Burgazadası’nda kıyı katliamının önüne geçilemiyor!

Burgazadası’nda kıyı katliamının önüne geçilemiyor!
Yayınlama: 26.05.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:12
A+
A-

Senelerdir Burgazadası’nda 6 numara olarak bilinen İNDOS Halk Plajına adadan çıkan bütün inşaat atıkları, molozlar dökülerek sahil katledilmiş, doğanın dengesi bozulmuş yerel/ulusal basında çıkan haberler sonrası buraya döküm olsun ticari işler olsun durdurulmuştu.

Anlaşılan bu yeterli olmamış olacak ki şimdi de Burgazadası’nda iki spor kulübü arasındaki milli emlağa ait yere bir gece yarısı operasyonuyla kıyı şeridinden içeriye 15 metre uzunluğu olan alan mıcır ile dolduruldu. Dolduranlar İBB ve Adalar Belediyesi.

Neymiş efendim; Burgazadası’ndaki iki kulüp arasında kalan yer lodos fırtınasında dalgalar burayı boşaltmış, yosun tutmuş, koku yapıyormuş, herhalde havuza giren arkadaşlar rahatsız olmuş. Çevre Mühendislerden fikir alma, ilgili makamlardan izin alma hak getire. Sanki bir daha lodos fırtınası olmayacak. Sizin bu yaptığınızın Heybeliada’da ve diğer Adalar’da mafya bozuntularının kıyı şeridini gasp edip denizi doldurmalarından, doğal ortamı katletmelerinden ne farkı var.

Sahiller çok değerlidir. Sahil ekosistemi ise dünyanın en nazlı ekosistemleridir. Bozulması kolay, kendini yenilemesi zordur. Doldurduğunuz alan size küçük gelebilir ama o dolgunun altında canlı bir yaşam var. Toprağın bir cm’nde yüz binin üzerinde mikroorganizmalar olduğunu denizin de buna eşdeğer olduğunu biliyoruz. Ekosistem belki kendini yenileyebilir. Ama kıyı ekosistemi bu yetenekte değil. Dolgu alanları ile siz onu yenileyemeyecek kadar tahrip ediyorsunuz. Deniz ekosistemine yönelik tecavüzler yanlıştır. Yaşanacak bir depremde denizin geriye alacağının ilk olarak dolgu alanlarıdır. Milyonlarca yıl içerisinde oluşmuş denizkara dengeli ekosistem yapısı, kendisine yapılan ekolojik olmayan yapay ekleme ve dolgu alanlarını asla kabullenmez. 

Acaba sürekli kendi bacağına kurşun sıkmaktan ne zaman vazgeçeceksiniz?

Adaları yaşanamaz bir yere dönüştürdüğünüzde mi?

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. dalgıç dedi ki:

    Ne yapalım yani boşuna mı meclis üyesi olduk ? Ne yapsak haber yapıyorlar şimdiden söyleyeyim inşaat yasağıda tanımam yazın da olsa beton dökerim.Kaçak inşaatımı yaparım.Bu kadar parayı boşuna mı dağıttım,konuşmaya bir başlarsam kimse yerinde kalmaz.