Adalar’da yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sivrisinek popülasyonu, vatandaşları canından bezdirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülen ilaçlama çalışmalarının yetersiz olduğunu savunan Adalılar, özellikle akşam saatlerinde kabusa dönen sivrisinek sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasını talep ediyor.
Yaz sıcaklarının etkisini göstermesiyle birlikte İstanbul’un birçok ilçesinde sivrisinek şikayetleri zirveye ulaştı. Parklarda, bahçelerde ve hatta evlerin içinde dahi sivrisineklerden rahatsız olan vatandaşlar, İBB’nin yürüttüğü ilaçlama çalışmalarının etkisiz olduğunu düşünüyor.
Sosyal medyada ve mahalle forumlarında bir araya gelen çok sayıda vatandaş, “Sivrisineklerle akraba olduk, artık evin bir bireyi gibiler” şeklinde esprili ancak sitem dolu ifadelerle şikayetlerini dile getiriyor. Vatandaşlar tarafından paylaşılan fotoğrafta, bir ilaçlama aracının sokak aralarında ULV (Soğuk Sisleme) yöntemiyle ilaçlama yaptığı görülüyor. Ancak bu çalışmaların, sorunu çözmekte yetersiz kaldığı iddia ediliyor.
“Düşük Doz” İddiası ve Ekolojik Denge Kaygısı
Vatandaşların en büyük eleştirilerinden biri, ilaçlamada kullanılan maddelerin etkisizliği üzerine. Yaygın kanıya göre, arı, kuş ve diğer yararlı canlılara zarar vermemek amacıyla kullanılan düşük dozlu veya ekolojik ilaçlar, sivrisineklere karşı beklenen etkiyi göstermiyor. Bu durum, “çevre koruma” ve “halk sağlığı” arasında bir denge kurulup kurulamadığı sorusunu akıllara getiriyor.
Uzmanlar Uyarıyor: Asıl Mücadele Larva Döneminde Yapılmalı
Konuyla ilgili görüş bildiren uzmanlar ise sivrisinekle mücadelenin en kritik aşamasının, sinekler uçkun hale gelmeden önce, yani larva dönemindeyken yapılması gerektiğini vurguluyor. Akşam saatlerinde araçlarla yapılan ULV (uçkun mücadelesi) ilaçlamasının, popülasyonu anlık olarak rahatlatsa da kalıcı bir çözüm sunmadığına dikkat çekiliyor. Asıl mücadelenin, su birikintileri, bodrumlar, giderler, park ve bahçelerdeki potansiyel üreme alanlarının tespiti ve bu kaynakların kurutulması veya larvasitlerle (larva öldürücü) ilaçlanması olduğu belirtiliyor.
Vatandaşlara da Görev Düşüyor
Yetkililer, belediye ekiplerinin çalışmalarına ek olarak vatandaşların da alabileceği basit önlemlerle mücadelenin etkinliğinin artırılabileceğini hatırlatıyor. Evlerin balkon ve bahçelerinde bulunan saksı altlıkları, eski lastikler, ağzı açık su kapları gibi içerisinde su birikebilecek alanların düzenli olarak kontrol edilmesi ve suların boşaltılması, sivrisinek üremesini engellemek için kritik önem taşıyor.
İstanbullular, bir yandan artan sivrisinek şikayetleriyle boğuşurken, diğer yandan belediyenin ekolojik dengeyi koruma hassasiyeti arasında bir çözüm yolu arıyor. Vatandaşlar, hem çevreye duyarlı hem de sivrisineklere karşı daha etkili bir mücadele yöntemi geliştirilmesini bekliyor.