Büyükada’nın boynuzlarının monte işlemi başladı!

Büyükada’nın boynuzlarının monte işlemi başladı!
Yayınlama: 27.11.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:11
A+
A-

Kınalıada Çınartepe Mevkiinde bulunan Maliye Hazinesi mülkiyetinde, orman alanında 06.09.1996 tarih ve 8642 sayılı kurul kararı ile 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı olarak yapıldığı tespit edilmiş olan ve üzerinde bir çok verici olan TV vericileri anten direğinin benzeri Büyükada’da kuruluyor.

Kuleler, Büyükada’ya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izni dahilinde afet ve riskine karşı şuan TRT’nin verici kulesinin olduğu yere dikiliyor. Çamlıca Kulesinin bir yedeği olacak. İBB’nin de bir kulesi olacağı söyleniyor…

Edinilen bilgi bu yönde…

Doğrudur…

Afet ve riskine karşı…

Böyle denildiği zaman kulağa hoş geliyor, insanların tepkileri azalıyor…

Peki bu verici kuleleri sadece afet ve riskine karşımı hizmet verecek yoksa başka bir amaç var mı?

Kınalıada’da, 1991 yılından itibaren özel televizyon kanallarının izinsiz (kaçak) inşa ettiği çok sayıda televizyon vericisi doğal ve tarihi SİT olan şimdi ise Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Adalarımıza ve ada halkının sağlığına zarar vermekte idi. Her ne kadar direklerin çoğu kalksa da 22 direkten bir direğe inse de kalan direğin üstünde bir çok verici var.

İstediği kadar bir televizyon kuruluşu tarafından kiralama yapıldı denilsin Kınalıada’daki kule/direk kaçak, üstündeki vericiler kaçak, yıkım emri var ve hiçbir kamu kurumu işlem yapmıyor.

ÇAMLICA KULESİ YETERSİZMİŞ…

Türkiye genelinde daha kaliteli ses, görüntü sağlayacak ve daha ekonomik koşullarla program iletme olasılığı sunacak sayısal yayıncılık için 20’yi aşkın TV-Radyo kulesi yapılması kararlaştırılmış! Çamlıca Kulesi’nin hizmet verme noktasında İstanbul’un önemli bir kısmını kapsayacağı, ancak tek başına İstanbul’a yeterli olmayacağı için şehre 2 kule/direk daha geleceği daha önce belirtilmişti.

Kulelerden/direklerden biri Adalar’a (Büyükada’ya) bir diğeri de Büyükçekmece tarafına yapılacak…

Üçlü verici kulesi/direği, (Büyükada, Çamlıca ve Büyükçekmece)  tüm İstanbul’da sayısal yayıncılık yapacak…

Özel cihazlarla sayısal yayın yapılacakmış gibi donatılan Çamlıca’daki kule için, Almanya’dan anten verici, soğutucu, dağıtıcı gibi komple bir sistem satın alınmış! Bu sistem sayısal yayına imkan vereceği gibi istenildiği zaman devreye alınabilecekmiş!

İstanbul’un tartışmasız en gözde sayfiye yeri olan, Özel Çevre Koruma Alanı altına alınan Adalarımız, orman alanı içinde yer alan ve Orman Bakanlığı tarafından özel TV kuruluşlarına kiralanan Kınalıada’daki Çınartepe Mevkinde izinsiz inşa edilen TV antenlerinin kalan son direkle beraber 32. Yılını doldurmuş bulunuyoruz. Arşivimizdeki yüzlerce belgeden bazılarını okurlarımızla paylaşacağız.

1.3 Km2 yüz ölçümlü Kınalıada’da yaz ayları nüfus 20-25 bin kişiyi bulmaktadır. Bilim adamları ve konunun uzmanları böylesine yoğun bir nüfusu barındıran Kınalıada’nın şimdi de Büyükada’ya dikilen vericilerin yarattığı “Elektromanyetik alanın” insan sağlığı açısından son derece olumsuz sonuçlarının olacağını ve kısa vadede görülecek olan birtakım rahatsızlıklar dışında, dikildikten sonraki on yıllık zaman dilimi içinde Kanser gibi çok ciddi hastalıkların gündeme gelebileceğini belirtmişlerdi. Nitekim de bu süreç içerisinde Kınalıada’da ölümlerin %90 kanserden ölümler…

Bunun örneklerini zaman içinde gördük

Bakın; O zamanlar 13 bin kişinin devamlı ikamet ettiği Büyükada, Heybeliada ve Burgazadası’nda direkler dikildikten iki sene sonra sadece üç kişi kanserden hayatını kaybederken, 800 kişinin yaşadığı Kınalıada’da aynı süre içinde 6 kişi kanserden hayatını kaybetti.

