Büyükada Nizam Karakolu ranta mı kurban edildi?

Yayınlama: 05.07.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:12
A+
A-

Büyükada Nizam Caddesi üzerinde bulunan Nizam Polis Karakolu, Osmanlı döneminde bölgede bulunan un değirmeni sebebi ile bölgedeki ada dışı gelen giden tekne, insan yoğunluğunun kontrolü için kurulmuş ve değirmenin 1940’lı yıllarda kapanması ve bölgenin ikamet ağırlıklı olması ile beraber mahalle karakolu olarak bakımsız duruma geldiği 1990 yılına kadar kullanılmıştır.

Büyükada Nizam Karakolu ranta mı kurban edildi

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan ve Emniyet Müdürlüğüne tahsisli  2. Sınıf eski eser karakol binası, 1992-1993 yıllarında yan parselinde yapılan inşaat faaliyetleri sırasında İstanbul Valiliği Emniyet Müdürlüğünün tüm uyarılarına rağmen zarar görmüş ve inşaatı yapılan parselin sahipleri tarafından izinsiz olarak yıktırılarak kendi bahçelerine katılarak resmen karakola çökülmüştür. Hatta bu parsel sahipleri o yıllardan beri bu alanı satın almak veya kiralamak için çeşitli tarihlerde teşebbüslerde bulunmuşlardır. Bu teşebbüsler bugüne kadar yerin Emniyete tahsisi ve eski eser olması sebebi ile hep hüsrana uğramıştır. Amaçlarına bir türlü ulaşamayan parsel sahipleri bu arada izinsiz olarak yıkarak yok ettikleri karakolun yeniden yapılmasını engellemek için karakolun olduğu zemine 2 adet çam ağacı ekmişlerdir.

2021 yılı içersinde başlayan ve 2022 yılı başlarında askıya çıkan 22A kadastro uygulaması sırasında sihirli bir el, karakola komşu parselin sahiplerinin isteklerini bir emir gibi görerek 2. Sınıf eski eser olan ve tapuda 100 yıldan fazla zamandan beri “Ahşap Karakol Binası” vasıflı yeri bir anda hiçbir resmi kurumdan onay almadan arsa vasfına çevirmiştir. Bu yapılan işlem Özel Çevre Koruma Alanı, SİT bütünü olan Adalar’da hiçbir resmi kurumun yapılan hatayı görmek istememesi üzerine kesinleşmiştir. Parsel sahipleri içerisinde koruma kurulunda tanıdıkları olan emekli bir general ve işinsanlarının olması tamamen tesadüfdür.

Karakola ÇÖKMÜŞLER

Büyükada Nizam Karakolu ranta mı kurban edildi

Nizam Caddesinin dik iniş noktasında bulunan Nizam Karakolunun olduğu mevkide uzun yıllardan beri trafik polislerince fayton ve bisiklet kazalarının önlenmesi için uygulama noktası kurulmakta iken,faytonların kalkmasından sonra adadaki bisiklet derneğinin de katkılarıyla bisikletler için trafik ekiplerince kaza önlem uygulaması özellikle yaz döneminde devam etmektedir.

         Bu noktada mobil olarak hizmet  vermeye çalışan Emniyet Müdürlüğü kendi karakol yerine neden bir mobil ofis kurmaz ya da karakolun ihyası için bir çaba sarfetmez?

        Adalar Asayiş ve Güvenlik Hizmetlerini Geliştirme ve Denetleme Derneği bu konu ile ilgili ne düşünmektedir?

        Bu durumda 22A çalışmasını yapan özel firma bu işlemi sadece bu parsel için sehven mi yapmıştır,  yoksa Adalar genelinde bunun gibi başka hatalarda var mıdır?

        Bu kadastro çalışması devlet resmi kurumlarınca hiç denetlenmemiş midir?

         1990 yılından beri kullanılamayan ve üzerine çökülen karakol yerine Adalardaki resmi kurumlar ne zaman sahip çıkacaklardır?

         Karakol yerine uzun yıllardan beri çöken parsel sahiplerinin değişik tarihlerdeki talepleri üzerine konuyu görüşerek karakol yerinin satışı ya da kiralamasında sakınca görmeyen koruma kurulu hangi devlete bağlıdır? 

         Bu kararı alan kurulun üyelerinin devlete olan aidiyetleri ne kadar gerçekçidir?

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 10 Yorum
  1. Karakolda ayna var dedi ki:

    Kurulduğu gündem bu yana Adaları korumak bir yana LİDO,Seferoğlu;Sivriada,Yassıada gibi çılgın projelere çanak tutan ,ranta hizmet eden koruma kurulu polis karakolunun yerinin özel şahıslara kiraya verilmesine onay vererek hangi güç odaklarına hizmet etmektedir? Okyanus ötesinden mi talimat alıyorlar? Bu kararların altında kurul başkanı olarak imza atan avukat hangi davaların avukatı? Bu insanların inandıkları herhangi bir kutsal değeri var mıdır? sorular sorular

  2. Madımak dedi ki:

    Madımakta 33 masum insanı diri diri yakanların avukatı olan zihniyet ,karakolu da peşkeş çeker,korumayı da kollama yapar.Gün olur devran döner bir gün bunların hesabı sorulursa bu zat karakolda İstiklal Marşını tersden de söyler. Karakola çöken parsel sahipleri ile nasıl bir maddi manevi yakınlığı varda bu işleri yapıyor ve bu cesareti nereden alıyor?

