Deprem korkusu Adalar’da yazlıkları elde bıraktı. Adalar’dan kaçan kaçana

Deprem korkusu Adalar’da yazlıkları elde bıraktı.  Adalar’dan kaçan kaçana
Yayınlama: 22.06.2023
Düzenleme: 23.06.2023 08:03
A+
A-

Adalar İlçesinin fay hattına yakın olması, her ne kadar zemini sağlam da olsa binaların en az 40-50 yıllık olması, vatandaşları Adalar’dan kaçışa zorluyor. Bu kapsamda fiyatına bakılmaksızın bir zamanlar kapış kapış tutlan kiralık yazlık evler boş kaldı. Kuzey Anadolu fay hattının Adaların arkasından geçmesi vatandaşları Adalar’dan kaçışa zorluyor. Adalar İlçesinin 1/1000, 1/5000 Koruma Amaçlı Nazım İmar Planlarının bulunmaması da kaçışı arttırıyor. Planlar olmaması sebebiyle Adalılar evlerinde güçlendirme yapamıyor.


Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada olası Marmara depremiyle ilgili “Kuzey Marmara’da deprem olduğunda, önce yapınızı kuzey-batı, sonra doğu-batı doğrultusunda sarsacak. En çok yıkım dere içleri ile deniz kıyılarında olacak.” dedi

İstanbul’u bekleyen depremin olası bir hasar kaynağı da tsunami olasılığı. 6 Şubat depremlerinin aksine beklenen Marmara depremi, deniz altında meydana gelecek ve Marmara Denizi havzasının yüksek eğimli kesimlerinde deniz altı heyelanlarına neden olabilecek. En olası kesim de Marmara Denizi’nin güney kıyılarıdır. Burada oluşabilecek bir su altı kütle hareketi, Kuzey Marmara’yı dolayısıyla İstanbul’un Marmara denizine bakan kesimlerini etkileyecek. Özetle, İstanbul ve Marmara çevresi, illerin Marmara’ya yakın ilçeleri faya yakınlıklarından dolayı daha çok sallanacak. Hasar görüp görmemeleri ise bulundukları zemin ve inşaat kalitesine bağlı olarak gelişecek.


Her ne kadar olası Marmara depreminde, Marmara Denizi çevresindeki tüm iller etkilenecekse de en büyük yıkım ve can kaybının, nüfus yoğunluğu ve plansız yapılaşma nedeniyle İstanbul’da olacağı açık. Özellikle eski yerleşimlerin olduğu semtlerdeki dar sokaklar ve buradaki olası yıkımlar, hem yardım çalışmalarını aksatacak hem de çıkacak olası yangınlara müdahaleye engel olacak.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.