Adalar’da “Zeytin” olmak!

Adalar’da “Zeytin” olmak!
Yayınlama: 19.09.2024
Düzenleme: 19.09.2024 16:48
A+
A-

Büyükada’da önceki gün dört ayaklı bir dostumuza yine dört ayaklı dostlarımız tarafından bir saldırı gerçekleşmiş. Saldırıda Zeytin isimli sahipli köpek dükkan önünede yatarken sokak hayvanlarının saldırısaına uğramış.


Olay önceki gün İETT araba meydanında meydana gelmiş. Başı boş bir halde bir kangal köpeği zincirinden kopmuş bir halde araba meydanında dolanıyormuş. Daha sonra yanında 2-3 köpekle birlikte sahibinin dükkanın önünde yatan Zeytin’e saldırmışlar.


Sahipsiz köpekler tarafından saldırıya uğrayan Zeytin, ensesi, koltuk altı ve karın kasığından ciddi bir şekilde yaralanmış. Zeytin, olaya şahit olan vatandaşlar tarafından kurtarılmış. Adalar Belediyesinin yetersizliği nedeniyle bu tip saldırılar Adalarımızda çoğaldı.


Zeytin’in sahibi “Bu köpek orada dolanırken saldırmak için yer ararken bir tane güvenlik, zabıta, belediye personeli önlem almamış. Bir insana bir çocuğa da saldırabilirdi.” dedi.


Başka bir adalı vatandaşımız :” Öncelikle köpekler bunu içgüdüsel olarak yapar onlarda zerre suç aramam ama siz yetkililer düşünerek hareket etmek zorundasınız! Bu köpekler aç mı bırakılıyor ki kendi halinde dükkanının önünde uyuyan hayvanı öldürmek için birbirleriyle savaşıyorlar ??? Günlerdir çıkan yasaya karşı gelirken biz görevini düzgün yerine getiremeyen yetkililer yüzünden hayvanlar toplatılıyor ve öldürülüyor! Sizlere oy veriyoruz belediye olarak bu hayvanların aşılarını tam yapmak saldırgan olanları kontrol altına almak zorundasınız!!!! Bize reklam olsun diye köpekleri barındırmadığınız barınakları göstermeyi bırakın artık !!! Büyükada meydanı, Çınaraltı ve her yer bakamadığınız sokak hayvanlarıyla dolu peki barınaklarda ne var? Zeytinin aldığı yaralar 40 dikiş üstü ve bu yaralar ciddi !!! Yine söylüyorum hayvanların zerre suçu yok yetkili olarak onlara doğru düzgün bakmak zorundasınız koca adada yeşillik içinde koşturacaklarına taş beton yağmur çamur aç susuz esnafın sahip çıkabildiği kadar yaşamaya çalışan bu hayvanlar için sizlerde belediye olarak ödenekleri doğru kullanmak zorundasınız!!! Biz onları korurken siz bu kaosu yaratacak ortama zemin hazırlayamazsınız!!!! Oylarımızın karşılığı bu değil!!!! Zeytinin canı neyse bizler için sokaktaki hayvanlarımızın canı da o ! Peki sizin için o canlar ne ????”
Doğru söze ne denir…

Son yıllarda artış gösteren köpek popülasyonu nedeniyle sokaklarda, caddelerde, sahillerde, parklarda, yürüyüş ve bisiklet parkurlarında zaman zaman sahipsiz köpek saldırıları yaşanıyor.


Sokak köpekleri sorununun sadece vatandaşların güvenliğini değil köpeklerin refahını, toplum sağlığını, çevre düzenini ve genel kamu düzenini etkileyen bir konu olduğu yetkililer tarafından anlaşılmalıdır.


Zeytin olayında, ülkemizde sokak köpekleri sorunu yıllardır merkezi ve yerel yönetimlerin çözümlemekte başarısız olduğu ve sürekli olarak ertelenen bir mesele olarak karşımıza çıkmaktadır.


Sokak hayvanı sorununun çözümü, yalnızca devletin veya sivil toplumun tek başına çabalarıyla mümkün olmayacaktır. Bu konuda işbirliği ve koordinasyon gerekmektedir.


Belediyeler, Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel ve genel yönetimlere bağlı veteriner hekimler ve sivil toplum kuruluşlarının ortak bir strateji oluşturarak sokak köpekleri sorununu etkili bir şekilde ele almaları gerekiyor.


Adalar’da bu birlik ve beraberlik var mı?
Zeytin olayında gördüğümüz üzere maalesef yok.


Belediyeler, 5199 sayılı kanunun ilgili 6’ıncı maddesini zorunluluk olarak kabul edip şikayetler üzerine gözlem altına aldıkları köpekleri yine sokağa, sahipsiz kalacakları ortama bırakmaktadırlar. Bununla birlikte yine kanunda açıkça görev olarak verilen kısırlaştırma işleminin kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana titizlikle uygulanmadığı göze çarpmaktadır. Bu noktada mevzuatın yanlış yorumlanmasına sebep olan hükümleri çözüme uygun şekilde değiştirilmelidir.

Adalar'da "Zeytin" olmak! Adalar'da "Zeytin" olmak! Adalar'da "Zeytin" olmak!

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.