Hacklanme mi yoksa para yok Adalılara icra tehdidi mi!

Hacklanme mi yoksa para yok Adalılara icra tehdidi mi!
Yayınlama: 07.06.2024
A+
A-

Adalar Belediyesi öğlen saatlerinde Adalıların cep telefonlarına gönderdiği mesajla, Adalar Belediyesi’nde telefon numaraları kayıtlı olan tüm Adalıların yüreğini ağzına getirdi.


Mesajda “Icra Dosyanizin Bugun Son Odeme Gunudur Bilgi icin iletisim : 902162060579 B273” denildi.
Doğal olarak mesajı alan adalılar belediyenin önüne panikle akın etti. Belediye yetkilileri “hacklendik” dedi daha sonra yaptığı bir açıklama ile sevis sağlayıcısının hatası dikkate almayın dedi.


İlk önce şunu belirteyim, Adalar Belediyesi doğruları konuşmuyor. Bir servis sağlayıcısı host hizmeti verir yani hosting. İnternet siteleri de tıpkı gerçek hayattaki siteler gibi bir arazi üzerine kurulurlar. Bir internet sitesini yayınlamak için gerekli olan sanal araziye “hosting” adı verilir. İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “web barındırma alanı” ya da “barındırma alanı” olarak çevrilebilir. Hosting; web sayfanıza ait tüm dosyaların, yılın 365 günü bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara ise “server” veya “web sunucusu” adı verilir.


Yani hosting servisi sizin web alanında yayınladığınız dosyalarınızı barındırır. Adalıların telefonlarını barındırmaz. Telefonlar mesaj sisteminde kayıtlıdır. Gönderdiğiniz mesajlar hosting şirketinin veya kurumsal eposta hizmetinin elektronik mesaj hizmeti tarafından gönderilir. Onuda gönderen Adalar Belediyesidir. Bu mesajlar şifre ile güvence altına alınmıştır. Ancak şifre kırıldığında böyle şeyler olur. Kısacası adalıların tüm verileri hacklanmiş durumda. İletişim numarası belediyenin değil muhtemelen tüm belediye de olan bilgileri satılmış veya çaldırmışlar.


Adalar Belediyesi’nin dediği “servis sağlayacısındaki teknik problem” doğru olsa idi gelen mesajdaki tefefon numarası Adalar Belediyesine ait olması gerekiyordu. Adalılara gelen mesajdaki telefonun numarası “90 216 206 0579”,… 206 kod ile başlıyor. Adaların kodu ise Büyükada 382 kodludur. Kısacası gelen mesajdaki numaranın Adalar Belediyesi ve Adalar İlçesiyle hiç bir alakası yok, belediyeyi hackleyenler tarafından yazılmış hayali veya kullanılmayan bir numara…


İkinci olarak, Hosting şirketlerinin çok sağlam şifreleme yöntemleri vardır. Ancak heckerlar bu şifrelemeyi kırabilir, (DDoS, Truva vb) servis sağlayıcısında bu tip hatalar olmaz. Diyelim ki, belediyenin servis problemi savunması doğru, o zaman iş daha vahim bir duruma geliyor. Belediyede para olmadığı için Adalılar icra ile tehdit mi ediyor? Gazeteci olarak bunu da sormamız gerekiyor çünkü ada tarihinde böyle bir şey ilk defa oluyor.


Düşünün kalp hastasısınız böyle bir mesaj alıyorsunuz, Allah korusun herşey olabilir veya bir iş toplantısındasınız, telefonunuz masada ve böyle bir mesaj telefonunuza geliyor, iş yapmak istediğiniz kişi bu mesajı gördü, ne düşünür? Veya Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, bu icra işlerini kendisine alışkanlık mı edindi? Hatırlarsanız, kendi partisi olan CHP Adalar İlçe Başkanlığı’nı da icraya vermişti!

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Sana Ne dedi ki:

    Servis sağlayıcı demek sadece hosting hizmeti demek değildir. Kullandığınız cep telefondaki operatörünüz, internet hizmeti aldığınız firma, toplu sms göndermenize imkan sağlayan firmalar ve bunun gibi bir çok firma. Bunların da bir servis sağlayıcı olduğunu unutmayın da ona göre yorum yapın. Yanlı ve yandaş yorum yapmayın.

  2. Batuhan dedi ki:

    Servis sağlayıcı böyle bir hata yapmaz. hatayı belediyeleri bu işle uğraşan yapar. Ama numara problemli yani adayla eski yada yeni bi alakası yok. Yani hacklendiler, bu işi yapan kişiler sadece sms mi yolladı? Ne kadar veri kaybettiler? Sicil bilgilerine erişim oldumu? bu sorular cevaplanmalıdır. 21d