Adalar Belediyesi’nde bir skandal daha! Gemi kaptanları..!

Adalar Belediyesi’nde bir skandal daha! Gemi kaptanları..!
Yayınlama: 11.03.2024
A+
A-

Adalar Belediyesi’nde meydana gelen olaylar artık pes dedirtmeye başladı. Şimdi de Engin Çelik ve ekibinin başrolünü çektiği söylenen, eski yöneticilerin de içinde olduğu ve gemi kaptanlarının haklarının yendiği öne sürülen davalarla gündemde.

İşçinin, emekçinin savunuculuğunu yapan CHP Adalar’da şimdide gemi kaptanı olarak görev yaptıktan sonra emekli olan iki kaptanın hakkını yediği iddialarıyla konuşuluyor. İki gemi kaptanının vergi adı altında maaşlarından kesintiler yapıldığı, çalışan kaptanlara ödenmediği ve haksız, hukuksuz bir şekilde kesildiği öne sürülüyor. Durum mahkemeye kadar gitmiş durumda.

Gökmen Kazak, Adalar Belediyesi’nden emekli kaptan. Babası eski muhtarlardan Kazım Kazak. CHP’li bir aile. Yunus Ataş, yıllarca Heybeliada isimli çıkartma gemisinde kaptan olarak görev yapmış…Her ikisi de emekli olmadan önce Adalar Belediyesi Personel Şirketinde çalışıyor.

Gemi kaptanlarının/çalışanlarının maaş ödemeleri sigorta hariç brüt ücretin tamamının ödenmesi şeklinde bir uygulama ile ödenmekte. Ancak belediye sanki normal personelmiş gibi vergi kesintilerini yapmış…
Kaptanlar da buna itiraz etmişler…

Erenköy Vergi Dairesi’nden iki kaptan için görüş istendiği ve kaptanların haklı olduğu ortaya çıktığı belirtiliyor…

Bu arada belediye, kaptanlardan kestiği vergileri de devlete ödemediği iddia ediliyor…

Yunus Ataş’da aynı durumda ve onu kaptan olarak işe almalarına ve kaptan olarak çalışmasına rağmen ofis elemanı, havuz güvenlik elemanı olarak gösterip mali haklarını verilmediği belirtiliyor.

Şu an her ikisi de emekli olmuş durumda…

Her ikisi de dava açmış…

Belediye gemi kaptanı olarak çalıştırdığı personelinden İbraname alamaya çalışmış ancak alamamış.
Belediye de bu iki örnek gibi çalışanların olduğu, işlerini kaybetmemek için yapılan baskıyla cüzi bir tutara razı edilerek, işten çıkarılma korkusuyla kabul etmek durumunda kaldıkları öne sürülüyor…

Kısacası…

Davacı gelir ve damga vergisinden muaf olduğu halde davalı işverenler tarafından kendisinden gelir ve damga vergisi kesintisi yapıldığını ileri sürerek 2017/12-2022/07 dönemleri arasında kendisinden yersiz olarak yapılan gelir ve damga vergisi kesintilerinin davalılardan tahsili talep etmektedir.

Bilirkişi raporu ise;

‘Vergi yükümlüsü işçi olup işçinin fazla ödenen vergiyi ilgili vergi dairesinden talepte bulunma hakkı vardır. Yasada, vergi sorumlusu olan işverene iadeye dair bir düzenlemeye yer verilmemiştir. İşçi haksız yere kesilen gelir vergisini ilgili vergi dairesinden talep edebileceğine göre, işverenin aynı tutardan sorumluluğuna dair karar verilmesi, mükerre sorumluluğa yol açar. Bu nedenle işverence işe başlatmama tazminatından kesilelerek vergi dairesine yatırılan gelir vergisi yönünden işverenin sorumlu tutulması doğru olmaz’ demiş…

Tabi bu bilirkişi raporu kaptanların belediyenin personel şirketi tarafından düzenli olarak vergi dairelerine vergilerin ödendiği zaman geçerli. Erenköy Vergi Dairesi diyor ki; ‘Davacı ile ilgili bir kayda rastlanmadığı’ belirtiliyor. Belediye, kaptanlardan kestiği vergileri devlete ödemediği iddiası da anladığımız kadarıyla buradan kaynaklanıyor…

Telefonla ulaştığımız Yunus Ataş ise, Heybeliada gemisinde çalışırken Adalar belediyesinin kendisini önce Heybeliada Su Sporlarında bot kaptanı daha sonra Büyükada Su Sporlarında kapı görevlisi en sonunda belediyede ofis görevlisi olarak gösterdiğini, emekli olmak için belediyeye ayrılma dilekçesi verdiğinde sigorta çıkışının yapılmadığını, yapmadıkları takdirde savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söylediği zaman çıkışını yaptıklarını, bu süre içinde aylığını da ödemediklerini, belediyenin ‘kıdem tazminatını verelim tüm haklarından vazgeç’ dediklerini, kendisinin ise bu teklifi kabul etmediğini söyledi.

Kendisini Engin Çelik’in işe aldığını belirten Ataş, işe girişte herhangi bir sözleşme imzalatılmadığını, ayrılmak istediğinde sözleşme yapmak istediklerini, sözleşmeyi incelemek için istediğinde ise başkanın kesin talimatı olduğunu, belgeleri imzalamadan herhangi bir evrak göndermeyeceklerini belirtti. Bu olaylar olurken Engin çelik’in bizzat kendisini aradığını söyleyen Yunus Ataş, mahkemeye gittiği takdirde belediye için çok kötü olacağını, dilekçesini geri çekmesini söylediğini belirtti. Belediye sendikasının da kendilerinin arkasında durmadığını söyleyen Ataş, hakkını kanuni yollarda aramaya devam edeceğini belirtti.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.