Adalar’da İmar ve Yıkım Tartışmalarına Başkan Akpolat’tan Net Yanıt: “Amacımız Yıkmak Değil, Sorunu Çözmek”

Adalar’da İmar ve Yıkım Tartışmalarına Başkan Akpolat’tan Net Yanıt: “Amacımız Yıkmak Değil, Sorunu Çözmek”
Yayınlama: 02.12.2025
A+
A-

Adalar Belediyesi Aralık ayı Meclis Toplantısı, Büyükada Anadolu Kulübü’nde gerçekleştirildi. Toplantıya damgasını vuran konu ise ilçenin kanayan yarası haline gelen imar planları ve yıkım kararları oldu. Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile kurulan temaslara dikkat çekerek, vatandaşı tedirgin eden yıkım söylentilerine açıklık getirdi.

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Adalar’ın “Özel Çevre Koruma” (ÖÇK) alanı ilan edilmesiyle birlikte imar planlarındaki yetkinin tamamen Bakanlığa geçtiğini hatırlattı. Planların iptal edilme sürecinin bu yetki devriyle ilgili olduğunu belirten Akpolat, İlçe Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık yetkililerinden oluşan bir komisyon kurulduğunu ve sürecin samimiyetle yürütüldüğünü ifade etti.

“Vatandaş Evini Boyarken ‘Kaçakçı’ Muamelesi Görmeyecek”

Konuşmasında Adalar halkının yıllardır süregelen mağduriyetine değinen Başkan Akpolat, mevcut yapıların basit tadilat ve onarımlarında yaşanan bürokratik engellere dikkat çekti. Akpolat, şunları söyledi:

“Adalar’ın bu kadar ihanete uğramasının asıl sebebi plansızlıktır. Vatandaş akan evini tamir etmek istediği zaman, bir kiremidini değiştirmek istediği zaman izin istiyor ama alamıyor. 20-25 senedir orada oturan, evinin dış cephesini boyamak isteyen vatandaş ‘yapı tatil tutanağı’ engeline takılıyor. Bizim verdiğimiz izni geçmişte ‘kaçak’ saydılar. Artık bu sorunun kanayan bir yara olmaktan çıkması lazım.”

“Geçmişteki Yapılar Yıkılmayacak, İyileştirilecek”

Kıyı şeridindeki yapılar ve yıkım kararları hakkındaki endişelere de yanıt veren Akpolat, hedeflerinin yıkım değil, çözüm olduğunu vurguladı. Bakanlıkla yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Akpolat, şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlığın yaklaşımı çok güzel, bizden belgeler istediler. 20-25 yıl önce yapılmış, içinde yaşam olan binaların yıkımı söz konusu değil. Vatandaşın evi çürüyor, biz onların mağdur olmaması için gerekli adımları atıyoruz. Amacımız geçmişi yargılamak değil, bundan sonrasında Adalar’ı korumak ve vatandaşa evini onarabilmesi için yasal zemini sağlamaktır.”

Üçlü Masa Kuruldu

İmar ve planlama süreçleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB ve Adalar Belediyesi arasında “çok güzel bir masa kurulduğunu” belirten Akpolat, tapu sorunlarının çözümü ve basit onarım izinleri konusunda ilerleme kaydedildiğini müjdeledi. Başkan Akpolat, bu dönemde Adalar halkının önünü görebileceği bir harita oluşturulacağını belirterek sözlerini noktaladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.