Adalar’da bisiklet sayısı azaltılıyor! Dükkan önünden bisiklet kiraya verilemeyecek!

Adalar’da bisiklet sayısı azaltılıyor! Dükkan önünden bisiklet kiraya verilemeyecek!
Yayınlama: 06.06.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:17
A+
A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalar ilçe sınırları içerisinde bisiklet kiralama hizmetine ilişkin usul ve esasları belirleyen bir yönerge yayınladı.

Adalar'da bisiklet sayısı azaltılıyor! Dükkan önünden bisiklet kiraya verilemeyecek!

Bu yönergede, Adalar ilçesi sınırları içerisinde hizmet verecek bisiklet kiralama hizmetine dair
usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsıyor. Özel kanunlara dayalı mevzuatta aksine bir hüküm bulunmuyorsa bu yönerge hükümleri uygulanacak

Bisiklet Kiralama Hizmetinde Kullanılacak Bisiklet Esasları

Kiralık bisikletler tek renk olacaktır. Bu renk RAL 1018 kodlu sarı renktir.

Kiralık bisikletler 24”, 26”, 28”, 27,5” ve 29” jant ölçüsüne sahip olabilir. Kiralama hizmeti verecek işletmeler bu jant ölçülerindeki bisikletler ile filolarını çeşitlendirebilir.

Kiralık bisikletler ön ve arka olmak üzere iki frene sahip olmak zorundadır. Bisikletlerin fren tipleri V fren, kumpas fren, mekanik disk fren veya hidrolik disk fren olabilir.

Kiralık bisikletler düz kadro veya trapez kadro olabilir. İşletmeler her iki kadro türünden bisikletleri filolarında barındırabilirler.

Kiralık bisikletlerde park etmek için kullanılan yan dayama ayağı bulunmalıdır.

Kiralık bisikletlerin vites aktarıcı sistemleri ve fren sistemleri Türkiye içerisinde distribütöre ve bakım servislerine sahip markalara ait olacaktır.

Kiralık bisikletler ISO 4210 standardına göre üretilmiş bisikletler olmalıdır.

Elektrik destekli bisikletler ile kiralama yapılamaz.

Kiralık bisikletler, çamurluk, arka bagaj ve gidona sabitlenmiş taşıma sepeti barındırabilir. Sepet, gidon, bagaj gibi eklentiler; çiçek/süs gibi ilaveler barındırmamalıdır.

Kiralık bisikletlerde; en fazla 22kg taşıma kapasitesine sahip, arka bagaj demirine ve sele borusuna sabitlenmiş, EN 14344 Güvenlik sertifikası bulunan, 3 noktadan bağlanan emniyet kemerine sahip, yükseklik ayarlı ayak koruma çeperleri olan çocuk taşıma koltuğu bulunabilir. İşletmeler filolarında bu özelliklere sahip çocuk taşıma koltuklu bisiklet barındırabilir.

Kiralık bisikletlerin kadrosu üzerinde, kolayca görünecek noktada yönergede belirtildiği ölçü ve özelliklerde en az iki adet “Bisiklet Kimlik İşareti” bulunmalıdır. (EK-2) İşletmeler bu işaretlerin okunabilir ve anlaşılabilir şekilde bisikletlerin üzerinde bulunmasından sorumludur.

Kiralık bisiklet hizmeti veren işletmeler, kiralık bisikletlerin tüm donanımını bakımlı ve çalışır halde tutmak zorundadır. Bisikletler, her yıl Nisan ayının son gününe kadar ilgili birimlerin kontrolü sonrası “Çalışma Belgesi” onaylandıktan sonra kiralama hizmetinde kullanılabilir

Bisiklet sayıları azaltılıyor

Yönergede kısaca, Bisikletler sarı renk oluyor. Bisiklet sayıları azaltılıyor. Her sene bisiklet vizesi adı altında her bisiklet için para alınacak. Dükkanın önüne bisiklet sayısının % 15’i kadar bisiklet koyulacak örneğin, 60 bisikletin var ise kapının önüne 9 bisiklet koyulacak. Dükkanının önünden bisiklet kiraya verilemeyecek, gösterilen yerden bisiklet kiraya verilecek. Bisiklet sayısının % 50 sinden fazla bisiklet günlük kiraya verilemeyecek. Kışın 19:00 Yazın 21:00 den sonra bisiklet dışarıda bırakılmayacak. Kiralama ücreti nakit olarak alınmayacak, kredi kartı veya İstanbul Kartla alınacak. Bütün müşteri ve bisikletler sigortalanacak. Bu işten dolayı herhangi bir kamusal alana zarar gelirse bu parayı İBB bisikletçiden tahsil edecek. Müşteri kiraladığı bisiklete zarar verirse aynı şekilde ödemesini kredi kartıyla tahsil edilecek, nakit olarak tahsil edilemeyecek. Bütün bisikletlere park ayaklığı takmak zorunluluğu getiriliyor.

Yönergeyi PDF olarak indirin

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 10 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.