Büyükada’daki Rum İlk okulu’nda üç öğrenci

Büyükada’daki Rum İlk okulu’nda üç öğrenci
Yayınlama: 05.04.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:32
A+
A-

Türkiye’de 24 azınlık okulu ayakta kalmaya çalışıyor. En çarpıcı örneklerden biri . Bir zamanlar onlarca öğrencinin bahçesinde koşuşturup oynadığı okulda bugün sadece üç öğrenci var. Türkiye’deki azınlık okullarının temsilcileri Hürriyet’e konuştu.

Büyükada’daki Rum İlk okulu'nda üç öğrenci

TÜRKİYE’de sayıları 1920’lerde 138 olan azınlık okullarından geriye kalan 24’ü ‘hayatta kalma’ mücadelesi veriyor. Yeni eğitim yılında, giderek azalan sayılarıyla kültürlerini yaşatmaya devam eden kurumların temsilcileri, bazı okulların kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Taleplerinin başında; bağışlarla ayakta kalmakta zorlandıkları için daha fazla kaynak ayrılması ve kâr amacı gütmeyen kurumlar oldukları hatırlanarak ona göre statü verilmesi geliyor.

Türkiye’deki altı Rum okulundan biri Büyükada’daki Özel Rum İlkokulu. İskeleye indiğimizde sessizliğe gömülmüş ahşap evlerin olduğu sokaklar, bizi Özel Büyükada Rum İlkokulu’na götürüyor. Alışageldiğimiz, çocuk seslerinin yükseldiği, bir curcunanın, koşuşturmacanın yaşandığı bir okul değil burası. Bina, bizi sessizlikle karşılıyor. Kökleri 1950 yılına dayanan okulda, 1970’lerde 80 öğrenci okurken, 2000’lerde bu sayı 30’a, geçen yıl ise dörde düşmüş. Şimdi okulda ikisi 7, biri 9 yaşında olmak üzere üç öğrenci eğitim alıyor. İki Rum ve bir de Türk öğretmen var. Okulun eski binası 1999 depreminde hasar gördüğü için adanın merkezine yakın bir binada eğitime devam ediyorlar.

‘BİZ OKULUMUZU SEVİYORUZ’

İki öğrenci, altı sıralı bir derslikte, diğeri ise tek başına yan taraftaki sınıfta ders görüyor. Bazen birlikte bazen farklı sıralarda da oturdukları oluyor. Üç öğrenci, teneffüslerde birlikte dışarı çıkıyor. Okuldan sonra, adada Türk öğrencilerin gittiği başka bir ilkokuldaki müzik ve dil kursuna katılıyorlar. Öğrencilerin üçü de “Okulumuzu seviyoruz, kendimizi yalnız hissetmiyoruz” diyor. Öğretmenlere göreyse kalabalık bir sınıfta eğitim almaları öğrencilerin gelişimi açısından daha yararlı.

Rum okullarının endişesi ortak. Böyle giderse birçok azınlık okulunda olduğu gibi kurumlarının kapanacak olması.

Rum vakıfları tarafından kurulan Rum okulları MEB’e bağlı. Okullarda Türkçe, coğrafya ve tarih gibi dersler Türkçe okutuluyor. Fizik, müzik, matematik gibi diğer dersler ise Rumca. Müfredatı MEB belirliyor. Bakanlığın tayin ettiği Türk öğretmenler dışında Rum öğretmenler alanlarındaki derslere katılıyor. Okullarda Türk müdür başyardımcıları görev yapıyor.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.