Adalar Kent Konseyi’nden şok karar!

Adalar Kent Konseyi’nden şok karar!
Yayınlama: 30.06.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:27
A+
A-

Adalar Kent Konseyi yürütme kurulu şok bir karar alarak 28.06.2019 günü çoğunluk toplanmasına rağmen antidemokratik bir kararla “kişisel yetkimi kullanarak bu genel kurulda çoğunluk sağlansa bile bu genel kurulun yapılmasını istemiyorum” diyen CHP’de üyelik kaydı bile bulunmayan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’e tepki olarak seçimlere katılmama kararı aldı. Böylece Adalılara demokrasi örneği veren!!! CHP’li olmayan belediye başkanı Erdem Gül’ün ekibi amiyane tabirle kendi çalıp kendi oynayacak!

Adalar Kent Konseyi resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

ADALAR KAMUOYUNA DUYURU

Bilindiği gibi kent konseyleri yürütme kurullarının görevleri içinde genel kurul gündeminin hazırlanması, genel kurul katılımcılar listesini güncellemek vardır.

Bu hükme dayanarak Adalar KKYK 3 Mart seçimlerinin ardından 3 ay içinde yapılması gereken seçimli genel kurul düzenleme çalışmalarına başladı. Bir yandan genel kurul katılımcı listesinin hazırlanması için ilgili kurumlarla iletişimi sürdürürken bir yandan da Adalar Belediye Başkanı’yla bütün iletişlim kanallarını açık tutu. Maalesef bütün girişimlerimiz, Sayın Belediye Başkanı’yla görüşmelerimiz sonuçsuz kaldı. Konsey seçiminin Belediye tarafından sürüncemede bırakılması, seçimli genel kurul için tanınan yasal sürenin sıkışmasına ve bir zaman baskısına yol açtı. Bunun üzerine, 27 Mayıs 2019 tarihli dilekçe ile Adalar Belediye Başkanlığı’ndan 15 Haziran 2019 tarihinde seçimli genel kurul toplantısı yapılabilmesi için Adalar Belediyesi Toplantı salonunun tahsisi için izin istedi. Bu yazıya 15 Haziran tarihine kadar ve sonrasında da Belediye Başkanlığı cevap verilmedi.

Belediye seçimlerini takip eden üç ay içinde kent konseyleri seçimli genel kurulu yapılması gerekirken, bu çağrının neredeyse 3 aylık sürenin bitimine kadar yapılmamış olması, kurumsal boşluk oluşacağı endişesi yaratmıştır. Kent Konseyi seçimli genel kurulunun, mahalli seçimlerden sonra makul bir sürede yapılması uygun olurdu.

Bu endişe ile hareket eden Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 2019 Mayıs ayının başından itibaren seçim düzenlemesi için çalışmalarına başlamıştır. Adalar İlçesi’nde bulunan ve kent konseyleri genel kuruluna yönetmelik gereği üyelik yeterliliği olan tüm kurumlarla bire bir ilişkiye geçmiş ve bu kurumların genel kurul listesine adaylık taleplerinin toplanması için gerekli kolaylaştırıcılığı yapmıştır. Bu çağrılar, kurumların iletişim adreslerine (e mail, whatsApp, posta vb.) tek tek yapılmıştır. İlgili kurumlar için kent konseylerine katılmak gönüllülük esasına dayanır. Bundan dolayı listenin oluşumu için katılacak olan kurumların yetkili organlarının olurunun alınması ve temsilcilerinin aynı organlarca belirlenmiş olması gerekir. Bu ilkeye göre hareket eden sekretarya toplantı tarihinden 15 gün önce yapılacak duyuru ile birlikte sunulması gereken listeyi bu titizlikte hazırlamıştır.

Yukarıda sözünü ettiğimiz şekilde Belediye’den herhangi bir geri dönüş olmadığı için seçimin süresinde tamamlanması yasal gerekliliğine uymak çabasıyla Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 12 Haziran 2019 tarihinde facebook sayfasında seçimli genel kurul toplantısı için duyuru yaptı. Bu duyuru ile birlikte belediye başkanına çağrı yapması için davet gönderdi ve bu davetin ekinde kent konseyi sekreterliğinin hazırlamış olduğu genel kurul listesi ve toplantı gündemi vardı. Seçimli genel kurulun 26- 27 Haziran 2019 tarihinde yapılacağı duyuruluyordu. Adalar Belediyesi’nden salon tahsisi konusunda yanıt gelmediği için kent konseyi Anadolu Kulüp’ten salon istedi ve kulübe de uygun tarihte mutabakata varıldı.
Bundan iki gün sonra 14 Haziran’da Adalar Belediye Başkanlığı bu çağrının yönetmeliğe aykırı olduğunu vurgulayarak yeni bir çağrı yaptı. Bu çağrıya göre ise seçim 29-30 Haziran. 2019 tarihlerinde Adalar Belediyesi toplantı salonunda yapılacaktı.

