Büyükada’daki doğal sit peşkeşine polis baskını!

Büyükada’daki doğal sit peşkeşine polis baskını!
Yayınlama: 17.04.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:28
A+
A-

Büyükada’da bulunan, Adalar Vakfı’nda başkan vekilliği yapan Teoman Göral’e ait Doğal Sit alanındaki kaçak yapılaşma peşkeşine polis dur dedi.

Adalar Kaymakamlığının talimatıyla Ada Vakfı yöneticilerinden Teoman Göral’e ait olan ve Doğal Sit alanında kalan izinsiz inşaat Adalar İlçe Emniyetine bağlı ekiplerce dün yapılan baskın sonucu durduruldu.

ERDEM GÜL’E YAKIN İSİM

Adalar Belediyesinin görmezden gelip peşkeş çektiği, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’e yakınlığı ile bilinen Ada Vakfı yöneticilerinden Teoman Göral’e ait olan doğal sit alanı içinde kalan Nizam Mah. 191 ada 21 parsel 54 pafta 8.666 m2 müfrez tarla(1. Derece Sit Alanından 3. Derece Sit Alanına sokulmuş), 191 ada 19 parsel 54 pafta 1.544.50m2 müfrez tarla ve 191 ada 20 parsel 54 pafta 316.50 m3 müfrez geçit mahalli yerdeki şantiye alanına dönmüş kaçak inşaata Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki ekiplerce dün baskın yapıldı. 20-30 kişinin çalıştığı şantiyeye dönmüş yerle ilgili olarak 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun ilgili maddeleri kapsamında tutanak tutarak ilgili mercilere bildirdi.

Edinilen bilgiye göre, Büyükada’daki Büyük Tur’a cepheli tentelerle çevrilen tesisin bulunduğu yerin yukarıdan görünmemesi nedeniyle çalışmalar uzunca bir süre fark edilmedi. Ses çıkmasın diye makine kullanılmayan Doğal Sit alanı içinde kalan arazideki inşaatta 20-30 kişinin çalıştığı tespit edildi.

DOGAL SİT ALANI ŞANTİYEYE ÇEVRİLMİŞ

Hafriyat çalışmalarının tespit edildiği Doğal Sit alanı içinde kalan arazide beton atıldığı, üzerine tek katlı büyük bir kapalı alan restoran veya toplantı salonu benzeri bir inşai faaliyetlerin yapıldığı, rıhtım çalışmalarının ise daha önce bitirildiği ve kıyıdaki çam ağaçlarının kesildiği belirtiliyor. Çalışmaların Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün mazbatasını aldığı gün hızlandığı gelen bilgiler arasında. İnşaat çalışmalarının yapıldığı yerde tarihi kalıntıların bulunup bulunmadığı yetkililerin tespiti sonunda ortaya çıkacak. Resimde Ekim 2018 de kurul tarafından çekilen fotoğraf.  Kurum arşivinde kayıtlı. Şu anda orada iskele, rıhtım var ve ağaçların çoğu da kesilmiş.

BÜYÜK PARSEL 1. DERECE SİT ALANINDAN 3. DERECE SİT ALANINA SOKULMUŞ

Ada Vakfı yöneticisi Teoman Göral’e ait olan Nizam Mah. 191 ada 21 parsel 54 pafta 8.666 m2 tapuda müfrez tarla gözüken parsel iptal olan Koruma Amaçlı İmar Planlarında bir kısmı 1. Derece Sit Alanı iken 3. Derece Sit Alanına sokulmuş. 1/5000’lik planlardaki bu tezgah Ada Vakfı Eski Başkanı ve Adalar Belediye Eski Başkanı Mustafa Farsakoğlu zamanında yapıldı.

1. derece sit alanlarında kesin yapı yasağı olmakla birlikte, resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu olan alanlarda, teknik altyapı hizmetleri (kanalizasyon, açık otopark, telesiyej, teleferik, içme suyu, enerji nakil hattı, telefon hattı, doğalgaz hattı, GSM baz istasyonu ve benzeri) uygulamalarının koruma bölge kurulunun uygun göreceği şekliyle yapılabiliyor.

3. derece sit alanlarında ise, kullanıma açılacak bölgelerde geçici dönem yapılanma koşullarının ilgili kurumların görüşleri alınarak koruma kurullarınca belirlenmesine, bu belirlemede varsa 1 /25.000 ölçekli çevre düzeni planı veya 1/5.000 ölçekli nazım planı kararları ile arazinin topografya, peyzaj, silüet vb. karakteristiklerinin göz önünde tutuluyor.

Kısacası planlar iptal olmasaydı buralara inşaat izinleri almak kolaylaşacaktı.

ADALAR BELEDİYESİ OLAYI ÖRTBAS ETMEK İSTEDİ

Adalar Belediyesi İmar Mürlüğü’nde görevli memurlar bugün ilgili parsele gelerek olayı kapatmak isteği ancak Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Adalar Kaymakamlığının yazı gönderip yetkili birimleri bilgilendirdiği için olayı kapatamadığı gelen bilgiler arasında.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ ORTADAN KALDIRMAK SUÇUNDAN DAHA ÖNCEDE YARGILANMIŞ

Tamamı SİT alanı Adalar’da Doğal Sit alanında kalan yerdeki parsellerde at oynatan Ada Vakfı yöneticilerinden Teoman Göral’ın, Cumhuri­yeti, vatan ve milletin bütünlüğünü, bölünmezliğini, bağımsızlığını, mili güvenliği teh­likeye düşüren ve temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya zemin hazırlayan olayların fikri ve eylemsel yapısını önceden hazırlamak suçundan yargılandığı ortaya çıktı.

YURT DIŞINA KAÇTI İDDİASI

Bir süre yurt dışına kaçtığı iddia edilen Ada Vakfı yöneticisi Teoman Göral sahipliğini, Veli Yılmaz’ında sorumlu yönet­menliğini yaptığı Halkın Kurtuluş yayınlarından olan dostluk matbaasında basılan, Arnavutluk Emek Partisi Merkez komitesi sekreteri ve siyasi büro üyesi Ramiz Atilla’nın yazdığı (Devrim – Çözülmek için ele alınmış bir sorun) İsimli broşürlerin 29/11/1978 gününde yayınlanarak piyasaya çıkarıldığı, bu broşürde özetle “Proletarya ve geniş halk kitleleri İçin şiddete dayanan devrimden, devrimci şiddet aracılığı ile si­lahlı ayaklanma aracılığı ile burjuva devletinin yıkılıp parçalanmasından ve proletarya diktatörlüğünün kurulmasından başka çıkış yolunun olmadığı» gibi cümlelerle komünizm propagandası yapıldığı, İstanbul C. Savcılığınca 21/3/1979 günlü iddiana­mede genişçe açıklanarak, sanıkların eylemlerine uyan Türk Ceza Yasası’nın 142/1-d. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları için Ağır Ceza Mahkemesine kamu davası açılmış…

Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 8 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.