Adalılar dikkat! Emlak vergilerinde %90 muafiyet isteyebilirsiniz!

Adalılar dikkat! Emlak vergilerinde %90 muafiyet isteyebilirsiniz!
Yayınlama: 13.11.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:30
A+
A-

Adalar ilçesinde 1/5000 Koruma Amaçlı İmar Planları 2018 yılında iptal edildiği için ödenen vergilerde muafiyet (Kısıtlılık) istenebilir!

Adalılar dikkat! Binanız ve arsanız için ödediğiniz vergilerde muafiyet isteyebilirsiniz!

Bilindiği üzere Adalar İlçesi’nde 1/5000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından 2018 yılında iptal edildi. Bu gidişle çok da olacak gibi gözükmüyor. Dolayısıyla, SİT alanları olarak kabul edilen yerler için (Adalar vs.) 2863 sayılı Yasanın 17’nci maddesine göre emlak vergisinde muafiyet (kısıtlılık) isteyebilir vergi tutarlarınızın 1/10’nu ödeyebileceğinizi daha önceki haberimizde paylaşmıştık. Haberimizde tasarrufu kısıtlanan arsalar için bu muafiyet (Kısıtlılık) isteyebileceğinizi belirtmiştik.

BİNANIZ İÇİN DE ÖDEDİĞİNİZ VERGİLERDE MUAFİYET (KISITLILIK) İSTEYEBİLİRSİNİZ!

Kısıtlılık hakkının sadece arsalar için değil binalar içinde uygulanabileceği ortaya çıktı. Tasarrufu kısıtlanan bina, arsa ve arazi hakkında yönetmeliğin 8. Maddesinde, “Kanunlarla veya Kanunların verdiği yetkiye dayanarak Kamu düzeni koyan mevzuatla satış devir, kiralama, inşaat, bakım, onarım, tadilat, genişletme ve ilave yapılması gibi işlemlere izin verilmemesi veya belirli şartlarla izin verilmesi suretiyle tasarrufu sınırlandırılan binalardan, ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı’nca kabul edilenler bu hallerin devam ettiği sürece kısıtlılık hükümlerinden yararlandırılır.” İfadelerine yer vermekte. Yani, binalarınız üzerinde alınan bütün vergilerde kısıtlılık isteyebilir vergi tutarının 1/10’nu ödeyebilir %90’ı için muafiyet isteyebilirsiniz!

ADALAR BELEDİYESİNİN VATANDAŞINI KANDIRMAKTAN VAZGEÇMESİ GEREKİYOR

Adalar Belediyesinin yapması gereken Maliye Bakanlığına müracaat ederek adalıların, İmar planları olmadığı için mağdur olduğunu, arsalarında herhangi bir tasarrufta bulunamadığını, tamirat vs. yapamadığını belirterek başvurması gerekirken belediye ne yapıyor, Emlak vergilerindeki sokak rayiç bedelleri fahiş bir şekilde arttırması bir yana kanuni hakkını kullanıp arsasında kısıtlılık isteyen bir adalı hemşehrimize 2015 yılında alınan eski özelgeyi bahane gösterip isteği reddediyor.

Adalar Belediyesinin biran önce adalıların mağduriyetini gidermek için Maliye Bakanlığına yeni tarihli başvuru yapıp kısıtlılık hükümlerinin uygulamasını sağlaması gerekiyor.

TASARRUFU KISITLANAN BİNA, ARSA VE ARAZİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.