Heybeliada’dan doğa dostu Patrik “Bartholomeos”

Heybeliada’dan doğa dostu Patrik “Bartholomeos”
Yayınlama: 10.08.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:35
A+
A-

Heybeliada’nın Ümit Tepesi’nden deniz bir başka güzel. Heybeliada Ruhban Okulu bahçesinde Patriğin beslediği hayvanlar da var. Tavus kuşu, keçiler ve koyunlar…

Heybeliada’dan doğa dostu Patrik “Bartholomeos”

Patrik 1. Bartholomeos
Dimitris Arhondonis, Gökçeada Zeytinli köyünde 29 Şubat 1940’te doğdu. Heybeliada Ruhban Okulu’nun yüksek bölümünü birincilikle bitirdi. Aynı yıl Bartholomeos adıyla takdis edildi.
Askerliğini Türk Ordusu’nda yedek subay olarak 1961 ile 1963 yılları arasında yaptı. 1963 – 1968 yılları arasında askerlik dönüşü, Patrikanenin sağladığı burs ile yurtdışına gönderildi. Sırasıyla, Pontifical Oriental Institute, Roma (Italya); The Ecumenical Institute, Bossey (Isviçre) ve University of Munich (Isviçre)’de eğitim gördü. The Oriental Institute of The Gregorian University’de doktora yaptı. Daha sonra sıkça başvuracağı, “Kutsal Kanunların Kodifikasyonu ve Ortodoks Kiliseleri’nin Şeriatı” konulu doktora tezini hazırladı.

2 Kasım 1991’te “Rum Ortodoks Patrikanesi” tarafından “Patrik” seçildi.
Türkçe, Latince, Antik Yunanca, Yunanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Almanca bilen Bartholomeos nükteci, iyimser ve otoriter.

Bartholomeos’un hayvan sevgisi

Hiç beklenmedik anlarda patlayan esprileri, protokol delen hayvan sevgisi, ışık söndürme takıntısı dillere destan. En büyük keyfi kahvesini usulünce pişirmek ve Nana Mouskouri dinlemek.

Heybeliada Ruhban Okulu’nun lisesine başladığında günlerini okulun dev kitaplığında geçiyordu. Kompozisyon tekniğini ilerletmişti. Doğa sevgisi, kar tutkusu üzerine yazdıkları yıllar sonra “Kompozisyonlar” adıyla Yunanistan’da kitaplaştırılacaktı. Bartholomeos’un okuluyla gönül bağı o kadar güçlü ki, “Patriklik döneminizden geriye tek şey kalsa, ne olmasını isterdiniz” sorusuna duraksamadan yanıt veriyor: “Eğitim veren Heybeliada Ruhban Okulu”. En büyük endişesi doğanın tahribi; müttefiki ABD’yi bile eleştirmekten kaçınmıyor. Bu nedenle eski Başkan Yardımcısı Al Gore ona “Yeşil Patrik” diye hitap etmişti.

Bir keresinde manevi babası Metropolit Meliton, takdiste kulağına eğilip fısıldadı: “Tanrı patrikliği nasip etsin”. Yıllar sonra, bu olayı anlattığı ARTE televizyonu belgesel ekibi “Peki sizin gönlünüzde patrik olmasını dilediğiniz piskopos var mı?” diye sorduğunda bir kahkaha atacak ve meşhur esprilerinden biriyle cevap verecekti: “Daha gencim, gitmemi mi istiyorsunuz yoksa?”.

Geçmiştekilerden farklıydı. Beklenmedik anda nükteleriyle protokol soğukluğunu dağıtıyordu. Ruhban Okulu’ndaki resmi yemekte imam bayıldıyı çok beğenen konuğun kulağına “Meslektaşı bayılttık” diyecek kadar hazır cevaptı. Patrikhane’deki yatağının başucuna neredeyse gerçek boyutlarında bir pelikan fotoğrafı asmıştı. Nedenini soranlara “Ölümü göze alıp yavrusunu etiyle besler, fedakarlığın simgesidir” diyordu.

Heybeliada Ruhban Okulu

Heybeliada Ruhban Okulu (Halki Theological School) ve Patriğin evcil hayvanları Pazar günleri hariç, diğer günler 08:30 – 15:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.