Büyükada’daki Besim Üstünel kreş ve çocuk yuvasına valilikten mühürleme

Büyükada’daki Besim Üstünel kreş ve çocuk yuvasına valilikten mühürleme
Yayınlama: 06.01.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:38
A+
A-

Temel atma törenleriyle meşhur Büyükada’daki 90 ada 29 parseldeki Adalar Belediyesine ait yere yapılan, ihalesi bir yapılıp bir iptal edilen Besim Üstünel kreş ve çocuk yuvası inşaatı için İstanbul valiliği mühürlenmesi istemiyle Adalar Belediyesine bir yazı gönderildi.

Büyükada'daki Besim Üstünel kreş ve çocuk yuvasına valilikten mühürleme
Hiçbir güvenlik önlemi alınmayan bu temeli çürük kreş binasının ne itfaiye raporu var ne de diğer gerekli belgeleri. Adana’da meydana gelen ve onlarca çocuğumuzun öldüğü vahim olay akıllarda silinmezken bu kanunsuz kreşe bir de bilirkişi raporu alan ve çocuk başı 850 TL para istenen yetkililere cevap İstanbul Valiliği’nden geldi. Valilik kreş binasının mühürlünmesi için Adalar Belediyesine yazı gönderdi. Adalar Belediyesinin en kısa zamanda kreş binasını mühürlemesi bekleniyor.

 
Daha önce Adalar Belediyesi Eski Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu tarafından temeli atılan A.Aytaç tarafından devam edilip bitirilen Besim Üstünel Kreş ve Çocuk yuvası hakkında gazete olarak bir çok uyarı yapmış ancak uyarılarımız yetkililerce dikkate alınmamıştı.

 
Büyükada’da yapılan kreşe Besim Üstünel’in adının verilmesi şartı ile Üstünel ailesi tarafından 180 bin TL para bağışı yapılmış ancak Adalar Belediyesi’nden alacaklı bir müteahhit tarafından bağış usülsüz kullanıyor iddiasıyla 4483 sayılı kanun kapsamında Adalar Kaymakamlığına şartlı bağışı harcayan sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunması ve bu suçlamaların kendilerine kadar gelmesi neticesinde belediyeden “Ya kreşi yapın yada yaptığımız bağışı parasını iade edin siz yapamıyorsanız biz yaptıralım” demişler ve şartlı bağış tutarlarını zor zahmet tamamlayan Adalar Belediyesi bağış parasını Üstünel Ailesine iade etmişti.

 
Yapılan bağış, 05.09.2011 tarih ve 2011-73 sayılı ve 08.10.2013 tarih 2013-59 sayılı Belediye Meclisi kararı ile kabul edilmiş, belediye hesaplarına geçmiş ve o tarihten sonra mülkiyeti Adalar Belediyesine ait 90 ada 29 parsele, Prof. Dr. Besim Üstünel- Gülen Üstünel kreşi bir türlü yapılmamıştı.

 
26/03/2014’de temeli atılan inşaatın bir yüklenici isminin ruhsat tarihi, mimari, elektrik, mekanik, yapı denetim, şantiye şefini belirten ve her inşaatın başlamadan önce inşaatın görünür yerine asmak zorunda olduğu levha konulmamış gazetemiz haber yaptıktan sonra konulmuş ama yazılı olması gereken isimlerin hiç birisi yazılmadan bomboş bir levha olarak duvara asılmıştı.

 
Kreşi yapan firma ve onu kontrol eden yapı denetim firması ve onu da kontrol eden Adalar Belediyesi mıntıka mühendisinin yapması / yaptırması gereken, radye temel dökülmeden önce zemin kat kolon aplikasyonuna göre çelik konstrüksiyon kolon flanşlarının deliklerine denk gelecek kolon aplikasyonunu yaptırmak ve şablon flanş deliklerine göre denk gelecek şekilde saplamaların betonun içine en az 60 cm girip ucu kanca yapılıp radye temelin demirlerine bağlanıp ardından beton dökülmesini ve binayı sabitleyecek kolon saplamalarının ÇAKMA ANKASTRE DEĞİL KELİME ANLAMI VE TEKNİK DİLDE TAM ANKASTRE olmasını sağlamalarıydı. Neticede Yapı Denetim Firması radye temel demirlerini ve onlara montaj edilmiş kolon saplamamlarını kontrol etmeden temel beton dökümüne başlanmaması gerekmekteydi.