Esasen insan sağlığına gereken önemi veren uygar ülkelerde TV antenlerinin yarattığı giderilmesi mümkün olmayan tehlikeli gelişmeler “BİLİMSEL BİR GERÇEK OLARAK KABUL EDİLMEKTEDİR…” ve bu nedenle TV antenleri yerleşim yerlerinin dışına inşa edilmektedir.

Bir kısmını yayınladığımız elimizdeki yüzlerce ilgili kurumlara yazılmış belgelerde (TC Cumhurbaşkanlığı, TC Başbakanlık, Orman Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Adalar Kaymakamlığı, Adalar Belediye Başkanılığı, İBB, TC. Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu vs.) direklerin izinsiz dikildiği belirtiliyor.

Bunlardan en ilginç olanı zamanın Kaymakamı, Adalar Belediyesi Eski Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu’nun  İstanbul Valiliği’ne yazdığı yazı!

-17/208/97 sayılı yazısında Farsakoğlu şu ifadeleri kullanmış “Ekte gönderilen belgelerin incelenmesinden de anlaşılacağı gibi bahse konu antenlerin tamamen mevzuata uygun olmadan yapılmış olukları anlaşılmaktadır” diyor. Sonrada bu zat belediye başkanı oldu!

-25.2.2003 tarihli valilik yazısında  ise İstanbul Valiliği’nin RTÜK, İl Çevre Müdürlüğü, Adalar Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’na ” gereği yapılmak üzere” gönderdiği bu yazıda “kaçak ve ruhsatsız olduğu bilinen Kınalıada’daki Aktarıcı Antenlerin kaldırılması ve sonucun bildirilmesi”ni rica ediyor Vali adına Vali yardımcısı.

-27.8.2002 yılında kaleme alınmış Valilik yazısında ise RTÜK dikkatine: “Adaların sillüyetini olumsuz olarak etkileyen ve yasalara aykırı olarak yapılan Telsiz-TV-Radyo anten kulelerinin tamamı buradan kaldırılarak uygun görülecek iskan dışı alanlara düzenlenmesi gerektiğinden, diye başlayan mektup bu “gerekirliği” üst baştaki “ilgi”de belirtmekte: “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin 5.8.2002 tarihli…yazısı”! Yani Cumhurbaşkanımız “gerekiyor demiş, Valilik aktarıyor. Yani zamanın Cumhurbaşkanı anten ve kulelerin tamamını buradan kaldırılması gerekli görmüş ve sonuçla ilgili bilgi bektemekte!…

-Kültür Bakanlığı İstanbul III no’lu Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma Kurulu’nun 6.9.96 sayılı yazısı: “İstanbul ve Adalar belediye Başkanlığı ile yapılan görüşmeler sonunda anten kulelerinin tümünün iskan dışı Sivriada veya Meandros adasına düzenlenmesi önerisi kurulumuzca da uygun görüldüğüne karar verildi”

-Adalar Belediye Başkanlığı’nın 6.12.1996 tarihli yazısı. “söz konusu antenlere dair Belediyemizce herhandi bir müsaade verilmemiştir…Yıkıma gidildiğinde yüksek gerilim hattı bulunması nedeniyle yıkım gerçekleştirilememiştir”

-RTÜK’ün 9.12.98 tarihli yazısı. “Kurulumuzun Kanal ve Frekans çalışmaları devam etmektedir. Kınalıada için emisyon noktası öngörülmediğinden yayıncı kuruluşlara frekans ve kanal tahsisi yapıldıktan sonra söz konusu yerdeki vericiler kaldırılacaktır” İmza Hikmet İnce Başkan adına vekil.

