İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na Açık Mektup

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na Açık Mektup
Yayınlama: 26.04.2024
A+
A-

Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’na bir mektup yazarak Adalar’da duyulan ortak endişeleri ve çözümleri paylaştı.

Aycan mektubunda: “Sayın Başkan, 31 Mart 2024’te yeniden seçilmenizden ötürü sizi içtenlikle kutlarım.

2019 yılındaki seçimlerde sandık güvenliği için görev alıp darp edilmekten son anda kurtulan bir avukat olarak bu mektubu size içtenlikle kaleme alıyorum. Adalarımızın doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirası için duyduğumuz ortak endişeleri ve çözümleri sizinle paylaşmak istiyorum.

Görev sürenizde, Adalar’ın kronik sorunlarının çözülememiş olması üzücüdür. Tarihi dokuyu zedeleyen ve hatta yok eden olumsuzlukların arttığını her Adalı gibi yaşayarak gözlemliyorum. Ancak inanıyorum ki, bu zorlukların üstesinden gelmek için birlikte çalışabiliriz.

İBB’nin yetki ve görev alanındaki UKOME kararlarında öngörülen iyileştirmelerin yapılmaması sonucunda faytonların 2020 yılında kaldırılması Adalar’ın kültürünü ve özgün dokusunu geri dönülmez biçimde değiştirmiştir. Magazin malzemesi gibi kullanılan atlı zabıta da bir süre sonra görünmez olmuştur.

Bir bütün halinde SİT alanı olan Adalarımızdaki sorunlar “modern hizmet” adı altındaki makyajlarla çözülemez. İstanbul’un yaşam hızını Adalar’a taşımak Ada’nın ruhunu ve kimliğini büyük oranda zedeleyecektir. Bir kentin kültürünü korumadığımızda kent ve uygarlık kavramlarının anlamı da kalmayacaktır. Adalar’a hizmet etmek, tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmak, sadece seçim dönemlerinde değil, her zaman önemlidir. Antidemokratik uygulamalardan kaçınılmalı, Adalar halkının ve sivil toplumun görüşlerine önem verilmelidir.

Faytonların yerine ikame edilen araçların Ada kültürüne uygun olup olmadığı halen tartışılırken bu defa Gebze-Harem benzetmesi yapılan minibüslerin Adalar’a getirileceği öğrenilmiştir. Kamuoyu önceden bilgilendirilmemiş ve şeffaf, demokratik yollar izlenmemiştir. İETT nezdinde yapılan bazı görüşmelerde, soyut ve içeriksiz cevaplar dışında bilgi verilmemiştir. . 31 Mart öncesinde, siyasi makamlardan ve Adalar Belediye Başkanından da bilgi alınamamıştır. Şoförlerin eğitim aldığını ve park alanlarının yeni minibüslere göre dizayn edildiğini fısıltı gazetesinden, sokaktan ve özel diyaloglardan öğrenmeye çalışmak Adalılar açısından talihsizliktir.

Adalar sayfiyedir ve öyle kalmalıdır. Adalar’ın dokusuna uygun olmayan minibüslerin ulaşım aracı olarak belirlenmesi doğru bir girişim değildir. Adalar kamuoyundan sır gibi saklanan yeni araçların seçimden hemen sonra getirilmesi de kabul edilemez. Geçmiş dönemlerde İstanbul’a ihanet ettiklerini açıkça söyleyenler bile alternatif vapur tiplerini halkın oylamasına sunmuşlardır. Mustafa Kemal Atatürk, Büyükada’da, “kaldırın şu otomobili” diyerek hasta haliyle yokuş yukarı yürümüşken, İstanbul’un nüfusundan kaynaklı aşırı hareketliliği “modern hizmet” adı altında Adalara getirmek kent hakkına ve kültürüne uygun düşmemektedir.

Kurumlararası iletişim ve eşgüdüm güçlendirilmelidir. Adalar Belediyesi ile iş birliği yapılarak, akülü araç karmaşası sonlandırılmalı, yasa dışı uygulamalara son verilmeli ve Adalar’ın özgün yapısına uygun iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır. Kıyı Kanunu’na uygun olarak kamu yararı ön planda tutulmalıdır. Adalar’ın doğal güzelliklerine ve kamusal alanlara Adalıların erişimi sağlanmalı, kaçak işletmelere karşı mücadele edilmelidir. Ek’te sunulan ve Adalar’ın STK’ları, muhtarları ve siyasi partilerce imzalanan Adalar Deklarasyonu’ndaki ilkelerin hayata geçirilmesi Adalar’ın geleceği için önemlidir. Bu konularda iş birliği yapma fırsatınızın olması bizleri mutlu edecektir.

Size ve ekibinize yeni dönemdeki çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygılarımla.

İbrahim Aycan / Ada Dostları Derneği Başkanı” ifadelerine yer verdi.

 Ek 1: Tüm muhtarlar, önde gelen STK’lar ve birçok siyasi parti tarafından imzalanan Adalar Deklarasyonu

Ek 2: 2023 yılında yayınlanan Kıyı Kenar Çizgisi kuralının uygulanmasına dönük bildirge

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.