Adalar’da ‘RUAM’ hastalığı için uygulanan karantina nasıl kalkar!

Adalar’da ‘RUAM’ hastalığı için uygulanan karantina nasıl kalkar!
Yayınlama: 12.06.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:31
A+
A-

Adalar ilçesine faytonlarda kullanılmak için çeşitli yerlerden getirilen atlar, RUAM hastalığı sebebiyle uygulanan karantina nedeniyle ilçeye sokulmamasının etkileri devam ediyor.

Adalar'da 'RUAM' hastalığı için uygulanan karantina nasıl kalkar!

Adalar ilçemize fayton için getirilen 400’e yakın at Adalar’daki “karantina” sebebiyle ilçeye sokulmadı. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü atlarda görülen ve insanlara da bulaşabilen ruam hastalığı iddiası nedeniyle Adalar’da karantina ilan etmişti. Adalar’da hizmet veren faytoncular ise bu olaya tepki verip greve gitmiş üç-beş araba haricinde adalarımızın simgesi olan fayton hizmetini durdurmuştu.

RUAM hastalığı nedeniyle karantina uygulaması ve bu karantinanın nasıl kalkacağı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 22 Aralık 2011 günü 28150 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle yasalaşmış.

Yönetmeliğin 7. Maddesi 3. Fıkasında, “Ruam tespit edilen hayvanla aynı işletmede bulunan tüm tek tırnaklı hayvanlar hastalıktan şüpheli olarak intradermik mallein testine tabi tutulur. işletmelerde, birinci teste menfi reaksiyon veren hayvanlara yirmi gün sonra tekrar test uygulaması yapılır. Bu uygulamada menfi çıkanlar serbest bırakılır. Müspet çıkanlar öldürülür. Şüpheli çıkanlar yirmi gün sonra tekrar teste tabi tutulur. Bu üçüncü test sonucunda müspet ve şüpheli bulunanlar öldürülür, menfi sonuç verenler serbest bırakılır. ”

Aynı yönetmeliğin Karantinanın kaldırılması başlıklı bölümün 9. Maddesi 1. Fıkrasında ise, hastalar dışındaki hayvanlarda test sonucu menfi ise test yirmi gün sonra tekrarlanır. İkinci test sonucu menfi olanlar hastalıksız kabul edilir ve karantina temizlik ve dezenfeksiyon yapılarak kaldırılır ifadelerine yer veriliyor…

YÖNETMELİK

RUAM hastalığına karşı koruma ve mücadele yönetmeliği

 

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.