ADALAR BELEDİYESİ KALDIRILMALIDIR

Yayınlama: 09.08.2012
Düzenleme: 09.01.2013 09:38
A+
A-

Adalarda yaşayan büyük çoğunluk belediye hizmetlerinden şikayetçi. CHP’li Belediye Başkanı Sn. Farsakoğlu bu başarısısızlıktan sorumlu tutuluyor. Ancak hiçkimse başarısızlığın arkasındaki gerçekleri tartışmıyor.

CHP’nin Adalar’da başarısız olmasından AKP memnun. Halk yararı için yapılması gereken politikalara yardımcı olmuyor.

Adalar’da belediyecilik konusunda yetki karmaşası var.

-Faytonlara Büyük Şehir Belediyesi bakıyor.
-Bazı yollar ve meydanlar Büyükşehir Belediyesinin otoritesi dahilinde.
-Kıyılar Milli Emlak Müdürlüğüne bağlı.
-Turizm yatırımları Bakanlığın yetkisinde.
-Tarihi eserlerin bakım onarım ruhsatları Sit kurallarına tabi.

Yukarıya çıkarılan yetki karmaşası yanında Adaların nüfusu yaz aylarında artıyor. Nüfus artışındaki oransızlık, hizmetlerin kalitesini hızla düşürüyor. Adalar Belediyesinin kısıtlı bütçesi ile artan nüfusa yaz aylarında kaliteli hizmet vermesi mümkün değil.

Mevcut statiko karşısında Belediye’nin yapacağı fazla bir şey yok. Yetki anarşisinden kaynaklanan sorunların Belediyeye mal edilmesi adil değil. Yetersiz bütçenin hizmet kalitesini düşürmesi kaçınılmaz.

Belediye başkanları kendi yörelerindeki parti teşkilatlarında hakim olmak isterler. Adalarda bu durum parti üyelerini dışlayacak boyuta ulaştı. Patililer (CHP) sistemin getirdiği sorunları tartışacak yerde kendi başkanlarını sorumlu tutmak kolaycılığına kaçıyor. Adalardaki muhalefet partisi (AKP) kendi çıkarı için sistemin getirdiği sorunlara sahip çıkmıyor.

Siyasal otorite Adalarda ortaya çıkan sorunları çözmek zorunda.

Bir dönemin Milli Eğitim Bakanının dediği gibi ” okullar olmasa milli eğitim sorunları kolay çözülür ” misali en kolay çözüm ADALAR BELEDİYESİNİ kaldırmak ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesine idari Müdürlük olarak bağlamaktır. Büyük Şehir yazları hizmeti artırır, kışları azaltır ve idareler arası otorite anarşisini önler.

Zor olan Çözüm ise yasal düzenlemeler ile Adalar’da mevcut yetki anarşisini ortadan kaldırmak ve yazları Adalar Belediyesine gelir getirici yeni olanaklar tanımaktır.

İktidar Partisi Adalardaki hizmet eksikliğini kendi partisinden olmayan Belediye Başkanına yüklemek suretiyle sorunlara sahip çıkmıyor olması ve bu yoldan tekrar Belediyeyi kazanmayı düşünmesi kamu yararı açısından uygun bir politika değil. Adalar toplumu bu gerçeği çok iyi biliyor.

Adalar Belediyesini iktidar partisi kazanmış olsa dahi, mevcut yasalar karşısında belediyecilik hizmetleri tam olarak yerine getirilemeyecek. Yetki anarşisine neden olan yasaların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

Çözüm için iki yol var.

-Adalara ait tüm yetkilerin yeni yasal düzenlemeler ile Adalar Belediyesine devredilmesi şart.

-Devredilemiyor ise Adalar Belediyesini lağvedip Büyükşehir Belediyesine idari müdürlük olarak bağlamak gererkiyor.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.