Adaların atıksuları nereye akıyor? Kanalizasyon suları denize mi akıtılıyor? Adalar’da atıksu arıtma işlemi yapılıyor mu?

Adaların atıksuları nereye akıyor? Kanalizasyon suları denize mi akıtılıyor? Adalar’da atıksu arıtma işlemi yapılıyor mu?
Yayınlama: 16.08.2024
Düzenleme: 17.08.2024 10:11
A+
A-

Adaların atıksuları Adalar’da arıtma tesisi olamadığı için doğudan toplama merkezlerinden denize verildiği iddia edildi. Ayrıca Heybeliada ve Burgazadası’ndaki seyyar tuvaletlerinin de pis sularının denize akıtıldığı iddialar arasında.


Doğanın ve denizlerin temiz tutulması artık son günlerde daha çok önem kazanmaya başladı. Dolayısıyla dikkat etmekte fayda var. Ancak Adalar’da bu dikkat gözden kaçıyor. İddialara göre Adalar’da atıksular arıtma tesisi olmadığı için denize akıtılıyor. Buda deniz salyasının (Müsilaj) ana sebeplerinde biri.


Pis suların lodosla birlikte Adaların ön tarafına, poyrazla birlikte de Adaların arka taraflarına doğru aktığı belirtiliyor. Bu verileri Adalar nüfüsu, yazlıkçı ve günübirlikçi turistlerle ikişkilendirdiğinde ciddi atıksu tüketimleri meydana çıkmakta. Çevre Bakanlığı ekipleri sudan numune alarak acilen inceleme başlatması gerekiyor.

2022 yılı 1/5000 Nazım İmar Planı raporu , 1/1000 Nazım İmar Planı raporu bilgileri dahilinde, Adalar’da toplam olarak 53 km atık su hattı var. Bu atık su borularının %40’ı Büyükada’da %60’ı ise diğer adalarda. Ayrıca Adalar ilçesinde yaklaşık 10 kilometre yağmur suyu hattı bulunmakta. Adalar’ın tümünde kanalizasyon sistemi mevcut. Büyükada’da ikisi toplayıcı bir tanesi deniz deşarjı olmak üzere 3 adet deşarj ünitesi, Heybeliada’da Büyükada’da olduğu gibi ikisi toplayıcı bir tanesi deniz deşarjı olmak üzere 3 adet deşarj ünitesi, Burgazada’da biri toplayıcı biri deniz deşarjı olmak üzere 2 adet deşarj ünitesi, Kınalıada’da ise bir adet deşarj ünitesi bulunmaka. Kanalizasyon akıntıları, arıtma istasyonlarından geçirildikten sonra (ön arıtma) borularla açık alanlarda Marmara Denizi’nin dibine pompalanmakta ve denizin kirlenmesi önlenmektedir


Büyükada deniz deşarjı Tuzla ile Sedef Adası arasına, 60 metre derinliğe 2000 metrelik boru ile yapılmakta ve günlük ortalama debi 2.600 m3/gün kapasiteye sahip. Heybeliada P3 pompa istasyonu deniz deşarjı 1010 metrelik deniz hattıyla, 62 metre derinliğe yapılmakta, ortalama debi 2000 bin m3/gün kapasiteye sahip. Ortalama debi 3000 m3/gün kapasiteli Kınalıada hattı 1100 metrelik deniz boru hattıyla 45 metre derinliğe, Burgazadası P2 pompa istasyonu, 945 metrelik boru hattıyla 30 metre derinliğe atıksuları deşarj etmekte ve 1200 m3/gün ortalama debi kapasiteye sahip.


Ancak şuan için bu bilgilerin doğru olmadığı, atıksuların arıtılmadan denize bırakıldığı, arıtma diye bir durumun olmadığı iddia edilirken, tabelalarda dahi atıksu terfi merkezi yazdığı belirtiliyor.

Deniz deşarjları Marmara’daki canlı yaşamını olumsuz etkilemektedir. Marmara Denizi’nde deşarjların yapıldığı tabaka suda erimiş oksijen hiç bir zaman 3.5mg/lt üzerinde çıkamadı.


Adalar’daki atıksuların ön arıtma sonrasında denize deşarjı yapılmakta denilmektedir! “Ön arıtma, pompalara ve atık suyu taşıyacak boru sistemlerine zarar gelmesini önlemek amacı ile pis sudaki iri maddeleri ve görülebilir yüzen cisimlerin bir çoğunu ayırmak üzere kullanılan ve 2 cm ile 7.5 cm arasında değişen, aralıklı çubuklardan ibarettir”. Ön arıtmadan geçen atıksular gerçek anlamda herhangi bir arıtmaya uğramamaktadır. Ayrıca yol ve meydanların temizliğinde kullanılan yıkama sularının, bu defa yağmur suyu kanallarıyla denize doğrudan deşarjı da söz konusu.

YETKİLİLER SORUYORUZ

  • Adalara sadece elektrikli araç getirerek çevreci olduğunu kendini çevreci ilan eden İBB, Adalar Belediyesi, yetkililere soruyoruz, bu kadar değer verdiğiniz ada kanalları nereye akıyor?
  • Varsa eğer yıllık tesise giren atıksu verisi nedir, arıtılmış ise 2023/2024 verisi nedir?

Adaların atıksuları nereye akıyor? Kanalizasyon suları denize mi akıtılıyor? Adalar'da atıksu arıtma işlemi yapılıyor mu? Adaların atıksuları nereye akıyor? Kanalizasyon suları denize mi akıtılıyor? Adalar'da atıksu arıtma işlemi yapılıyor mu? Adaların atıksuları nereye akıyor? Kanalizasyon suları denize mi akıtılıyor? Adalar'da atıksu arıtma işlemi yapılıyor mu?

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.