Heybeliada’da ‘BİM’ bilmecesi

Heybeliada’da ‘BİM’ bilmecesi
Yayınlama: 09.06.2019
Düzenleme: 11.03.2023 14:38
A+
A-

BİM Birleşik Mağazalar A.Ş’nin Heybeliada’da açmak istediği yerde ilginç gelişmeler yaşanıyor.

BİM Birleşik Mağazalar A.Ş’nin Heybeliada şubesini açmak için kiralamak istediği Mehmet Ç’ye ait yerde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Önce mühürlenen sonra açılan yerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılığa suç durusunda bulunan avukatın ise Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün eşinin babasının bir arkadaşı olması ise olayı daha ilginç bir boyuta taşıdı. Çünkü İmar Müdürlüğü direkt Adalar Belediyesi Başkanı Erdem Gül’e bağlı. Burada çıkacak bir ceza vs. Erdem Gül’ü direkt ilgilendiriyor.

Detaylara geçersek, BİM Birleşik Mağazalar A.Ş adına Heybeliada’da bir şube açmak isteyen Murat G, Mehmet Ç’nin Heybeliada’da Ayyıldız Caddesi 49 numarada (Bu şahsın seçimlerden önce aynı caddede kaçak bir yapıya daha başladığı biliniyor) bulunan taşınmazını kiralayarak çalışma ruhsatı almak için dosyasını hazırlayıp 28.12.2017 tarihinde Adalar Belediyesine başvuruyor. Dosyasını teslim ettiği Adalar Belediyesi Yazı İşler Müdürlüğü de 02.01.2018 tarihinde İmar Müdürlüğüne yazı yazarak kiralanmak istenen Mehmet Ç’ye ait yerin imar yönünden bir sakıncası olup olmadığının kendilerine bildirilmesini istiyor. İmar Müdürlüğü 17.01.2018 İmar Müdürü Zeynep Gündoğan imzalı cevabi yazısında ‘bahsi geçen yerin tek katlı 3.50 m. İrtifalı kâgir dükkân gözüktüğü yerinde ise 3 (Üç) katlı bir binanın mevcut olduğunu’ belirten nereye çekersen oraya giden amiyane tabirle topu taca atan bir yazı yazarak yazı işlerine gönderiyor.

Ancak yerin sahibi Mehmet Ç, 26.12.2017 tarihinde yani BİM’in yetkilisi Murat G’nin Adalar Belediyesi Yazı İşlerine ruhsat için başvurmadan iki gün önce İBB Kültür Varlıklar Daire Başkanlığına (KUDEB)  başvurarak sahibi olduğu yer için ‘Basit Onarım’ izni istiyor. İzni istedikten sonra İBB Beyaz Masa’ya 11.01.2018-69418 sayı/ 16.01.2018-83029 sayı/ ve 16.01.2018-83064 sayı ile vatandaşlar tarafından şikayetler yapılıyor. Şikayet üzerine ilgili parsele gelen KUDEB teknik elemanlarının 04.01.2018 tarihinde yaptığı incelenmede ‘zemin + 2 (İki) normal kattan oluşan kâgir yapının zemin kat arka cephe duvarının kolonlar arasında kalan bölümlerinden birinin yıkıldığını ve arka kısımda bulunan toprak tabakasının kaldırıldığı görülmüştür’ diye belirterek Adalar Belediyesine izinsiz yapılan çalışmaların durdurulmasını ve ilgili yönetmelikler dahilinde yapının yasal durumunun kendilerine iletilmesini, ruhsata tabi iş ve işlem gerektiren durumlarda ise 3194 sayılı yasa kapsamında işlem tesis edilmesini istiyor. Bu uyarılar üzerine işyeri sahibi Mehmet Ç, yapılan aykırılıkları düzelterek tekrar ‘Basit Onarım’ izni için başvuruda bulunuyor. Başvuru üzerine 08.06.2018 tarihinde söz konusu yere gelen KUDEP teknik elemanları zemin kat arka cephesinde yıkılan kâgir duvarın kapatıldığı ve bunun üzerine ilgili yönetmelikler gereği ‘Onarım Ön İzin Belgesi’nin istekliğe verildiğini belirtiyor. Ancak vatandaşlar 11.10.2018 tarihinde İBB Beyaz Masa’ya yaptığı şikâyette ilgili parseldeki binanın (BİM’in kiralamak isteği Mehmet Ç’ye ait bina) giriş katında tadilat yapıldığını belirterek söz konusu yerde gerekli incelmelerin yapılmasını istemişler. Bunun üzerine 25 gün sonra 06.11.2018 tarihinde KUDEB teknik elemanlarının yaptığı incelemede , zemin katında birinci normal katta çıkışı sağlayan merdivenin, merdiven ile zemin kat mekanını bölen duvarın ve cephede görünen kapı bölümünün kaldırıldığı, dolayısıyla zemin kat cephesinin değiştirildiği, yan parsele geçiş yapılarak 29 parsel ve 31 parsel arasında bulunan duvar üzerine geçiş açılarak iki ayrı parselin zemin katının tek mekan olarak kullanımının sağlandığı görülerek bu parsellerde yapılan inşai faaliyetlerin projeli olarak ‘Esaslı Onarım’ kapsamında ele alınmasını ve gereğinin yapılmasını istemiş. Yani demesi o ki, kendi parselinden taşarak kamuya ait, Milli Emlak’a ait yere tecavüz edildiğini belirtiyor.

İşyeri sahibi Mehmet Ç, aykırı olarak açtığı iki parsel arasındaki duvarı izin almak için kapatmış teknik elemanları kandırmış ancak şikâyet üzere daha geniş yaptığı aykırılıklar KUDEP teknik elemanları tarafından tespit edilmiş. İşyeri sahibi Mehmet Ç’nin ilk defa yaptığı bir kanunsuzluk değil! Bu şahsın bu işleri kendisine meslek edindiği, Adalar Cumhuriyet Savcılığı’nda en az üç dosyasının olduğu belirtiliyor.

KUDEP, yaptığı incelemeler ve raporlar doğrultusunda 14.11.2018 tarihinde aldığı kararla izinsiz uygulamaların giderilmesi için ilgililere 3 (Üç) ay süre vermiş. Kararın altında Adalar Belediyesini temsilen Adalar Belediyesi memuru A. Fikri Okumuş’un imzasının olması dikkat çekiyor.

Bahsi geçen parselle ilgili 2018 yılında yapı kayıt belgesi alındığı ancak yapı kayıt belgelerinin 2017 yılından önce yapılan binaları kapsadığı bu parselde yapılan aykırılıkların belgelerden görüldüğü üzere 2018 yılında yapıldığı için alınan belgenin geçerli olmadığı gelen bilgiler arasında…

14.03.2019 tarihinde verilen sürenin bitmiş olmasına rağmen Adalar Belediyesi İmar Müdürlüğünün neden veya ne uğruna bir işlem yapmadığı merak konusu. Kusur devam ediyor ise ilgili olduğu iddia edilen Ahmet T, Fikri O ve Zeynep G’nin yapıyı mühür altına alması, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32 ve 42 maddelerinden cezaları kesip cumhuriyet savcılığına Mehmet Ç.’yi göndermeleri gerekiyor. Bu işlemlerin neden veya ne uğruna yapılmadığı merak konusu. Ayrıca bir tartışma konusu da bu kadar aykırılık varken buraya nasıl ruhsat verileceği! İlgili parsel mühürlüyken bayram öncesi mührü kaldırılmıştı. Görünen o ki;  ‘BİM’in açılması bir başka bahara kaldı…

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.