CHP’li İBB ve Adalar Belediyesinin hazırladığı imar planlarına Adalılardan tepki

CHP’li İBB ve Adalar Belediyesinin hazırladığı imar planlarına Adalılardan tepki
Yayınlama: 02.10.2023
A+
A-

Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada ve Sedef Adası’nda yaşayan vatandaşlar İBB ve Adalar Belediyesinin hazırladığı yeni imar planlarına sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. İBB ve Adalar Belediyesinin çoğu adalıyı çağırmadığı toplantılardan sonrasında hazırlanan planlara Adalılardan büyük tepki geldi. İBB ve Adalar Belediyesi ise kendileri tarafından yapılan planların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından değiştirildiğini iddia ediyorlar.


Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada ve Sedef Adası’nı kapsayan planın hayata geçirilmesi halinde Adalar’daki doğal dokunun büyük oranda değişmesi bekleniyor. Planın hayata geçirilmesine karşı çıkan Adalılar sosyal medya üzerinden tepki gösterip itiraz ettiler.

Bugünlerde İstanbul’da Adalar sakinlerinin birçoğu yaşadıkları yerin geleceği hakkında kaygılı. Endişelerin nedenleri arasında söz konusu koruma planının kıyı şeridini kapsamaması ve bazı yapılar hakkındaki yapılan tanımlamalar var.

2019’daki yerel seçimlerden sonra CHP’li İBB ve Adalar Belediyesinin çoğu adalının çağrılmadığı toplantılarla yeni bir plan üzerinde çalıştı. 2021’de Resmi Gazete yayımlanan kararla Marmara Denizi ve Adalar, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edildi. Böylelikle Adalar ile ilgili hazırlanacak herhangi bir koruma planında yetki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devredildi.

Öncesinde bir plan üzerine çalışmaya başlayan İBB ise tamamladığı koruma planını Bakanlık ile paylaştı. Bakanlık da 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı 28 Temmuz itibarıyla askıya astı. İtirazlar oldu. Şimdi adalılar arasında planın geleceği konusunda bir bekleyiş var.

Adalılar, sahillerin ve kıyı şeridinin plana dahil edilmemesinden dolayı endişeli. Kıyılara planda yer verilmemesinin bilimsel ve teknik kurallarına aykırı olduğunu belirtiliyor. Planlarda tescilli birçok yapıda fonksiyon belirtilmesi, yapıların akıbetinin ne olacağının bilinmemesine neden oluyor.

BBC Türkçe’deki habere göre, Adalılar Burgazada’da Cennet Bahçesi’nin bulunduğu bölgedeki araziye “Konaklamalı Turizm – Otel” fonksiyonu verilmesine de karşı çıkıyor. Buranın Adalar’da öne çıkan bir kültürel alan olduğunu belirten Adalılar, otel yapılma ve turizme açılma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.

Ada halkı, atık su tesisleri, ulaşım ve afet sonrası toplanma, geçici yerleşim alanları gibi kritik konuların planda yer almadığını belirterek plana itiraz ediyor. Yapılacak yeni evlerin yüksekliğinin 6,5 metre ya da başka bir deyişle iki kat ile sınırlandırılmasını olumlu bulan Adalılar, buna karşın mevcut yapılar içerisinde bunun çok üzerinde yükseklikte binalar olduğunu da kaydediyor. Adalılar, bu nedenle deprem tehlikesi karşısında mevcut daha yüksek yapıların yenilenmeme ihtimalinin görmezden gelindiğini düşünüyor.

Sedef Adası’nda bazı bölgelerin sit alan derecelerinin düşürülmesi de tartışmalardan bir diğeriydi.
İBB, planla birlikte Adalar’da nüfusun arttırılacağı yönündeki iddiaları da reddetti. İBB, Cennet ve Madam Martha Koyları’nın gerisindeki alanlarının çevreyle uyumlu olarak yapılaşabileceğini ancak koyların kendisinin imara açılmadığını açıkladı.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.