Sayıştay’ın Adalar Belediyesi’ne yönelik 2024 yılı denetim raporu, ilçedeki vergi kaybını gözler önüne serdi. Rapora göre, ilçede aktif faaliyet gösteren 1.385 iş yerinden sadece 539’u Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) ödüyor.
İş Yerlerinin Yarısından Fazlası Çevre Temizlik Vergisi Ödemiyor
İSTANBUL / ADALAR — Sayıştay Başkanlığı tarafından yayımlanan Adalar Belediyesi 2024 Yılı Denetim Raporu, ilçedeki mali denetim eksikliklerini gün yüzüne çıkardı. Denetçilerin incelemeleri sonucunda, ilçe sınırları içinde faaliyet gösteren yüzlerce işletmenin belediyenin temizlik hizmetlerinden yararlanmasına rağmen Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) mükellefiyetini tesis ettirmediği tespit edildi.
Sayıştay denetçilerinin Erenköy Vergi Dairesi ve Adalar Belediyesi Ruhsat Birimi verileri üzerinde yaptığı karşılaştırmalı analizler, raporlara şu şekilde yansıdı:
Bu veriler, Adalar’da ticari faaliyetine devam eden iş yerlerinin %60’ından fazlasının, çöp toplama ve çevre temizlik hizmetlerinden faydalanmasına rağmen bu hizmetin karşılığı olan vergiyi ödemediğini gösteriyor.
Raporun sonuç bölümünde, bu durumun 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun mükerrer 44. maddesine aykırı olduğu vurgulandı. Kanuna göre; belediye sınırları içinde bulunan ve hizmetten yararlanan tüm iş yerlerinin vergi ödemesi yasal bir zorunluluk.
Sayıştay, vergi adaletsizliğine yol açan bu durumun düzeltilmesi için Adalar Belediyesi’ne;
Sayıştay’ın tespiti üzerine Adalar Belediyesi yönetimi, raporda yer alan bulgular doğrultusunda eksik mükelleflerin belirlenmesi için saha ve tespit çalışmalarının başlatıldığını ifade etti. İdare adına önemli bir gelir kalemi olan bu verginin tahsilatı için önümüzdeki günlerde denetimlerin sıkılaşması bekleniyor.