Büyükada’da, yangın güvenliği eksiklikleri ve iskan ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle hakkında “ivedilikle kapatılma” kararı bulunan tarihi Splendid Otel’in hemen yanındaki bir işletmede çıkan yangın, korku dolu anlar yaşattı. Büyükada itfaiyesinin zamanında müdahalesiyle alevler, ahşap otele sıçramadan kontrol altına alındı.
İSTANBUL – Büyükada’da dün akşam saatlerinde yaşanan olay, olası bir faciayı akıllara getirdi. Splendid Otel’in bitişiğindeki bir işletmede mangaldan sıçrayan kıvılcımların bir ağaç dalını tutuşturmasıyla başlayan yangın, paniğe neden oldu. İhbar üzerine hızla olay yerine gelen Büyükada İtfaiye ekipleri, yangını büyümeden ve tarihi otele ulaşmadan söndürdü.
Olay, gözleri bir kez daha Adalar’ın en önemli tarihi yapılarından biri olan Splendid Otel’e çevirdi. Zira otel, ciddi güvenlik riskleri nedeniyle kapatılması gerekiyor. Bunun için gerekli yazılar yazıldı.
Süreç, Adalar Kaymakamlığı’nın otelde yaptığı denetimlerle başladı. Denetimler sonucunda hazırlanan resmi raporlarda, tarihi yapının can ve mal güvenliğini tehdit eden ciddi yangın güvenliği riskleri taşıdığı belgelendi. Bu raporlara istinaden Kaymakamlık, otelin “ivedilikle kapatılması” yönünde talimat verdi.
Konuyu inceleyen CHP’li Adalar Belediyesi İmar Müdürlüğü ise şok edici bulgulara ulaştı. Otelin geçmiş dönemde aldığı yangın raporunun usule uygun olmadığı, işyeri açma ruhsatının usulsüz verildiği ve yapının “iskansız” olduğu tespit edildi. Bu tespitlerin ardından hazırlanan ruhsat iptal yazısı, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz’ın ardından Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat tarafından da imzalanarak gereğinin yapılması için Adalar Zabıta Müdürlüğü’ne gönderildi.
Ancak kapatma kararının henüz uygulanmamış olması, ada sakinleri ve yetkililer arasında endişe yaratıyor. Yan tarafta çıkan küçük bir yangının bile felaket senaryolarını akla getirmesi, kararın bir an önce uygulanmasının önemini gözler önüne seriyor.
Yaşanan bu olay, Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de yaşanan ve can kayıplarıyla sonuçlanan yangın faciasını hatırlattı. Benzer şekilde, güvenlik eksikliklerinin ve ihmallerin büyük bir felakete yol açabileceği endişesi, Splendid Otel için de dile getiriliyor. Yetkililer, tarihi ahşap yapının alev alması durumunda söndürülmesinin neredeyse imkansız olacağına dikkat çekiyor.
Kamuoyu, Adalar Zabıta Müdürlüğü’nün, hem Kaymakamlık hem de Belediye Başkanlığı tarafından onaylanan kapatma kararını daha fazla geciktirmeden uygulamasını ve olası bir facianın önüne geçmesini bekliyor.