Adaların turizm gelirleri tehlike altında mı?

Adaların turizm gelirleri tehlike altında mı?
Yayınlama: 15.12.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:14
A+
A-

Türkiye’ye gelen turist sayısı 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 69 azalarak 15,9 milyon kişiye, turizm geliri ise yüzde 65,1 azalarak 12,1 milyar dolara geriledi. Bu rakamlara göre Türkiye, turist girişi ile uluslararası turizm pazarından yüzde 4, Avrupa turizm pazarından yüzde 6,7 pay aldı. Türkiye’nin dünya turizm gelirinden aldığı pay yüzde 2,3, Avrupa pazarından aldığı pay yüzde 5,2 olarak gerçekleşti.

Peki yükselen kur Adalarımızı turizm yönünden nasıl etkileyecek?

Demokratik Sol Parti (DSP) Adalar İlçe Başkanı ve aynı zamanda turizm yatırımcısı Murat Pekin’den konu ile ilgili görüşlerini sorduk.

Pekin: “Türkiye uyguladığı bu yeni program sonucu ortaya çıkan devalüasyon sebebi ile 2022 yılı için 50 milyar doların üzerinde bir turizm geliri beklemektedir.

Bu kur politikası ile bu meblağ daha bile yukarıya çıkabilir.

İhracat ile kıyaslandığında turizm geliri çok daha önemli bir gelirdir. Zira Türk ihracatında 100 milyar dolar ihracatın 70 milyar doları ara mal ithalatı sebebiyle dışarıya ödenir. Ancak 30 milyar doları ülkeye kalır.

Ancak turizmde 50 milyar dolar gelirin neredeyse tamamı ülkeye kalan paradır. Zira turizmde ara mal oranı çok düşük ve gelirin dağılımı ihracattan daha dengelidir.

Ancak şu an için en büyük tehlike Türkiye yüzünden turizm geliri düşecek olan Güney Avrupa devletlerinin her zaman olduğu gibi Yunanistan’ı taşeron olarak kullanarak EGE’de bir askeri kriz çıkartmalarıdır.

Bilindiģi üzere 1984 ten sonra serbest kur sistemine geçerek atak yapan Türk turizmine 1987 şubat ayında Yunanistan’ın çıkarttığı ege krizi ile darbe vurulmuştu. Yine 1994 yılındaki Türk parasının devalüasyonu sebebiyle yükselişe geçen Türk turizmine 1996 ocağında Kardak krizi ile darbe vurulmaya çalışılmıştı. Dikkat edilirse bu iki kriz de ülkemizdeki devaliasyonlar ve turizim ataklarının peşine gelmiştir.

Burada iki krizin de ocak şubat aylarında olması ise, yurtdışı turizm rezervasyonlarının mart ayında yapılması ile ilgilidir.

Önümüzdeki iki ay içerisinde Yunanistan tarafından ülke turizmini baltalamak için çıkartılması muhtemel bir krize karşı dış işlerinin çok uyanık olması ve karşı hamle konusunda kararlılık ile cevap verileceğinin ortaya konması önemlidir.

Zira Adalarımızın en büyük gelirinin de turizm geliri olması sebebiyle ilçemizin gelirleri de etkileneceģinden bu konu ilçemiz açısından da çok önemlidir.” dedi.

Röportaj: Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.