Adaların “Özel Çevre Koruma Bölgesi” kararı iptal edilebilir mi!

Adaların “Özel Çevre Koruma Bölgesi” kararı iptal edilebilir mi!
Yayınlama: 13.11.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:15
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan kararda, kıyı kenar çizgisi esas alınarak hazırlanan ve kroki ile sınırları gösterilen alanın Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edildiği önceki haberlerimizde belirtmiştik

Adaların Özel Çevre Koruma Bölgesi kararı iptal edilebilir!

Ancak Anayasa 104. Maddesinde “kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi düzenlenemez” maddesi var. 2863 sayılı kanunda yetki açıkça kurul ve belediyeye verilmiş. 2863 sayılı yasada bu konuda düzenleme yapması gerekiyor. Konu Anayasa Mahkemesine giderse iptal edilme olasılığı yüksek.

Gazetemize açıklamalarda bulunan DSP Adalar İlçe Başkanı Nail Murat Pekin:

“Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanan kararnameye baktığımızda, açık olarak Adalar’da plan yapma yetkisi 2863 sayılı kanunun aksine, Büyükşehir ve Kuruldan alınıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na veriliyor. Oysa ki, 2863 sayılı kanunda bu yetki açık olarak Büyükşehir Belediyesi ve kurullara verilmiş. Ancak Anayasa’nın 104. Maddesine baktığımızda ise, “kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi düzenlenemez” maddesi var.

Şu halde bu kararname Anayasanın bu maddesi ile tezat oluşturuyor. Zira 2863 bir kanun diğeri ise kararname.
Bu gerekçe ile CHP bu kararnameyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabilir büyük bir ihtimal ile de bu kararnameyi bu sebeple iptal ettirebilir.

Ancak, meclis 2863 sayılı yasaya “Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak kabul edilen bölgelerde imar planı yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisindedir” şeklinde bir madde eklerse, bu aykırılık giderilmiş olur.

Diğer ikinci yol ise Adaların Sit bölgesi statüsünden çıkartılmasıdır. Zira o durumda da Adaların 2863 sayılı kanun ile bağlantısı kalmadığından yine son kararnamenin Anayasa 104. Maddeye aykırı bir durumu kalmayacaktır. Zira Adalar 2863 sayılı kanundan tamamen ayrılacak ve Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak her yönü ile başka bir kanunun hükümleri altına girecektir.

Bu iki düzenlemeden birisi yapılmadığı durumda, eğer CHP Anayasa mahkemesine başvurduğu taktirde muhtemelen bu kararnamenin iptal edilmesi durumu ortaya çıkacaktır.

Bir önceki açıklamamda “bir bölgede aynı konuda iki kanun olmaz” derken bu durumu temel almıştım. Şimdi daha detaylı açıklamış oluyorum.

DSP ADALAR İLÇE BAŞKANI NAİL MURAT PEKİN” ifadelerine yer verdi.


Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.