HEYBELİADA’YI AYAĞA KALDIRAN SAĞLIK SKANDALI TBMM GÜNDEMİNDE
ÖĞÜT: KESİNTİSİZ SAĞLIK HİZMETİ ANAYASAL HAKTIR
Heybeliada’yı ayağa kaldıran sağlık skandalı, TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, son olarak 22 yaşındaki Ali Mert Baltacı’nın ölümle burun buruna gelerek kolunu kaybetmesiyle bir kez daha gün yüzüne çıkan sağlık hizmeti sorununu hazırladığı önergeyle Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu.
Heybeliada’da sadece hafta içi saat 17:00’a kadar normal sağlık hizmeti, 17:00-22:00 arası ve hafta sonları acil yardım hizmeti verilmesinin ancak geri kalan saatlerde hiç bir sağlık hizmeti sunulmayışının kabul edilemez olduğunu ifade eden Öğüt, bunun gerekçesini sordu.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde de sağlık hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu vurgulayan CHP’li Öğüt, adada 7 gün 24 saat sağlık hizmeti olmamasının anayasa aykırı olup olmadığı sorusunu da yöneltti.
CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan’ın 25 Temmuz 2012 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na yazı yazarak ada halkının 24 saat hizmet esasına göre sağlık hizmet verilmesini, tam donanımlı kara ambulansı taleplerini ilettiğini bunun yanı sıra il sağlık müdürlüğüne de defalarca başvuruda bulunduğunu ancak hiç bir yanıt alamadığını ifade eden Öğüt, “Dilekçelere yanıt verilmemesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Öğüt önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti::
-Bakanlığınıza ve İstanbul Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan sağlık hizmeti başvurularının dikkate alınmayışının söz konusu gencin kolunu kaybetmesinde ve hayati tehlikesi bulunmasında rolü olduğunu düşünüyor musunuz?
-Yaralı gencin ailesi ve yakınları 112 ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını, ilk müdahalenin Deniz Lisesi’nde yapıldıktan sonra yaralının askeriyeye ait bir bot ile İstanbul’a getirildiği ve Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırıldığını ifade etmişlerdir. İl Sağlık Müdürlüğü ise bir açıklama yaparak, adada 7gün 24 saat olmak üzere bir ambulans bot, iki 112 Kara ambulansı hizmet verdiğini söylemiştir. Ne var ki adadaki Sağlık Bakanlığı’na bağlı ambulans botun arızalı olduğu, yaralı yakınlarının ve görgü tanıklarının ifadelerinde belirtildiği gibi tutanaklara da yansımıştır. Bu bağlamda, adadaki ambulans botun arızalı olmasının gerekçesi nedir; ihmali olanlar kimlerdir; gerekli araştırma yapılıp ihmali bulunanlar tespit edilip, gereken ceza uygulanacak mıdır?
-Sağlık Bakanlığı’na bağlı Burgazada Aile Sağlık Merkezi, Burgazada Sağlık Evi, Büyükada Merkez Aile Sağlık Merkezi, Heybeliada Aile Sağlık Merkezi, Kınalıada Aile Sağlık Merkezi, Kınalıada Sağlık Evi’nin yalnızca mesai saatleri içinde hizmet verdiği doğru mudur; doğru ise 7 gün 24 saat sağlık hizmeti verilmemesinin gerekçesi nedir; bu sorunun düzeltilmesi için ne yapılması planlanmaktadır?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için, gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Kadir Gökmen ÖĞÜT
İstanbul Milletvekili
İstanbul’un Adalar İlçesi’ne bağlı Heybeliada’da bir gencin geçtiğimiz hafta sonu kolundan yaralanması, adada hastane hizmeti olmaması sebebiyle yaralı gencin yüksek oranda kan ve kolunu kaybettiği ve hali hazırda hayati tehlikesinin bulunduğu haberleri yerel ve ulusal basında ” Heybeliada’da Sağlık Skandalı” başlıkları ile kamuoyuna duyurulmuştur.
Bu doğrultuda;
1) Heybeliada’da sadece hafta içi saat 17:00’a kadar normal sağlık hizmeti, 17:00-22:00 arası ve hafta sonları acil yardım hizmeti verilmesinin gerekçesi nedir?
2) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda ve taraf olduğumuz birçok uluslararası sözleşmede sağlık hakkı ile ilgili düzenleme ve yasalar varken adada sağlık hizmetinin anayasanın gerektirdiği şekilde verilmemesi bir anayasal suç işlendiği anlamına gelmez mi? Bunun sorumluları kimlerdir?
3) CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, basına yansıyan açıklamalarında da görüleceği üzere, Heybeliada’daki sağlık hizmeti ile ilgili sorunları defalarca dile getirmiş, 25 Temmuz 2012 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na yazı yazarak adaya 24 saat hizmet esasına göre sağlık hizmet verilmesini, tam donanımlı kara ambulansı talep ettiklerini dile getirmiştir. Eyidoğan benzer talepleri geçtiğimiz bir ay içinde de il sağlık müdürlüğüne iletmiş ancak Bakanlığınız dahil müdürlüklerden de yanıt alamamıştır. Söz konusu dilekçelere yanıt verilmemesinin gerekçesi nedir?
4) Bakanlığınıza ve İstanbul Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan sağlık hizmeti başvurularının dikkate alınmayışının söz konusu gencin kolunu kaybetmesinde ve hayati tehlikesi bulunmasında rolü olduğunu düşünüyor musunuz?
5) Yaralı gencin ailesi ve yakınları 112 ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını, ilk müdahalenin Deniz Lisesi’nde yapıldıktan sonra yaralının askeriyeye ait bir bot ile İstanbul’a getirildiği ve Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırıldığını ifade etmişlerdir. İl Sağlık Müdürlüğü ise bir açıklama yaparak, adada 7gün 24 saat olmak üzere bir ambulans bot, iki 112 Kara ambulansı hizmet verdiğini söylemiştir. Ne var ki adadaki Sağlık Bakanlığı’na bağlı ambulans botun arızalı olduğu, yaralı yakınlarının ve görgü tanıklarının ifadelerinde belirtildiği gibi tutanaklara da yansımıştır. Bu bağlamda, adadaki ambulans botun arızalı olmasının gerekçesi nedir; ihmali olanlar kimlerdir; gerekli araştırma yapılıp ihmali bulunanlar tespit edilip, gereken ceza uygulanacak mıdır?
6) Sağlık Bakanlığı’na bağlı Burgazada Aile Sağlık Merkezi, Burgazada Sağlık Evi, Büyükada Merkez Aile Sağlık Merkezi, Heybeliada Aile Sağlık Merkezi, Kınalıada Aile Sağlık Merkezi, Kınalıada Sağlık Evi’nin yalnızca mesai saatleri içinde hizmet verdiği doğru mudur; doğru ise 7 gün 24 saat sağlık hizmeti verilmemesinin gerekçesi nedir; bu sorunun düzeltilmesi için ne yapılması planlanmaktadır?