CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut TANAL’ın, İş ve Meslek Danışmanları hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğu soru önergesi ile aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır;
02.08.2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 9’uncu maddesi kapsamında sözleşmeli pozisyonda görev yapan personellerin kadrolu unvana atanması ile ilgili çalışma başlatılmıştır. Ancak Türkiye İş Kurumu’nda sözleşmeli olarak çalışan “İş ve Meslek Danışmanları” mali ve özlük haklarında düzenleme yapılmamasından dolayı kadroya geçerken hak kayıplarına uğramışlardır. Bu konu hakkında aşağıdaki sorularımın cevaplandırılması gereği doğmuştur.
1- İş ve Meslek Danışmanları (İMD), yapılan kanun düzenlemesiyle birlikte normal memur kadrosuna mı geçirilmiştir? Normal memur kadrosuna geçirilmeleri özlük haklarında ne gibi kayıplara neden olmuştur?
2- İş ve Meslek Danışmanlarında, sözleşmeli çalışanlar ile kadrolu personel arasındaki maaş farkının 815 TL gibi ciddi bir rakam olması eşit işe eşit ücret ilkesine aykırılık oluşturmaz mı?
3- Aynı odada bulunan aynı işi yapan personel arasındaki bu maaş farkı iş verimliliğini etkilemez mi?
4- Memur kadrosuna geçmeyen, sözleşmeli statüde kalmayı tercih edenler ile memur kadrosuna geçenler arasında ortaya çıkan maaş farkındaki adaletsizliği düzenlemek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Bu çalışmalar ne aşamadadır?