‘Gazze’de ekmek yok su yok, nerede Batı?’

“İki milyon Gazzeli’ye yapılan ne insani ne vicdanidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşananlara sessiz kalan Batı’ya sert çıkt. Erdoğan, “Gazze’de su, ekmek, gıda yok. Bütün bunlar İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne ters. Nerede Batı?” dedi.

‘Gazze’de ekmek yok su yok, nerede Batı?’
Yayınlama: 14.10.2023
A+
A-

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Teşkilat Buluşması’nda gençlere hitap etti. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

KENDİ GENÇLİĞİMİ GÖRÜYORUM: Sizlere bakınca kendi gençliğimi görmenin heyecanını yaşıyorum. Aranızda kendimi daha genç hissediyorum. Sizlerin ufku ve hayallerinin büyüklüğü karşısında bizim de vizyonumuz genişliyor. Mecliste Cumhur İttifakı’nın, Cumhurbaşkanlığında da şahsımızın zaferle çıktığı seçimler, siyaset tarihimize bir dönüm noktası olarak yazıldı. 6’lı masa dediler, gerekirse 16’lı masa dediler, gerekirse 1600’lü masa dediler. Ne 6’lı masa, ne 16’lı masa, ne 1600’lü masa tuttu. Bakın şu anda parlamentoda bu masadan bir kişi var mı? Nerede bunlar? Yok oldular ya! Ama kim var, millet var millet. Terör örgütlerinin siyasete alenen müdahale ettiği sahnelerle karşılaştık. Ülkemizdeki sığınmacıların hedef gösterildiği provokasyonları gördük. Ama tüm bunlara rağmen her iki seçimde de aziz milletimizin teveccühüne mazhar olmayı başardık. Siz bize sandıkta sahip çıktınız, biz de sizin için çalışmaya, sizlere hizmet etmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki 5 seneyi aynı zamanda Cumhurbaşkanlığındaki ustalık dönemimiz olarak görüyoruz. Bu dönemimizde hedefimiz Türkiye Yüzyılı’nın inşasıdır.

AMERİKA NERE FİLİSTİN NERE?: Bölgemiz son dönemde oldukça sancılı ve sıkıntılı günler geçiriyor. Kim olursa olsun mazluma sahip çıkmayı, düşenin elinden tutup kaldırmayı, kanın, gözyaşının ve katliamların önüne geçmeyi, doğru bildiklerimizi cesaretle haykırmayı mazlumlara ve tüm insanlığa karşı öncelikli vazifemiz olarak görüyoruz. Asırlardır adalet ve hakkaniyetten sapmamış bir millet olarak İsrail-Filistin geriliminde de tavrımız bu yöndedir. Üç gündür gerek bölge gerek dünya liderleriyle görüşüyorum, konuşmalar yapıyorum. Düşünün, şu an itibariyle Gazze’de su yok, ekmek yok, gıda yok. Bütün bunlar İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne ters. Nerede Batı? Aldıkları bir tedbir var mı? O da yok. Amerika uçak gemisi gönderiyor. İkinci uçak gemisi de gelecek. Bay Amerika, yav Amerika nere Akdeniz, İsrail, Filistin nere? Ne işin var senin orada?

FERASETİNİ KAYBEDEN ANLAYIŞ: Amerika gibi bir ülkeye barışı tesis mi yakışır yoksa oraya benzinle körükle gitmek mi yakışır? Amerika’dan beklenen nedir, bu. Ama düşünün, Türkiye’ye ait Suriye’de bir SİHA’yı terörle mücadele ederken düşürecek kadar ferasetini kaybeden bir anlayış var. Biz senle NATO’da beraber değil miyiz? NATO’da beraber olduğun Türkiye’nin SİHA’sını, terörle mücadele eden bu ülkenin SİHA’sını nasıl düşürürsün ya! Görmedim, bilmedim, farkında değilim. Bunu nasıl söylersin?

ATACAĞIMIZ ADIMLAR VAR: Bugüne kadar devlet ve hükümet başkanı seviyesinde 13 liderle telefon görüşmem oldu. Dışişleri Bakanımız bir taraftan MİT Başkanımız bir taraftan muhataplarıyla irtibata geçerek görüşmeler devam etti. Düşünün, Mısır’ın Refah Kapısı’nı bombaladılar. Buradan insani yardım gönderme noktasında adım atalım, bunun çalışmasını yapalım dedik, ama orayı da bombaladılar. Sayın Sisi ile de bu konuyu görüştük. Bugün aynı şekilde Muhammed Bin Zayed ile görüştük, Katar Emiri ile görüştük. Birlikte beraber neler yapabiliriz, bunları konuştuk, atacağımız adımlar var.

SİVİLLERE SALDIRININ İZAHI YOK: Sivillere yönelik hiçbir eylemi tasvip etmediğimizi açık ve net bir şekilde ifade ettik. Hamaset peşine düşmeden, tüm bölgemize sıçrama riski olan bu ateşi bir önce söndürmenin derdinde olduk. Bugün de aynı yerde duruyoruz. Orantısız şiddetin daha fazla şiddete, daha fazla acıya, daha fazla yıkıma, daha fazla istikrarsızlığa sebep olacağını söylüyoruz. Gazzeli kardeşlerime yönelik katliam derecesine varan saldırıların hiçbir izahı olamaz. Toplam 360 kilometrekarelik dar bir alanda yaşayan 2 milyon Gazze’linin elektriğini, suyunu, akaryakıtını, gıdasını kesmek ne insanidir ne vicdanidir ne de bunun savaş hukukunda yeri vardır. Sene 1947 ve sene 2023. Sürekli olarak İsrail buraları işgal ederek şu anda ufacık bir yere Filistin’i mahkum etti. Olması gereken ne? 67 sınırları içerisine Filistin’i kavuşturmaktır.

NE YAPMAK İSTİYORSUNUZ? Devletler ile örgütleri ayıran en temel özellik uluslararası hukuka ve insani değerlere olan bağlılıktır. Örgütlerden farklı olarak devletler, savaş hukukuyla insan haklarına riayet etmekle mükelleftir. Bu çizginin giderek kaybolduğunu görüyoruz. İçinde binlerce askerin, uçağın, silahın olduğu uçak gemisini göndererek ne yapmak istiyorsun? Filistin halkına yönelik insani yardımları durdurarak ne yapmak istiyorsun? Gazze’de yaşanan insani trajediye kör ve sağır kesilerek barışa hizmet edilmeyeceği açıktır. Barışa hizmet etmeyen her adım savaşa destek vermek demektir. Bölgede söz ve etki sahibi tüm aktörlerin, körü körüne birilerini desteklemek yerine gerilimi düşürmek için çaba harcamaya çağırıyoruz.

Diplomasi trafiği sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail-Hamas çatışmasıyla ile ilgili diplomatik temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan, dün Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, gerilimin sonlandırılmasının başta bölge ülkeleri olmak üzere, uluslararası kamuoyunun atacağı müspet adımlarla mümkün olabileceğini ifade etti. Erdoğan, ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefonda görüştü. Türkiye’nin krizin bir an önce sonlandırılması için her türlü çabayı gösterdiğini ifade eden Erdoğan, arabuluculuk dahil birçok barışçıl adımı atmaya hazır olduğunu belirtti. –ANKARA Milliyet

Fidan, Mısır’a gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Mısır’a gidecek. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sayın Bakanımız, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin davetine icabetle 13-14 Ekim 2023 tarihlerinde Mısır’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir” denildi. Açıklamada, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınmasının, güncel bölgesel gelişmeler ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulmasının öngörüldüğü belirtildi. –ANKARA Milliyet

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.