Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Adalar Belediyesi’nde elektrikli araçlarla ilgili tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Durak’ın geçmiş meclis toplantılarında yaptığı açıklamalar ile son meclis oturumunda ortaya çıkan resmi belge arasındaki çelişki kamuoyunda soru işaretlerine neden oldu.
Adalar Belediyesi’nde elektrikli araçlarla ilgili tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Durak’ın geçmiş meclis toplantılarında yaptığı açıklamalar ile son meclis oturumunda ortaya çıkan resmi belge arasındaki çelişki kamuoyunda soru işaretlerine neden oldu.
Adalar Belediyesi’nde elektrikli araç tahsisleri konusunda sular durulmuyor. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen meclis toplantısında, adadaki ulaşım krizine dair eleştirilere yanıt veren Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Durak, son derece iddialı ifadeler kullanarak belediyenin hiçbir özel markayla iş birliği içinde olmadığını savunmuştu. Kameralar önünde topu UKOME ve merkezi idareye atan Durak, kürsüden meclis üyelerine ve Adalar halkına seslenerek şu sözleri sarf etmişti:
“Hiçbir zaman araç modeli önermedik, araç modeli çalışmadık. Adalar Belediyesi bugüne kadar herhangi bir araç önerisinde bulunmuş mu? Herhangi bir araç modeli getirmiş mi?” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak Adalar Belediye Meclisi’nin son toplantısında gündeme gelen resmi bir yazı, tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Mecliste gündeme gelen belgeye göre, bir elektrikli araç üreticisi firma tarafından belediyeye şartsız ve bedelsiz olarak bir araç bağışlanması teklif edildi. Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Başkanlık Makamı’na sunulan yazıda, söz konusu aracın belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere bağışlanmak istendiği belirtiliyor.
Fırat Durak’ın “kayıtlara bakılsın” diyerek meydan okumasının ardından, kayıtlardan tam da kendisini yalanlayan bir belge çıktı. Ortaya çıkan 17 Mayıs 2026 tarihli resmi belgeye göre bir firma, bir aracını “şartsız ve bedelsiz” olarak Adalar Belediyesi’ne bağışlamak istedi. İşin en çarpıcı kısmı ise, Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve bu aracın kamu yararına tahsisi için meclise havale edilmesini talep eden yazının altında 14 Mayıs 2026 tarihiyle “Uygun Görüşle Arz Ederim” yazarak imza atan kişinin bizzat Fırat Durak olmasıydı.
Bu gelişme, geçmişte yapılan “Herhangi bir araç modeli önermedik, firmalarla çalışma yürütmedik” açıklamalarının ardından yeni tartışmaları beraberinde getirdi.
Kamuoyuna yansıyan iddialara göre, belediye yönetiminin daha önce belirli marka araçların Adalar’da tanıtımına yönelik faaliyetlerde bulunduğu ve bazı firmalarla temas kurduğu öne sürülüyor.
Söz konusu iddialar hakkında belediye yönetiminden veya Başkan Yardımcısı Fırat Durak’tan henüz kapsamlı bir açıklama yapılmadı.
Öte yandan, meclis toplantılarında araç modelleri konusunda hiçbir yönlendirme yapılmadığını ifade eden açıklamalar ile belediyeye yapılan araç bağışına ilişkin resmi süreç arasındaki ilişkinin nasıl olduğu merak konusu oldu.
Gazetecilik ilkeleri ve kamu yararı gereği Başkan Yardımcısı Fırat Durak’ın aşağıdaki sorulara açıklık getirmesi bekleniyor:
Kamu kurumlarında şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri gereği, söz konusu sorulara verilecek yanıtların tartışmaların aydınlatılması açısından önem taşıdığı değerlendiriliyor. Belediyeden ve ilgili yetkililerden yapılacak açıklamalar kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

Subscribe to get the latest posts sent to your email.