Adalılar dikkat! Emlak vergisi için önemli uyarı!

Adalılar dikkat! Emlak vergisi için önemli uyarı!
Yayınlama: 24.08.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:16
A+
A-

Emlak vergilerinin tespiti amacıyla her dört yılda bir arsa ve arazi metrekare birim değerleri tespit edilmektedir. Tespit edilen metrekare birim değerleri, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu uyarınca emlak vergilerinin hesaplanmasına esas alınmaktadır.

2021 yılında tespit edilen arsa ve metrekare birim değerleri 2022-2023-2024 ve 2025 yıllarında uygulanacak emlak vergi değerlerinin hesaplanmasında kullanılacaktır.

Adalar ilçesinde de 2021 yılı arsa ve arazi metrekare birim değerleri ilgili komisyon tarafından tespit edilmiş olup muhtarlıklarda askıya çıkarılmıştır.

Ancak bu tespitlerde geçmiş yıllardaki tespitlerde olduğu gibi, yerel koşullar, pandemi şartları ve ülkemizdeki ekonomik durum göz önüne alınmadan pek çok cadde ve sokakta %100’e varan artış yapıldığını görmekteyiz.

Arsa ve metrekare birim değerlerinin ölçüsüz şekilde yüksek olduğunu düşünen emlak vergisi mükellefleri, bu değerlerin kesinleşmesinden önce(31 Aralık 2021) idareye yazılı başvuru yaparak, bu değerleri öğrendikleri tarihten itibaren 30 gün içerisinde, takdir komisyonu kararına karşı dava açabilirler.

Açılacak davalarda görevli mahkeme Vergi Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme ise dava konusu işlemin yapıldığı yer olan İstanbul Vergi Mahkemeleridir.

Takdir komisyonu kararına karşı açılacak iptal davaları süresince karar kesinleşinceye karar mevcut komisyon kararı uygulanacaktır. Ancak takdir komisyonu kararının iptali halinde, mahkemece belirlenecek değerler üzerinden Belediye tarafından emlak vergi tahakkukları düzeltilecektir.

Aynı zamanda Emlak Vergisi Kanunu m.42’ye göre bina değeri 5.227.000 Türk Lirasının üzerinde olan taşınmazlardan değerli konut vergisi alınmaktadır. Bu değerin hesaplanmasında da ilgili komisyon tarafından hesaplanan arsa ve metrekare birim değerleri esas alınmaktadır.

Ölçüsüz yapılan birim değer artışları mükelleflere ait konutların değerli konut vergisi kapsamına girmesine neden olabileceğinden metrekare birim değerlerinin gerçeği yansıtmadığını düşünen taşınmaz sahiplerinin bu karara itiraz ederek dava açması değerli konut vergisi ile karşılaşmamaları açısından önem taşımaktadır.

Av. Ali Cem Şener

İyi Parti Adalar İlçe Başkanlığı

Hukuk İşleri

cem@senerlegal.com

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.