Kent Konseyi sekretaryası tarafından hazırlanmış ve belediyeye sunulmuş olan ve toplantı günü hazıruna esas olacak genel kurul listesi de aynı şekilde belediyenin yaptığı bu çağrının ekinde yer aldı. Kent konseyi tarafından yapılmış liste düzenlemesini ve gündemi onaylayan ve kendi duyurusunun eki yapan Belediye’nin, aynı kent konseyi tarafından yapılan çağrıyı, yönetmeliğin 5. maddesinin 2. bendine aykırılık gerekçesi ile uygun bulmayıp, toplantı tarihini değiştirerek duyuru yapmasını anlamak mümkün değildir. Sınıra dayanmış bir sürenin sonuna doğru görevini yapmak için çaba gösteren Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun yaptıklarını yönetmeliğe aykırı ilan etmek ve yeniden tarih belirleyerek, ortaya bir kent konseyi ve belediye çatışması algısını sunmak onaylanacak bir tutum değildir. Bu ikinci duyuru, maalesef seçilmiş ve görev başındaki Kent Konseyi’ni tanımama algısını pekiştirmiştir.
Bu tavrın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu, kendi yetki ve görevleri dışına çıkmayacak, bu yetki ve görevleri tanımayan girişimlerin parçası olmayacaktır.
Adalar kamuoyuna saygıyla duyurulur…

Adalar’ın Değerli Kamuoyuna

Yukarıda okuduğunuz yazı Belediye’nin 29-30 Haziran tarihlerini, seçimli genel kurul için ilan etmesi üzerine yazıldı. Bilindiği gibi bu duyuru Adalar Kent Konsey’in 26-27 Haziran tarihlerini ilan etmesinden sonra yapıldı. Ortada iki ayrı seçim tarihi olmasının yarattığı karışıklığı aşmak için kent konseyi başkanımız, Sayın Belediye Başkanı’yla görüştü. Bu görüşmede yeni bir tarih belirlenerek, uzlaşmaya varıldı. Kent konseyi, yönergede yer alan “seçimli genel kurul başkanlığının kent konseyi başkanı tarafından yapılır”, şartını dahi tartışma konusu yapmadı. Yukarıda okuduğunuz yazı hazır olmasına rağmen centilmenlik gereği yayınlanmadı ve bu Sayın Belediye Başkanı’na ifade edildi.

Sadece yeni bir genel kurul tarihi ve toplantının yeri konusunda varılan uzlaşmaya rağmen Belediye yeni duyurusuna, “Başvuru yapacak vakıf ve derneklerin Adalar İlçesiyle adres bağlarının olması gerekmekte olup Kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının başvuruları, Adalar’da herhangi bir mesleki faaliyetinin olup olmadığına bakılmaksızın kabul edilecektir” ifadesini eklendi. Böylece kent konseyi seçimine usulsüz delege taşımanın yolu açıldı…

Bütün bu manipülasyon ve engelleme çabalarına rağmen, 28 Haziran tarihinde genel kurul toplandı. Toplantı yeter sayısının sağlandığının anlaşılmasından sonra, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül salona girerek, yoklamanın nasıl yapılacağı konusunda “usul tartışması” açacağını söyledi. Genel kurul delegeleri, usul tartışması açamayacağını, bunun divan seçildikten sonra yapılacağını söz alarak bildirdi. Bunun üzerine Sayın Erdem Gül, “Ben kişisel yetkimi kullanarak bu genel kurulda çoğunluk sağlansa da genel kurulu yaptırmak istemiyorum!” dedi. Bu ifadenin sonunda genel kurulda bir karmaşa ve tartışmalar yaşandı. Sayın Erdem Gül salonu terk ederken, yoklama masasından konseyin gönüllülerini baştan beri uzaklaştırmış olan, belediye yetkilileri hazirun listesi ve genel kurul üyelik başvuru evraklarını kaçırdı. Sonuç olarak genel kurulun yapılması, Sayın Belediye Başkanı’nın yetkisinde olmayan müdahalesiyle engellenmiş oldu.

Böylesine keyfi ve antidemokratik davranmada bir beis görmeyen Sayın Erdem Gül ile birlikte çalışmanın mümkün olamayacağını görüyoruz. 30 Haziran’da yapılacağı ilan edilen seçimli genel kurul toplantısına katılmayacağımızı Çok değerli Adalar kamuoyuna duyuruyoruz.

Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.