Büyükada Anadolu Kulübü

Büyükada Anadolu Kulübü
Yayınlama: 21.09.2024
A+
A-

Adalar’da kulüplerin en ünlüsü Büyükada’da bulunan Anadolu Kulübü’dür. Giacomo Otel’in yanmasının ardından Pearce bu arsayı alarak Beyaz Bina denilen yapıyı inşa ettirdi,


1906 yılında İngiliz avukat Leon Pearce tarafından British Yatch Club’ın bir şubesi olarak kurulan ve 1908 yılında Prinkipo Yatch Club adını alan bu kulüp, günümüzde Sarı Bina denilen yapıda yer almaktaydı. Giacomo Otel’in yanmasının ardından Pearce bu arsayı alarak Beyaz Bina denilen yapıyı inşa ettirdi, bu iki yapı arasındaki Zarifi Köşkü de satın alındı.


Birkaç kez isim ve sahip değiştiren kulüp, 1937’de Atatürk’ün emri ile Ankara’daki Anadolu Kulübü’nün Büyükada şubesine dönüştürüldü.


Kulübün mimarları bilinmeyen ilk yapıları neo-klasik ve eklektik üslupları ile 19. yüzyıl sonu Adalar mimarisinin tipik örneklerindendir.

Cumhuriyet dönemi mimarlığı örneklerinden biridir

Beyaz Bina, İngiliz kolonyal mimarisi ve Viktoryen üslubundan izler taşır. 1950’li yıllarda Zarifi Köşkü’nün yerine Turgut Cansever ve Abdurrahman Hancı’nın tasarladığı ve konaklama için kulanılan yeni bina inşa edildi. Bu yapı, döneminin uluslararası modernist üslubunu başarıyla temsil eden önemli Cumhuriyet dönemi mimarlığı örneklerinden biridir. 1973 yılında bitişikteki Cavuris İkiz Köşkleri satın alındı. 1979’daki yangının ardından Beyaz Bina, Sinan Genim ve Haluk Sezain tarafından restore edildi.

Anadolu Kulübü’nün önemli konukları arasında Atatürk ve İsmet İnönü’nün yanısıra yabancı devlet başkanları da bulunuyor: Elefterios Venizelos, Yunanistan Başbakanı (1924); Afganistan Kralı Amanullah Han (1930); Romanya Kralı Carol ve Madam Lupescu (1933); Yunanistan Diktatörü General Metaxas (1936); İran Şahı Rıza Pahlavi (1964); ve Romanya Diktatörü Nikolau Çavuşesku (1976). Atatürk kulübe geldiğinde 25 numaralı odada kalmış, bu oda o zamanki haliyle korunmuş.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.