Adalar Kent Konseyi seçim tarihi bilmecesi!

Adalar Kent Konseyi seçim tarihi bilmecesi!
Yayınlama: 18.06.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:27
A+
A-

Adalar Kent Konseyi seçimi yaklaşırken Adalar Belediyesi ile Adalar Kent konseyi arasında seçim tarihi tartışması delegelerin kafalarında soru işaretleri bıraktı.

Adalar Kent Konseyi’nin, 26313 sayılı resmi gazetede yayımlanan Kent Konseyi Yönetmeliği’nin 13. Maddesi 2. Fıkrası gereği Olağan Seçimli Genel Kurulun 26.06.2019 tarihinde yapılmasını kararlaştırdığı seçim tarihi Adalar Belediyesinin 29.06.2019 olarak açıklaması üzerine tam bir bilmeceye dönüştü.

Konunun detaylarına girersek, Adalar Kent Konseyi Mahalli İdareler Seçimleri sonrası 3 aylık süre içerisinde Olağan Seçimli Genel Kurulu yapmak üzere yönetmelikte sayılan katılımcılar arasında yapmış olduğu yazışmalar ile 81 kişilik hazirun listesini tespit edip bir yazıyla durumdan bahsederek Seçimli Olağan Genel Kurulun 26.06.2019 tarihinde ekli hazirun listesi esas alıp yapılmasını Adalar Belediye Başkanına yazı yazarak bildirmiş ancak bir cevap alamamıştı.

Bunun üzerine Adalar Belediyesi Kent Konseyi’ne müspet veya menfi cevap vereceği yerde kendi WEB sayfasında yönetmeliğin 5. maddesi 2. fıkrası gereği Kent Konseyi’nin yapmış olduğu duyurunun yanlış olduğu seçimli genel kurulun 29 06 2019 Cumartesi yapılacağını ilan etti. Böylelikle yukarıda söylediğimiz seçim tarihi bilmecesi ortaya çıktı ancak Adalar Belediyesi bu yaptığından emin olmamış olacak ki bizzat Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül imzasıyla katılımcılara mesaj yollayarak 16.06.2019 tarihinde belediye binasında Kent Konseyi Genel Kurulu seçim süreci konulu bir toplantı düzenleyeceğini bildirdi.

Adalar Belediyesi’nin dayandığı 5 maddenin 1. fıkrasında; ‘Kent konseyleri belediye teşkilatı olan yerlerde, mahalli idareler genel seçimleri sonuçlarını izleyen 3 ay içerisinde, 8. Madde de belirtilen üyelerden oluşur’ denilmekte. 2. Fıkrasında; ‘Kent Konseyi Genel Kurulu ilk toplantısını yapmak üzere belediye başkanının çağrısı ile toplanır. Belediye başkanının başkanlığında toplanan genel kurul, toplantıyı idare etmek üzere üyeleri arasından en az üç kişiden oluşan divan kurulunu seçer’ denilmektedir.

Genel bir yönetmelik hüviyeti taşıdığı bahisle Adalar Belediyesinin dayandığı söz konusu 5. Madde esasen ilk defa kurulacak kent konseyleri düzenleme maddesi olarak belirtilmektedir. Çünkü kurulmuş devam etmekte olan kent konseylerinde kent konseyi başkanının aktif görevi devam etmekte ve yerel yönetim seçimleri dolayısıyla çalışma dönemi sona ermektedir. Dolayısıyla belediyenin yaptığı yorum yanlış olduğu, Kent Konseyi’nin çağrısının doğru olduğu anlaşılmaktadır.

Ancak buna rağmen belediye başkanının 16.06 2019 tarihinde düzenlediği toplantıda bu durumun ortaya net olarak konulmasına karşılık ne yazık ki diğer katılımcıların bu tarih bilmecesini tartışmak yerine mevcut Kent Konseyi Başkanı ve yürütme kuruluna eleştirilerde bulunması kafalarda soru işaretlerine sebebiyet verdi. Kent konseylerinde devamlılık esastır. Başkanın bulunmadığı toplantılarda en yaşlı üyenin başkanlığında devam edeceği net bir şekilde hüküm altına alındığı bilinmesine rağmen Kent Konseyi Başkanına aynı ağızdan bize göre planlandığı anlaşılan eleştirilerde bulunması arka planda bazı kişilerin kafalarında başka bir planın olup olmadığını gündeme getirdi.

Toplantıda Adalar Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek’in 9 ay yurt dışında olduğu ve kent konseyinin toplantılarına katılmadığı iddiası bazı kişiler tarafından gündeme getirildi. Erdem Gül ise bu iddia doğru ise kent konseyi başkanının adaylığını geri çekmesi gerektiğini belirtti. Gül, ayrıca kent konseyinin açıkladığı tarihi de geri çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Erdem Gül’ün sorunun çözülmesi adına toplantıdan sonra Adalar Kent Konseyinin kendisine gönderdiği hazirun listesini yayınlayarak belediye ve kent konseyini birlikte adres göstermesi ise sorunun çözümüne iyi niyetli bir yaklaşım olarak algılandı

Prof.Dr. Sinan Özbek:”9 ay yurt dışında olduğum yalan”

Telefonla ulaştığımız Özbek, sorduğumuz soru üzerine 9 ay yurt dışında olduğu iddiasının kesinlikle yalan olduğunu, geçen sene devlet tarafından görevlendirilerek aralıklarla 1 ay ders vermek için Kazakistan’a 3 ayda Almanya’ya gittiğini, kendisinin üniversitede hoca olduğunu altını çizdi.

Sorunun nasıl aşılacağı merak konusu…

Hazirun Listesi

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.