Adalar Belediyesi’nde şok; Harcayan harcayana!

Adalar Belediyesi’nde şok; Harcayan harcayana!
Yayınlama: 09.04.2024
Düzenleme: 09.04.2024 12:58
A+
A-

Adalar Belediyesi’nin eski başkanı Erdem Gül, yardımcısı Engin Çelik ve ilçe eski başkanı, şimdiki Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat tarafından kötü yönetilen 5 senesinden sonra belediyenin kasasında para kalmadığı, çalışanların maaş ödemelerinin tehlikeye girdiği belirtiliyor.

Belediyenin kasasında para kalmamasının ana nedenleri, eski yönetimin belediyenin kasasını har vurup harman savurması mı, cehalet mi, bilgisizlik mi, art niyet mi bilemem? Ancak ana sebep, yılladır belediyeden alacaklı olan bir müteahhide çok inceleme yapılmadan eski yönetimin yılın son günü yangından mal kaçırır gibi giderayak yaptığı çok yüksek ödemeler, düşünülmeden girilen ihaleler, buna örnek; Adalar Belediyesi’nin Halk Plajı ihalesinde Milli Emlak Müdürlüğü’ne normalden çok daha yüksek teklif verilmesi vb nedenler diyebiliriz.

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat ve ekibi para sorununa çözüm bulmak için bazı girişimlerde bulunmuşlar. Çünkü belediyenin çalışanlarının maaşlarının ödenmesi, belediyenin kasası boş olduğu için tehlikede, önümüz bayram!

Akpolat, kendisininde içinde olduğu dönemde ‘Akşamdan kavur, sabaha savur’ zihniyetiyle yönetilen belediyeye nereden kaynak buluruz diye düşünedursun, sağda solda kendisinin de içinde olduğu eski yöneticilere, ‘belediyenin kasasını boşaltmışlar’ diyedursun, kısa zamanda normal yollardan kasayı doldurmanın, çalışanların maaşlarının kısa zamanda ödenmesinin mümkünatı olmadığını gördüğünden bazı planlar yaptığı görülüyor. Tabi bu planları kendisimi yapıyor yoksa birilerimi öneriyor bilemiyoruz?

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat ilk olarak çözümü Sedef Adası’ndaki su deposunda bulmuş. Sedef Adası’nda İSKİ’ye ait bir su deposu var. Akpolat ve ekibi iddiaya göre bu su deposunu İSKİ’ye 5 sene geriye dönük ecrimisil taahuk ettirmeye çalışmışlar. (Ecrimisil bir türlü vergi) Yani Adalar Belediyesi, İSKİ’ye ait su deposunu sanki kendi malıymış gibi İSKİ’den geriye dönük vergi alarak çözüm bulmaya çalışmış. İSKİ’den de bu konuda destek istemiş. Rakam 24.000.000 (Yirmidörtmilyon) Bu para İSKİ’nin kasasından çıkıp Adalar Belediyesinin kasasına girecek.

Bu ne demek?

İSKİ’nin 24 MİLYON zarar etmesi demek, Kamu zararı demek. Adalar Belediyesine yardım yapacağız diye milletin, devletin paralarını peşkeş çekmek demek.

İSKİ bu teklifi kabul etmemiş. Eğer bu iddialar doğruysa böyle yanlış uygulamalara girmedikleri için İSKİ yönetimini kutlamak lazım.

İSKİ olmayınca iddiaya göre Akpolat ve ekibi bu sefer gözünü İETT’ye çevirmiş. Adalar Belediyesi’nin Aya Nikola mevkiinde bir garajı var. Bu garajda İETT’nin araçaları var. Akpolat ve ekibi bu sefer İETT’ye geriye dönük 5 yıllık ecrimisil uygulamayı teklif etmiş, rakam 7.000.000 (Yedimilyon) Tabi bu paralar ve yapılmak istenen girişimler ‘kasada para yok, maaşları ödeyemiyoruz’ diyerek ecrimisil adı altında kurumlara taahhuk ettirilecek, tahsil edilen vergiler belediyenin kasasına girecek, maaşlar ödenecek!

Ancak şöyle bir sorun var. Adalar Belediyesi’nin ve İETT’nin kullandığı ve iETT’ye geriye dönük 5 yıl ecrimisil taahhuk ettirilecek olan arazi Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait, Adalar Belediyesi’ne ait olan bir yer değil yani Adalar Belediyesi kendisine ait olmayan bir yerden vergi almaya çalışıyor. Alınacak olan paralar belediyenin kasasına girerken diğer taraftan İETT’nin kasasından çıkıp kamu zararı olacak. Çünkü buraları için herhalde Milli Emlak Müdürlüğü’ne bir vergi ödeniyordur.

İETT yetkilileri Adalar Belediyesi’nin bu teklifine daha herhangi bir cevap vermemiş, ne cevap vereceği merak ediliyor. Tabi bu olanlardan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun haberi var mıdır bilemiyoruz? Aslında böyle filmler çevrileceğine madem kasada para yok, çalışanların maaşları tehlikede direk İBB Başkanına gidilip, durum anlatılıp yardım istemek en doğrusu.

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat;

  • Adalar Belediyesi’nin kasasında para olmadığı, çalışanlarınızın maaşlarını ödeyemeyecek bir durumda olduğunuz doğru mudur?
  • Sizinde içinde olduğunuz önceki yönetimin gider ayak belediyeden alacaklı bir mütehhide yılın son günü 24 MİLYON ödeme yaptığı doğru mudur? Bu konu için denetleme raporunda, tutarın azaltılması için daha detaylı ve uzun soluklu bir çalışmanın belediye lehine daha olumlu sonuçlar doğurabileceği belirtilmiş midir?
  • Belediye çalışanlarının maaşlarını ödemek, boş kasayı doldurmak için Sedef Adası’ndaki İSKİ’ye ait su deposundan 5 sene geriye dönük 24 MİLYON ecrimisil istediğiniz ve İSKİ’nin bu isteğinizi geri çevirdiği doğru mudur?
  • Aynı şekilde İETT’den size ait olmayan, Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait olan, garaj olarak kullandığınız alandan geriye dönük 5 yıl için 7 MİLYON ecrimisil taahhuk ettirmek istediğiniz doğru mudur? Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait bir yerden sanki size ait bir yermiş gibi ecrimisil adı altında vergi almaya teşşebüs etmeniz kanuni midir?
  • Bu kamu kurumlarından almaya çalıştığınız paralar kamu kurumlarının, devletin, milletin paralarını bir yerlere peşkeş çekilmesi anlamına gelmiyor mu?
  • Belediyeyi bu duruma sokan, alacaklı bir müteahide bir an önce giderayak kasadaki paraları ödemek için çok inceleme yapmadan (artık neyin karşılığı olarak) belediye başkanına ödeme yetkisi veren meclis üyelerine, belediye başkanına, yardımcısına bunun hesabını soracakmısınız? Tabi başta kendinize! O dönemin ilçe başkanısınız.
  • Mazbatınızı alıp göreve başladınız. Karşınızda içi boş ve borçlu bir belediyeyi devraldınız. Belediyeyi bu duruma sokan eski yöneticileriniz hakkında suç duyurusunda bulunacakmısınız?
  • Belediyenin şeffaflık ilkesi gereği borç tablosunu size oy veren/vermeyen vatandaşlara açıklayacakmısınız? Çünkü biliyoruz ki, halkın oyuyla seçilen belediye başkanlarının ilk icraatı geçmiş 5 yılın hesabını vermek olmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.