İmar Planlarına göre Adalar’da en fazla ne yükseklikte bina yapılabilecek?

İmar Planlarına göre Adalar’da en fazla ne yükseklikte bina yapılabilecek?
Yayınlama: 10.08.2023
A+
A-

Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada ve Sedef adasıyla ilgili imar planlarını 1 Ağustos’ta askıya çıkardı.

Planlara göre, yapı yüksekliği Sedef adasında 3,50 metreyi, diğer konut alanlarında 6,50 metreyi geçmeyecek. Sedef adası dışında konut alanı olarak gösterilen 500 metrekare ve üstü parsellerde de konaklama tesisi yer alabilecek.


Planlama aşamasında olası tehlikeler de dikkate alındı. Raporda, Adalar’da kütle kayması, deprem ve tsunami riski olduğu belirtildi. Olası bir İstanbul depreminde Adalar’daki binaların yüzde 15’inin ağır hasar göreceği tahmin edildi. Tsunami senaryosunda ise sahil kesimlerinde meydana gelecek en yüksek dalga yaklaşık 3 metre olarak hesaplandı.


Adalar’da üç tabiat parkı bulunuyor. Heybeliada’da bir tane, Büyükada’da iki tane olan tabiat parkları planlama alanı içinde kalıyor. Raporda, bu alanlarla kullanılacak öğelerin ‘Ekolojik Kentsel Tasarım Rehberi’ne uygun olması gerektiğine dikkat çekildi. Planlama aşamasında İl AFAD Müdürlüğü’nden görüş alındı. Müdürlük, söz konusu alana ait ‘afete maruz bölge’ kararına rastlanmadığını belirtti.


Plan açıklama raporunda turizm sektörüyle ilgili öneriler de sıralandı:

– Doğal SİT kıyı ve orman alanlarında mevcut alanların iyileştirilmesi ve yeni turizm çekim alanlarının oluşturulması
– Özellikle konaklamalı turizm işletmelerinin turizm sezonunu uzatmaya ve ortalama kalış süresini artırmaya yönelik faaliyetlerin desteklenmesi

– Airbnb ve ev pansiyonculuğunun kontrol altına alınması, yasal olmayan kiralamaların engellenmesi ve yerel konut piyasasında sebep olduğu olumsuz etkilerin giderilmesi

– Turizmin kitlesel olmaması ve adaların yerel yapısıyla uyumlu olması

– Dört mevsime yayılarak istihdamı artırması ve sosyal yaşamı desteklemesi

Doğal yapıyı bozmayacak ve demonte yapı niteliğinde tek katlı yapılaşmaların yer alabileceği günübirlik tesis alanları da turizm sektörüyle ilgili öneriler arasında yer alıyor.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.