an bu suçu Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül işliyor durumda. Tabi bu olayın içinde İBB, KUDEB, Adalar Belediyesi İmar Müdürlüğü ve başkan yardımcıları dahil.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.