Ferit Tüzün vefatının 43’üncü yılında anılıyor

Ferit Tüzün vefatının 43’üncü yılında anılıyor
Yayınlama: 21.10.2020
Düzenleme: 13.12.2022 15:20
A+
A-

İlk Türk balesi olan Çeşmebaşı, Midas’ın Kulakları operası ve Esintiler adlı orkestra eseri gibi birçok besteye imza atan Ferit Tüzün vefatının 43’üncü yılında anılıyor.

Ferit Tüzün vefatının 43'üncü yılında anılıyor

Besteci ve orkestra şefi Ferit Tüzün‘ün vefatının üzerinden 43 yıl geçti.

Ferit Tüzün, 1929’da İstanbul’da doğdu. Müzikle yakından ilgili bir ailede yetişen Tüzün, ablası Bedriye Tüzün’ün İstanbul konservatuvarının şan bölümünden mezun olması nedeniyle erken yaşlarda müzik ile tanıştı.

İlkokul eğitimini Kınalıada ve Heybeliada‘da alan Tüzün daha sonra Ankara Atatürk Lisesi’ne geçti.



Tüzün, ablası aracılığıyla bu sıralarda Ulvi Cemal Erkin ile tanıştı ve onun da önerisi ile Ankara Konservatuvarına piyano bölümü öğrencisi olarak girdi.

İLK ÖNEMLİ ESERİNİ 22 YAŞINDA VERDİ

Erkin ve Necil Kazım Akses’in önerileri ve yardımları ile aynı zamanda kompozisyon bölümüne de kaydolan Tüzün, 1949’da piyano yüksek bölümünden ve 1951’de de kompozisyon bölümünden birincilikle mezun oldu. Tüzün ilk önemli eseri “Ninni”yi 22 yaşında konservatuvar son sınıftayken besteledi. Bu eser 1952’de Cemal Reşit Rey yönetiminde İstanbul şehir orkestrası tarafından seslendirildi.

Usta besteci, konservatuvarda bir süre Necil Kazım Akses’in asistanlığını yaptı, bu sıralarda Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışına öğrenci göndermek için açtığı sınavı kazanarak 1954’de Münih Müzik Akademisine gitti. Tüzün burada, Fritz Helmann, Kurt Eichhorn, Adolf Mennerich ve G. E. Lessing’in yanında öğrenim gördü.

Yurt dışında yaşadığı dönemde Münih Filarmoni Orkestrası şefi Adolf Mennerich ve Gotthold Ephraim Lessing ile orkestra şefliği çalışmalarına devam eden Tüzün, kompozisyon konusunda da çalışmalarını sürdürdü.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.