Adalar Belediyesi sermayeden taraf mı olacak yoksa halktan yana mı?

Adalar Belediyesi sermayeden taraf mı olacak yoksa halktan yana mı?
Yayınlama: 23.05.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:18
A+
A-

Adalar Belediyesinin emlak vergisi değerlerini çok fahiş tutarlarda yükseltme kararı aldığı belirtiliyor. Yüksek değerlerde olan yerlerle de ilgili belediyede vatandaşlarla pazarlıklar yapıldığı iddia ediliyor.

Bilindiği üzere; emlak vergisi, genel beyan dönemi olarak adlandırılan dört yılda bir taşınmazların metrekare rayiç bedelleri üzerinden hesaplanıyor. Rayiç bedeller de mevzuatına göre takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Bu bedeller esas alınarak belediyeler tarafından emlak vergileri tahsil ediliyor. Öte yandan rayiç bedelleri, Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılarak bu dört yıl boyunca emlak vergisi tutarları revize ediliyor.

Adalar Belediyesinin bu rayiç bedelleri fahiş bir şekilde tespit etme kararı aldığı belirtiliyor. Gelen bilgiye göre Adalar Belediyesi rayiç bedelleri %110 ile %150 oranında arttırmaya hazırlandığı gelen bilgiler arasında. Çok yüksek bedelli yerlerle ilgili belediyede vatandaşlarla özel pazarlıklar yapıldığı iddia ediliyor.

Emlak vergileri ile oynamak çok tehlikelidir; aynen bumerang silahı gibi dönüp sahibini vuran bir silah gibidir. 25 milyonun üzerinde mükellefi olan bir vergidir. Milletin evine ekmek götüremediği şu zamanlarda Adalar Belediyesinin sermayeden taraf mı, yoksa parti logosunda bulunan oklardan biri olan Halkçılık ilkesine uygun halktan yana mı olacağı merak konusu? Ancak görüntü, belediye yetkililerin sermayeden yana olacağı.

Tekrar hatırlatalım. Adalar’da Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı olmadığı için tarafınıza çıkan vergilerin %10’nu ödeyebilirsiniz. Yani 100 TL emlak vergisi geliyorsa 10 TL olarak verginizi ödeyebilirsiniz. Bu kalan tutarı ödemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Devlet, İmar Planlarını çıkardığı zaman kalan bölümleri faizsiz bir şekilde sizden tahsil edecek. Yani, 100 TL emlak verginizin imar planı olmadığı için 10 TL olarak ödediğiniz verginin kalan 90 TL’sini plan ne zaman çıkarsa diyelim 10 sene sonra, kalan 90 TL’yi faizsiz bir şekilde sizden tahsil edecek.

Emlak Vergisi Kanunu ve ilgili mevzuata göre; Takdir Komisyonu kararlarına karşı kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları 15 gün içerisinde ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açabiliyorlar. Vergi Mahkemelerince verilecek kararlar aleyhine ise 15 gün içerisinde Danıştay’a başvurabiliyorlar. Geçmişte Anayasa Mahkemesinin 31.5.2012 tarihinde verdiği E.2011/38, K.2012/89 sayılı kararı ile artık vatandaşlar da yargı yerlerine gidebiliyorlar.

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.