Büyükada’da bulunan tarihi eserlerin üstü kapatılmaya mı çalışılıyor?

Büyükada’da bulunan tarihi eserlerin üstü kapatılmaya mı çalışılıyor?
Yayınlama: 23.05.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:13
A+
A-

Büyükada’da İSKİ’nin boru hattı kazısı sırasında eski dönemlere ait tarihi eser kalıntıları bulunmuştu.

Büyükada'da bulunan tarihi eserlerin üstü kapatılmaya mı çalışılıyor

Büyükada’da İSKİ‘nin yaptığı kazı çalışmaları sırasında Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen su sarnıcı kalıntıları bulundu. Gün yüzüne çıkan tarihi su sarnıcı kalıntıları ulusal/yerel basında gündem olmuş, uzman ekiplerce tarihi kalıntıları incelemek için yerinde çalışma başlatılmış, polis kazı alanını güvenlik bandı çekerek koruma altına almıştı.

Tarihi eserlerin üstü kapatılmaya mı çalışılıyor?

Aradan geçen zaman sonrası tarihi eserlerin durumunu öğrenmek için İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğünü (yetkili Muharrem beymiş) defalarca aramamıza rağmen telefonumuza sorularımıza cevap verecek bir yetkili çıkmaması kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

Tarihi eserlerin bulunduğu bölge faytonların kaldırılmadan önce yolcu aldığı araba meydanı, şimdi ise İETT’nin elektrikli araçlarının yolcu aldığı durakların olduğu alan. Bu alanda bir takım kişilerin alan düzenleme adı altında gizli ticari planları var. Bunu, alanın etrafındaki dükkanların kiralanmasından anlıyoruz. Eğer kazıda bulunan parçalar tarihi eser çıkarsa alanın tamamının 5 sene kapatılma durumu var. Araştırma genişletilecek. Buda bazı kişilerin işine gelmiyor.

Kendini kamu görevlisi olup da bu eserlere sahip çıkacağına alanın peşinden koşan ticari kafalarla beraber hareket edenler böyle düşünmemizi sağladı. Üstelik Adalarımızın önemli kamu görevlilerinin ortada resmi bir yazı yokken sağda solda “orada bir şey yok, kapatacağız üstünü” demesi soru işaretlerine neden oluyor.

T.C. Anayasasının 63 üncü maddesi “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır”

2863 sayılı kanun Madde 7 : “Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tespiti, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinatörlüğünde ilgili ve faaliyetleri etkilenen kurum ve kuruluşların görüşü alınarak yapılır”

Kazıda bulunan eserler tarihi eser midir yoksa değil midir? Telefonlarımıza yetkili bir kişi tarafından bir cevap verilmediğine göre bu işin altında bir bit yeniği var gibi görünüyor!

Tarihi eserlerin akıbetini basın olarak takip edeceğiz…Sizde duyarlı Adalılar olarak 0 212 520 77 42 Arkeoloji Müze Müdürlüğü’nü arayarak tarihi eserlerin akıbetini sorabilirsiniz?

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Mülayim MUTEDİL dedi ki:

    Yarın mesai saatleri içinde kesin arayacağım. Her konuda duyarlı olan ADA GAZETESİ’ne çok teşekkür ederim.