  3. Nesep dedi ki:

    Bugün karakol yerinin peşkeş çekilmesine ses çıkartmayan, yarın kendi ana,bacı,karı ve kızını da peşkeş çeker.Bu zihniyet Kurtuluş Savaşında işgal kuvvetlerini destekleyen ,keşke yunan galip gelseydi diyenlerin nesebidir.

  4. onaltımilyon derken dedi ki:

    Ekrem başkan bir 16 milyon için çalışıyoruz tutturmuş gidiyor.Nedir bu 16 milyon açıkla da bilelim , halk için çalışmadığın çok açık, 16 milyon kilo altın mı,dolarmı,euro mu kuveyt dinarı mı sterlin mi ? nedir bu 16 milyon ,halk için çalışan bir kurumun bu gibi şeylere biraz sesi çıkar

  5. Başkan yardımcısı dedi ki:

    Bu nizamdaki bina bayağı meşhur bina, adada kahvede bile burası sabah akşam konuşuluyor.Başkan yardımcısı engin beye emlakçı zeynel le tomar tomar paralar gönderildiğini herkes biliyor.Demek ki binada neler var ki bu paralar veriliyor

  6. Haramzadeler dedi ki:

    Adalar Belediyesi Başkan yardımcısı Engin Çelik önce arabayı değiştirdi milyonluk Q7 audi aldı sonra yat aldı, Belediyeye sırt çantasıyla gelip gidiyor. sabah Belediyeye gelirken boş sırt çantası eve dönerken doldurup dönüyor. Yedikleri artık biryerlerine sığmadığı için sırt çantasıyla dolanıyor. CHP’li Fatma duyduğuma göre yazlık bir yerde emlak aldı. Adada devletim diye zat kaçak inşaatlara devam ediyor, imar müdürü hüseyin yılmaz kırmızı jipi altında, suadiyede milyonlar değerinde evde oturuyor adada 400 metrekare evi var kimbilir daha neleri vardır. Erdem Gül Engin Çelik den gelen avantalar ne ise ona biyat ediyor ve şişeleri devirmeye devam ediyor.CHP’li Nesrin kadro dışı garibim CHP için uğraş dursun.

  7. dalgıç dedi ki:

    ya arkadaş adalarda bu işleri en iyi ben bilirim ne de olsa adalarda devlet benim.Kurulda başkanı gördün mü işini hemen hallederler tecrübe ile sabittir bak burgazı hallettim,nakibeyde binanın bakır çatısını soydum, bu kış madende deniz kenarında ve yol tarafında 2 yerde neler yapacağım herkes görecek .Kurul başkanı en üst düzeyde torpilli zaten bizim hüso ile de kanka bana gelin doğru adres burası.

  8. İmar korsanı dedi ki:

    Belediyede binanın kontur gabari bilgisi olur bulunur. Dosyadan birisi yok etmediyse. Sorarsan baktık yokmuş derler, Genelde yok diyen yok eder ama nasıl ispatlayacaksın. Onlarda ispatlayamazsın diye yapıyorlar bunu. Hesapta Ada Belediyesinde tüm imar dosyası dijital hale getirildi. Yine de dijitaldeki evrakın yok edilmesinin yolunu bulmasalar binayı bu şekilde sülün osman gelse yapamaz. Önce imar dosyasında operasyon yapılır, dosya temizlenir, eski resimler, projeler, kontur gabari belgeleri itina ile yok edilir, şikâyet olduğunda eski ile kaçak yapılan mukayese yapılamasın. Dosyayı sağlama alınca İşlem tamam. Müfettişte gelse bir şey bulamaz. Kırmızı dörtlü kazanır.

  9. İmar bilgileri dedi ki:

    biraz imar bilgisi vereyim
    Eski binaların yıkılıp eğer yerine yeni bina yapılacaksa yeni yapılacak bina eski binanın yüksekliği kadar olması gerekiyor Yapılacak yeni bina eski bina yüksekliğini aşıp aşmadığının öğrenilecek yeri Belediye imar müdürlük arşivi. Arşivde eski kayıtları resimleri yok ettiğinde bul karayı al parayı yaparsın
    Gabari içinde Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor. Arsa gabari ölçüleri, arsa üzerinde yapılacak binanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor. Yani kaçak iş yapacak olan kaçak iş yapmaya başlamışsa anla ki Belediyeyi bağlamıştır da yapıyordur. Adam göstere göstere ruhsat tabelası olmadan iş yapıyorsa, ben anlarım ki imar müdürünü de, başkan yardımcısını da, başkanıda bağlanmıştır adama yol vermiştir yoksa yapamaz

  10. Slogan dedi ki:

    Emniyet Genel Müdürlüğü “Halk için emniyet,adalet için hizmet” sloganını doğru kullanabiliyor mu? Adalardaki emniyet güçleri daha kendi polis karakolunu koruyamiyorlar iken halk için nasıl emniyet olacak?