Adalar depreme ne kadar hazır!

Adalar depreme ne kadar hazır!
Yayınlama: 30.09.2020
Düzenleme: 13.12.2022 15:20
A+
A-

Beklenen İstanbul depreminde Adalar’ın depreme ne kadar hazır olduğu raporlar kapsamında ortaya konuldu.

Beklenen İstanbul depremi Adalar'ı ne kadar etkileyecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından geliştirilen “Afet Risk Yönetimi için Megaşehir Gösterge Sistemi-MegaiST” Prjoesi’nin 2019 yılında güncellenmesi işi kapsamında üretilen haritada Adalar 39 ilçede deprem riski olarak 21.sırada (orta düzeyde) bulunuyor.

Beklenen İstanbul depremi Adalar'ı ne kadar etkileyecek!

Veriler 2018 yılında Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğinde yapılan “İstanbul ili Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi İşi” kapsamında üretilen fiziksel hasar verilerin ile 2018 yılında tamamlanan “İstanbul ili Genelinde Afetler Karşısında Sosyal Hasar Görebilirlik Araştırması” kapsamında üretilen sosyal hasar görebilirlik verilerinden yararlanılarak ilçe bazlı olarak üretildi.

Geçici Barınma İhtiyacı;

Deprem nedeni ile meydana gelen bina hasarlarının en önemli sonuçlarından birisi, binaların sağladığı en temel ihtiyaç olan barındırma özelliğini kaybetmeleridir. Deprem sırasında oluşabilecek bina hasarlarının tahminini takiben kullanılamayacak durumda olan konutlarda ikamet eden hane sayısı ile ilişkili olarak, acil barınma ihtiyacı konusunda değerlendirmeler yapan İBB, acil barınmaya ihtiyaç duyacak olan aile sayısının tahmininde, çok ağır, ağır ve orta hasarlı konut türü binalardaki hane sayısı kullanıldı.

Beklenen İstanbul depremi Adalar'ı ne kadar etkileyecek!

Tabloya göre geçici barınma ihtiyacı tablosunda Kınalıada ve Burgazadası’nda acil barınma ihtiyacı haneler kapsamında orta hasarlı ve yeterli görünürken, Heybeliada ve Büyükada’nın bu kapsamda yetersiz kaldığı görülüyor.

Adalar’daki toplanma alanları. “Kınalıada”

AFAD, Kınalıada’da 6085 m2 büyüklüğünde 3 adet toplanma alanı belirken. Adalar Belediyesi Kınalıada’da 9000 m2 büyüklüğünde 6 adet toplanma alanı belirledi.

Beklenen İstanbul depremi Adalar'ı ne kadar etkileyecek!

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün çalışmalarında ise Kınalıada’da bir adet 1736 m2 alanda, 1157 kapasite nüfusa sahip 1 tane Toplanma Alanı belirlendi. Geçici Barınma alanı ise tanımlanmadı.

Adalar’daki toplanma alanları: “Burgazadası”

AFAD ve Adalar Belediyesi Burgazadası’nda 3561 m2 büyüklüğünde 3 adet toplanma alanı belirledi.

Beklenen İstanbul depremi Adalar'ı ne kadar etkileyecek!

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Burgazadası’nda 341 kişilik kapasite nüfusa sahip 1 adet Toplanma Alanı belirledi. Geçici Barınma alanı ise toplamda 654 m2 ve kapasitesi 71 hane olan iki alan tanımlandı.

Adalar’daki toplanma alanları. “Heybeliada”

AFAD, Heybeliada’da 2931 m2 büyüklüğünde 3 adet toplanma alanı belirlerken, Adalar Belediyesi Heybeliada’da 7530 m2 büyüklüğünde 5 adet toplanma alanı belirledi.

Beklenen İstanbul depremi Adalar'ı ne kadar etkileyecek!

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Heybeliada’da 4333 m2’lik alanda 2888 kişilik kapasite nüfusa sahip 5 adet Toplanma Alanı belirledi. Geçici Barınma alanı ise toplamda 4000 m2’e yakın ve kapasitesi 784 hane olan 2 tane alan tanımlandı.

Adalar’daki toplanma alanları. “Büyükada”

AFAD, Büyükada’da 4489 m2 büyüklüğünde 4 adet toplanma alanı belirlenken, Adalar Belediyesi ise Büyükada’da 9000 m2 büyüklüğünde 10 adet toplanma alanı belirledi.

Beklenen İstanbul depremi Adalar'ı ne kadar etkileyecek!-60927

Büyükada’da 9179 m2’lik alanda 6120 kişilik kapasite nüfusa sahip on adet Toplanma Alanı belirlendi. Geçici Barınma alanı ise toplamda 2819 m2’lik ve kapasitesi 473 hane olan beş alan tanımlandı.

Sedef Adasında ise sadece 3261 m2/lik alanda ve 326 kişi kapasiteli açık barınma alanı oluşturuldu. Sedef Adasında ise AFAD ve Adalar Belediyesi yaklaşık 3 ha’lık bir alanı toplanma alanı olarak tanımlandı.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.