Gıdada Şeffaflık Dönemi: Restoran ve Marketlerde Karekod Zorunluluğu Başladı. Adalar’da Uygulabilecek mi?

Gıdada Şeffaflık Dönemi: Restoran ve Marketlerde Karekod Zorunluluğu Başladı. Adalar’da Uygulabilecek mi?
Yayınlama: 28.07.2025
Düzenleme: 28.07.2025 17:20
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda denetimlerinde şeffaflığı artırmak amacıyla hayata geçirilen “karekod uygulaması”, bugünden itibaren market, kasap, restoran ve kafe gibi işletmelerde zorunlu hale geldi. Tüketiciler, “Tarım Cebimde” uygulamasıyla işletmelerin denetim geçmişini anında sorgulayabilecek. Uygulamaya uymayan işletmelere ise para cezası kesilecek.

Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak ve gıda denetimlerini daha görünür kılmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca geçen yıl başlatılan karekod uygulaması, yeni bir aşamaya geçti. Haziran 2024’ten bu yana gönüllülük esasıyla devam eden uygulama, bugünden itibaren gıda satışı ve toplu tüketim yapan işletmeler için zorunlu kılındı.

TÜKETİCİ TEK TIKLA DENETİM BİLGİSİNE ULAŞACAK

Uygulama kapsamında, market, kasap, manav gibi perakende satış yerleri ile restoran, kafe, lokanta ve yemekhane gibi toplu tüketim işletmeleri, kendilerine özel oluşturulmuş karekodu, müşterilerin kolayca görebileceği bir yere asmak zorunda olacak.

Tüketiciler, akıllı telefonlarına indirdikleri “Tarım Cebimde” mobil uygulaması üzerinden bu karekodu okutarak saniyeler içinde işletmeye ait bilgilere ulaşabilecek. Sorgulama sonucunda işletmenin ticari unvanı, adresi, kayıt numarası ve en önemlisi, Bakanlık tarafından yapılan son denetimin tarihi ekranda görüntülenecek.

İŞLETMELER İÇİN KOLAY VE ÜCRETSİZ SİSTEM

Bakanlık, işletmecilerin sisteme kolayca dahil olabilmesi için bürokratik işlemleri ortadan kaldırdı. İşletme sahipleri, guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresindeki “karekod oluşturma” sekmesinden vergi numarası ve işletme kayıt numarasını girerek, herhangi bir başvuruya veya ücrete gerek kalmadan, 7 gün 24 saat karekodlarını anında oluşturabiliyor.

Uygulama, “üretim”, “satış” ve “toplu tüketim” olarak ayrılan gıda işletmelerinden şimdilik sadece satış ve toplu tüketim yerlerini zorunlu tutuyor. Üretim işletmelerinde ise gönüllülük esasıyla devam ediyor.

Bakanlık yetkilileri, uygulamanın amacının gıda güvenliğinde tam şeffaflık sağlamak olduğunu belirterek, “Unutmayınız ki en iyi denetçi tüketicinin kendisidir,” mesajını verdi. Tüketicinin, gittiği işletmenin denetlendiğini bilmesinin ciddi bir memnuniyet oluşturduğunu vurgulayan yetkililer, denetimlerde yüksek teknoloji kullandıklarını ve bu kontrollerin sonuçlarını halkla paylaşarak güveni artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Şikayet üzerine ya da rutin kontrollerde karekod uygulamasını yerine getirmediği tespit edilen işletmelere idari para cezası uygulanacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.