-Adalar Belediyesiyle kaçak TV verici temsilcileriyle protokol imzaladı. Protokolde bir direk 05/07/2017 Çarşamba günü yıkılacak diğer direkler için de 6 ay süre verilmişti. Protokolde üç adet imza vardı. Yıkılan bir adet kaçak direğin üzerinde bulunan FOX TV’nin kaçak vericisi diğer 16 adet kaçak vericinin üzerinde olduğu direklere taşınmıştı. Süre 2017 yılının Aralık ayında bitmesine rağmen son direk sökülmeyerek Kınalıadaların sağlığıyla oynanmaya devam edildi.

Kınalıadalıların direkler dikildikten sonraki ölüm nedenlerine bakarsak; Havva Yıldız (1994) Kanser, Bülent Akdemir (1995) Kanser, Nesrin İlter (1995) Kanser, Koço Lefkopulos (1995) Kalp Krizi, Ayşe Beşiroğlu (1996) Kanser, Melahat Demirci (1996) Kalp krizi, Fikriye Yakut (1996) Kanser, Bekir Özütatlı (1997) Kanser, Hülya Selim (1997) Kalp krizi, Fatma Kurt (1997) Şeker-Kalp krizi, Başar Acarlı (1997) Şeker-Kalp Krizi, Ünal Aran (1997) Beyin kanaması, Fahri Gündoğdu (1997) Kalp krizi, Aydın Abanoz (1997) Kanser, Necla Yalçınkaya (1997) Kalp krizi, Murat Yalçınkaya (1998) kalp krizi, Nadya Lefkopulos (1998) Kalp krizi, Gül kahveci (1998) Kanser, Fethi Kormaz (1998) Kalp krizi, Arif Subutay (1998) Kalp krizi, Sani Öksüz (1998) Kalp krizi, Ekrem Özügeldi (1998) Kalp krizi, Firaz Kaya (1998) Kalp krizi, Sema Günbatı (1998) Kanser, Necdet Simsar (1998) Kanser, Oktay Göktepe (1998) Kanser, Hanife İlter (1998) Kalp Krizi, Ali Sezer (1998) Şeker-kalp krizi, Feridun Selim (1999) Kalp Krizi, Zühre Tetik (1999) Kalp Krizi, Mehlika Alpaslan (1999) Kalp Krizi, Hüseyin Köseoğlu (1999) Kanser, Süleyman Drahor (1999) Kanser, Osman Belge (1999) Kalp krizi, Hakkı Albayrak (2000) kalp Krizi, Mehmet Özden (2000) Kanser, Raşit özkan (2000) Kalp krizi, Mustafa Demirci (2000) Kalp Krizi, Nilgün Akbal (2001) Kanser, Mihran Kasakyan (2001) Kanser, Süreyya Beşiroğlu (2002) Tüberküloz, Mustafa yalçın (2002) Kanser, Bilgehen User (2003) Kanser, Güray Geçit (2003) Kanser, Hikmet Abanoz (2011) Kanser, kaydına ulaşamadığımız, unuttuğumuz bir çok isim. Hepsine bu vesile ile Allah’tan Rahmet diliyoruz.

Bügün Kınalıada yaşayan onbinlerce insan, bu TV antenlerinin yarattığı tehlikeli ortam yüzünden sağlıklarında ve sahip oldukları değerler açısından büyük kayıplara uğramışlardır ve kayıpları artarak devam etmektedir. Şimdi de aynı risk Büyükadalıları tehdit edecektir.

Kınalıadalılara verilen bu korkunç zararların ve Büyükadalılara verilecek zararların hesabını kim, hangi kuruluş nasıl verecektir. Hiçbir şey insan sağlığından önemli değildir. Orman alanı olan bu bölgeyi kiralayıp, Kınalıadalıların sağlığını hiçe sayarak insanların sırtından milyonları kazanan ve bizlere haklarını savunmasını bilmeyen “Dilsiz Ahmaklar Sürüsü” gibi gören veya öyle zannedenlerin ve bu katil direklerin hesabı sorulmayacak mı? Her şey olduğuyla mı kalacak?

Büyükada’nın boynuzlarının monte işlemi başladı!
Büyükada’nın boynuzlarının monte işlemi başladı!
Büyükada’nın boynuzlarının monte işlemi başladı!

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.