Büyükada'daki Besim Üstünel kreş ve çocuk yuvasına valilikten mühürleme
Besim Üstünel kreş inşaatında bekli de çalışanlarla beraber 100 yakın çocuğun barınacağı bir binadaki kolon saplamalarındaki ve inşaatın temelinden yanlış olan bu binadaki ciddiyetsizlik, ihmalkarlık, sorumsuzluk, vicdansızlık sadece rant getirisine bakıp inşaat tabelasını bile doldurmaya cesaret gösteremeyen bu zihniyetin durdurulması, inşaattan el çektirilmesi, temelinin komple kırılıp sıfırdan kolon saplama filizlerinin şartnamelere uygun bir şekilde (oluyorsa aydınlatma direklerinin detaylarının ilgili kurumdan istenip sisteme eşleştirilmesi) kolon direklerinin flanş deliklerinin şablonunun çıkartılarak aydınlatma direklerindeki gibi ankastre edilmesinin sağlanması gerektiğini belirtmiş ve fotoğraflarla ispat etmiştik.

 
Fotoğraflardaki taşıyıcı kolonların sonradan çakılan saplamalara taşıttırıldığı dolayısıyla içinde çocukların olduğu koskoca binanın yükünün bu kolonlardaki 6 adet 1 cm lik saplamaların üzerinde olduğu gözükmekte olup bu uygulamanın herkesin gözü önünde yapılıyor olması da ayrı bir handikap oluşturduğunu, bazı kolonların ise boylarının kısa gelmesinden dolayı altlarına 10 cm’lik-15 cm’lik-20 cm’lik yastık betonu dökülerek zeminin yükseltildiği, yastık betonunun kaç dozlu betondan döküldüğü ve uygun beton olup olmadığı, betonun döküldükten sonra sulanıp sulanmadığı bile kontrol edilmediği için zaman içinde yastık betonunun yüksek bina basıncı karşısında ufalanıp kolonun altının boşalması ve neticesinde kolonun askıda kalarak taşıyıcı kolon olmaktan çıkabileceği bununda binanın statiğini dolayısıyla rijitliğini etkileyip yıkılma riski taşıyabileceği, yapılan çalışmanın risk teşkil edip destek verdiği yan evlere zarar vereceği ve komşu evlerin yıkılma riski taşıdığı bu nedenle bu kontrolsüz mühendislik dışı uygulama derhal durdurulmalı ve Adalar Belediyesi kanunlar ile kendilerine tevdi edilen sorumluluğunu yerine getirerek Yapı Tatil Tutanağı düzenleyerek MÜHÜRLEMELİDİR demiştik.

Büyükada'daki Besim Üstünel kreş ve çocuk yuvasına valilikten mühürleme
Bu ikazı yapmışken (10.07.2015) günü yan binalarda bir çökme meydana gelmiş, herhangi bir yaralanma ve can kaybı yaşanmayan inşaat güvenlik şeridi çekilerek durdurulmuştu.

 
Nihayetinde Besim Üstünel Kreş inşaatının ne kadar yanlış olduğunu Bilirkişi raporlarımız ve eski/yeni/son hal fotoğrafları ile tespit etmemize rağmen A.AYTAÇ gazetemiz deki kreş haberini yalanlamak adına İ.T.Ü’den bir DR ünvanlı Bilirkişiye rapor düzenlettirdiğini ve yapılan inşaat işlerinin doğru gittiğini İSPAT çabalarına girmiş söz konusu raporu tutan Bilirkişinin adını ,Üniversitenin hangi kürsüsünde görev yaptığını, gazetemizde çıkan bilirkişi raporunu ve temele ankarajlı olması gereken kolon saplamalarının basit bir matkap ile delme işlemi sonucunda ne olduğu anlaşılmayan beton tutkalı en iyi ihtimal ile epoksi şeklinde bir yapıştırıcı ile temele çakma usulle sözde ankaraj yapıldığının görüntülerini gösteren kapsamlı fotoğrafların anılan Bilirkişiye verilmesine rağmen mi prefabrik çelik kontürüksiyon binaya sağlam raporunun verildiğinin açıklamalarını istemiş bir cevap alamamıştık.
Anlaşılan o ki Adalar Belediyesi’nden beklediğimiz cevabı İstanbul Valiliği vermiş ve güvenlik tedbirleri alınmayan çürük kreş binasını mühürleme yazısını Adalar Belediyesine göndererek ileride olabilecek bir facianın önüne geçmiştir. Adalar Belediyesinin en kısa zamanda binayı mühürlemesi bekleniyor.
Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.