CHP Adalar Belediye Başkan Adayı Erdem Gül’ün yargılanıp beraat ettiği “MİT TIRLARI” olayının FETÖ’cü ihbarcısı Mustafa İlhan, Ordu’da saklandığı adreste yakalandı.
CHP Adalar Belediye Başkan Adayı Erdem Gül’ün “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan yargılanmasına ise 15 mayıs 2019 günü 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.
CHP ADALAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ERDEM GÜL’ÜN
“SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM ETME” MAHKEMESİ 15 MAYIS’DA
CHP Adalar Belediye Başkan Adayı Erdem Gül’ün, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin, “silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan yargılanmasına 15 Mayıs’da devam edilecek.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve eski Ankara Temsilcisi Erdem Gül, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak” ile ”silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından tutuklanmıştı.
Başsavcılıkça hazırlanan iddianameyi kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sonunda Dündar ve Gül hakkındaki kararını, 6 Mayıs 2016’da açıklamış, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan Dündar’ı 5 yıl 10 ay, Gül’ü ise 5 yıl hapisle cezalandırmıştı.
Dündar ve Gül hakkında, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan beraat hükmü kuran heyet, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan dosyayı ayırmıştı.
MUSTAFA İLHAN ORDU’DA SAKLANDIĞI ADRESTE YAKALANDI
Hatay Kırıkhan’da 1 Ocak 2014’te MİT tırlarının durdurulması olayının “ihbarcı”sı FETÖ sorumlusu Mustafa İlhan, Ordu’da saklandığı adreste yakalandı
Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Kırıkhan ilçesinde 1 Ocak 2014’te durdurulan MİT tırları olayına karışan ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçlarından aranan firari “Ali” kod adlı Mustafa İlhan’ın (37), memleketi Ordu’daki bir evde saklandığı bilgisine ulaştı.
Bunun üzerine harekete geçen terörle mücadele ekipleri, Ordu’ya giderek belirlenen adrese operasyon yaptı. Söz konusu adreste gözaltına alınarak Hatay’a getirilen şüpheli Mustafa İlhan, sorgusunun ardından sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
Örgüt üyeleriyle oyun programlarıyla iletişim kuruyorlardı
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesindeki sorgusunda FETÖ/PDY üyeliğini kabul ederek, kentte jandarmadan sorumlu “mahrem imam” olduğu, Kırıkhan’da durdurulan MİT tırlarını da kendisinin ihbar ettiği itirafında bulunan Mustafa İlhan, FETÖ’yle 1998’de gittiği dershanede tanıştığını söyledi.
Darbe girişimi sonrasında öğretmenlik görevinden ihraç edilen şüpheli Mustafa İlhan, askerlerden sorumlu olduğunu, örgüt üyeleriyle de çeşitli oyun programları üzerinden iletişim kurduklarını aktardı.
Çağdaş bir görüntü vererek kendilerini gizliyorlardı
Örgüt içinde kendisinin sorumluluğundaki askerlerle pastane veya parklarda görüştüğünü belirten şüpheli, Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye illerinin jandarma bölge sorumlusu olduğunu öne sürdüğü “Halil Müdür” kod isimli kişinin ise kendisinin üstü konumunda bulunduğunu kaydetti.
Örgütün yapılanmasına ilişkin bilgiler veren Mustafa İlhan, “Bu örgütün en büyük yöntemi, dershaneler üzerinden kendisine eleman temin ediyordu. Şahsi telefonları kullanmamak, cemaate ait terimleri kullanmamak, çağdaş bir görüntü vermek gibi gizlenme metodları uyguluyorlardı.” itirafında bulundu.
Kırıkhan’da MİT tırlarının durdurulması olayının bir gün öncesi “Halil Müdür” kod adlı şahsın kendisini iki kez aradığını ancak çağrıyı görmediğini ve “Acil bir durum yoktur” düşüncesiyle geri dönüş yapmadığını ifade eden İlhan, şöyle devam etti:
“1 Ocak 2014’te arkadaşlarımla çay bahçesinde okey oynamaya gittim. O sırada Halil Müdür kod isimli şahsın bana vermiş olduğu tuşlu telefonum çaldı. Ben telefona baktığımda Halil Müdür arıyordu. Arkadaşlarımın yanından ayrıldım, telefonla konuşmaya başladım. Halil Müdür, ‘Seni aradım gördün mü?’ diye sordu, ben de gördüğümü söyledim. Halil Müdür, ‘Bana niye dönmedin’ diye sordu ve nerede olduğumu sordu. Ben de yerimi söyledim. Bana ‘hemen eve geç beni ara’ dedi.”
