Kurban Bayramında Beslenme

Kurban Bayramında Beslenme
Yayınlama: 05.09.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:40
A+
A-

Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, mide ve şeker hastalığı vs. olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kurban Bayramında Beslenme

Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yağda kızartmalardan uzak durulmalıdır.
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

 
Et tüketiminin yanı sıra bayram ziyaretinde yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı, besin çeşitliliği sağlanmalı, tatlı tüketiminde şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Az ve sık beslenmeli ara öğün yapmaya dikkat edilmelidir. Öğünlerde et tüketiliyorsa yanına mutlaka C vitamininden zengin salataya da yer verilerek demir emilimi desteklenmelidir.
Günlük 10-12 bardak su tüketimine dikkat edimeli, fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir.

Kurban Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz?

 
Kurban Bayramı’nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli “kanserojen maddelerin” oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

 
Et yüksek ateşte pişirilirse ısı yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.

 
Hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz gibi hastalıklardan korunmak için hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası gereken hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir.

Kurban Etlerini Nasıl Saklamalıyız?
Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

 
Etler tüketileceği zaman buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözülmesi beklenmelidir. Çözdürülen et tüketilmeli tekrar dondurma işlemi yapılmamalıdır.

Kurban Bayramı İçin Örnek Menü

( Bu liste herhangi sağlık problemi olmayan kişiler tamamen sağlıklı bireyler için hazırlanmış örnek bir listedir. )

Kahvaltı: Az yağlı Peynir
Haşlanmış Yumurta
Esmer Ekmek
Zeytin
Söğüş Sebze
Ara: Meyve veya Az Yağlı Süt veya Yoğurt

Öğle: Izgara veya Haşlama Et
Bol Salata
Ayran
Esmer Ekmek veya Çorba

Ara:Meyve veya Az Yağlı Süt veya Yoğurt

Akşam:Susuz Etli Sebze Yemeği
Esmer Ekmek/Pilav veya Makarna
Ayran/Cacık veya Yoğurt

Ara:Meyve veya Az Yağlı Süt veya Yoğurt

Not: Tüketim miktarları kişiye göre değişmektedir.
Tatlı tüketmek isteyen kişiler ikindi ara öğününde sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmelidir.
En uygun menü için diyetisyeninize başvurunuz.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürdüğü

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.