“Horoz Reis” Berç Yetvart Akdeniz

“Horoz Reis” Berç Yetvart Akdeniz
Yayınlama: 14.04.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:32
A+
A-

Adalılar sedyedeki yaşlı adamı elbirliğiyle Horoz Reis’in teknesine yerleştirdi. Kartal’a dümen tutan tekne Büyükada’dan açıldıkça lodos deli gibi bindirdi.

“Horoz Reis” Berç Yetvart Akdeniz

Horoz Reis, karanlıkta görünmeyen dalgaları hissediyor, tekneyi onların suyuna göre yönetiyordu. Kartal’ın karanlığın içinde göz kırpan ışıkları yaklaştıkça dalgalar büyüdü. Dümeni tutmak bile zordu ama Horoz Reis, güçlü kasları ve bilgisiyle baş etti. Hasta karaya çıkarılırken Horoz Reis refakatçisinin kulağına eğildi, “Arabaya verecek paran var mı” diye sordu. Olmadığını bakışlarından anladı, bir miktar parayı onun cebine sokuşturdu…

Balıkçı Artin ve eşi Uskuhi’nin 1926 yılında doğan ve baba mesleğini seçen iki metreye yakın boyda, yüz yirmi kiloluk sarışın, çakır gözlü oğlu Berç Yetvart Akdeniz, kimilerine göre adaların Hızır’ı kimilerine göre de Poseidon’uydu.

“Horoz Reis” Berç Yetvart Akdeniz

 

İyi yüreği, güçlü kolları ve motoruyla inancına ya da ekonomik düzeyine bakmaksızın hasta olan herkesin imdadına koşardı.

Sonbahar ve kışları ığrıp ağıyla balıkçılık yapar; ilkbahar ve yazları tayfalarıyla birlikte yazlıkçıların tekne bakımlarını üstlenirdi. Ünlü “Horoz” lakabını ise çocukluk yıllarında kazanmıştı.

Yoksulluk ve yoksunluk yıllarında çok sevdiği tahtadan yapılmış yegane oyuncağı horozu kaybedince ardından aylarca ağlamış ve adı o günden itibaren “Horoz” olarak kalmıştı. Babasının ardından balıkçı reisi olunca da aynı lakapla anılmaya devam etti. Horoz Reis, 14 Aralık 1978 tarihinde henüz 52 yaşındayken kalp krizi yüzünden hayata veda etti. Galatasaray’daki Üç Horon Ermeni kilisesindeki kalabalık törenin ardından pek çok teknenin katılımıyla kendiliğinden oluşan görülmemiş büyüklükteki bir deniz konvoyuyla Kınalıada‘ya götürüldü ve defnedildi.

“Horoz Reis” Berç Yetvart Akdeniz

2004 Yılında Adalar Belediye eski Başkanı Coşkun Özden, açılışına İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkan Vekili Ümit Özerol, eski bakanlardan Mükerrem Taşçıoğlu ve ANAP eski Genel Başkan Yardımcısı Ediz Hun’u davet ederek, Adalar halkının uzun zamandır özlemini duyduğu ve çözülmesini beklediği Ambulans sorununa çözüm getirmişti.

Aradan tam 40 yıl geçmesine karşın anısı eski Adalılar arasında yaşıyor. Belediye eski Başkanı Özden, ‘‘Adalılarla birlikte Horoz Reis’in adını yaşatmak istedik, adını cankurtaran motoruna verdik. İşin aslını bilmeyenler önce eleştirdi, ama gerçeği öğrenince vefa örneğimize tebrikler yağdırdı’’ diye konuşmuştu.

Yıllarca adı hastaları ana karaya götürmekle yükümlü belediyeye ait cankurtaran motoru Horoz Reis‘te yaşatılıyor.

 

“Horoz Reis” Berç Yetvart Akdeniz

Anılarda “HOROZ REİS” Berç Yetvart AKDENİZ     

 “Horoz Reis” Berç Yetvart Akdeniz

Büyükadalı balıkçıların bu fotoğrafında yitirdiğimiz ne çok şey var! İnsanlar, denizler, balıklar, dostluklar, İstanbul, Ada…
Dilsiz, Rafi, Ziya, Berber İrfan, Mustafa, Ali, adalı balıkçılar ve Büyükada’nın o sevilen yüzü Horoz Reis. Adını andığınızda anlatacak öyküler, bırakan insanlar vardır ya, işte onlardan… Hani adayı ada yapan yüzlerden, hayatlardan…
Biraz özlem fotoğrafı bu, biraz hatırlayış, biraz da eskilere bir selam…

“Horoz Reis” Berç Yetvart Akdeniz

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.