Tırların ihbar edilmesi talimatı FETÖ’den
Bunun üzerine hemen eve geçip “Halil Müdür” kod adlı şahsı aradığını anlatan Mustafa İlhan, şu ifadeleri kullandı:
“Bana telefonda ‘Reyhanlı’dan Hassa yönüne gidecek olan, içinde silah ve mühimmat bulunan, terör örgütlerine giden bir tır olacak’ dedi. Şu an hatırlamadığım 2 tırın plakasını verdi. Ben ‘Hangi terör örgütüne gidiyor?’ diye sordum. Bana ‘PKK terör örgütüne gidiyor’ diye cevap verdi. Ben de ‘Bilgiyi nereden aldınız?’ diye sordum, ‘O da bende kalsın’ diye cevap verdi. ‘Bu silahların terör örgütüne gitmemesi lazım, bunu senin ihbar etmen gerekiyor’ dedi. Ben de ‘tamam’ dedim.
Halil Müdür bana ‘Ancak ihbarı benim söylediğim şekilde yapacaksın, ihbarı senin yaptığının belli olmaması lazım’ dedi. Telefonda, ‘Söylediklerimi iyi dinle, bir daha tekrar etmeyeceğim’ dedi. Bana ‘Güneş gözlüğünü gözüne takacaksın, telefonunu yanında götürmeyeceksin, evde bırakacaksın, kendi aracınla gitmeyeceksin, dolmuşla gideceksin, Habib-i Neccar Camisi’nin orada, köşede telefon kulübesi var, buradan arayabilirsin’ şeklinde şeyler söyledi.”
“İhbarı yapan kişi benim”
Bunun üzerine belirlenen noktaya gittiğini ancak orada telefon kulübesi bulamadığını belirten Mustafa İlhan, bu kez Saray Caddesi’nde bir bahis oynatılan iş yerinden 156’yı aradığını ifade etti.
Mustafa İlhan, 156’yı arayarak görevliye ihbarda bulunacağını ilettiğini kaydederek, şunları aktardı:
“O da bana ‘söyleyin’ dedi. ‘Reyhanlı’dan Hassa yönüne giden bir tırda PKK terör örgütüne giden silahlar var’ dedim. Bana araç bilgilerini sordu. 156 görevlisine, Halil Müdür’ün bana verdiği plakaları verdim. İhbarı yapanı sordu, ben de o anda aklıma gelen ‘Tahir Kara’ diye bir isim söyledim. 156 görevlisi bana ‘Bu bilgiyi emniyeti arayıp söylerseniz iyi olur’ dedi. Ben de ‘Tamam’ deyip telefonu kapattım. MİT’e ait tırların 1 Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde durdurulması olayıyla ilgili ihbarı yapan kişi benim. Ben bu talimatı ‘Halil Müdür’ kod isimli FETÖ mensubundan almıştım. Adana ilindeki olayla ilgili bilgim yoktur.”
Daha sonra çay bahçesindeki arkadaşlarının yanına döndüğünü aktaran Mustafa İlhan, bir süre sonra “Halil Müdür” kod isimli şahsın kendisini arayarak verdiği tuşlu telefonu atmasını, öğrencilerle görüşmemesini tembihlediğini söyledi.
Şüpheli, bunun üzerine kendisine verilen tuşlu telefonu Asi Nehri’ne attığını anlattı.
Bu olaydan sonra “Cemal” adlı şahsın kendisini sakladığını, “Halil Müdür” kod adlı kişinin yerine “Yavuz Müdür” kod isimli şahsın geldiğini ve onun, kendilerinin arandığını bildirdiğini ifade eden şüpheli, “Sabahtan bizim evlerimize polis tarafından operasyon yapıldı ancak bizi evde bulamadılar. Bu operasyonun haberini bize Cemal getirdi.” dedi.
Şüpheli, o günden sonra sahte kimlikle dolaştığını itiraf etti.
Olaydan önce termal otelde buluşmuşlar
MİT tırlarının durdurulmasından önce “Halil Müdür” kod isimli örgüt üyesinin davetiyle Nevşehir’in Kozaklı ilçesindeki bir termal otele gittiklerini belirten Mustafa İlhan, şunları aktardı:
“Bu otelde diğer örgüt mensuplarını da gördüm. Tırların durdurulmasından sonra haberlerde Gökhan Bakışkan’ın ismi ayrıntılı bir şekilde geçiyordu. Medyada bu şahsın resmini gördüm. Benim otelde kaldığım dönemde kendisini havuzda yüzerken görmüştüm. Benim üstüm olan ‘Halil Müdür’ kod isimli şahsın, Gökhan Bakışkan’ı yanına çağırdığını gördüm. Haberlerde Gökhan Bakışkan’ın Hatay’da görevli asker olduğunu söylüyorlardı. Burada bir arada olmamızın sebebi kaplıcaya girmekti. Bizi buraya ‘Halil Müdür’ kod isimli şahıs çağırdı.”