İyi aile çocuğu

İyi aile çocuğu
Yayınlama: 27.05.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:32
A+
A-

2017 Eylül ayından beri imar affı çıkacak dedikodusu sebebiyle Adalar genelinde özellikle Büyükada da yoğun olarak yapılan kaçak inşaat faaliyetlerinin yaklaşan inşaat yasağı sezonu ile durmasını bekleyen adalılar geçtiğimiz hafta içinde Büyükada Altınordu Caddesindeki eski indirim marketinin yerine yapılan köfteci binasının izinsiz ve kaçak olarak fütursuzca inşaata başlaması ile şok yaşadılar.

İyi aile çocuğu

İnşaata başlandığı gün (15 Mayıs 2018) etraftaki evlerde oturan bazı aileler ile çevredeki esnafın ne oluyor demesine kalmadan inşaatın içinden çıkan at hırsızı tipli bazı kişiler adalıların üzerine yürüyerek “ biz bu inşaatı yapacağız, çuvalla para verdik, bizle uğraşamazsınız, ayağınızı denk alın “ vb. kabadayı sözlerle ve itişme kakışmayla ortamda rahatsızlık yaratmaktadırlar. Ada içindeki tüm kurumlara özellikle belediyeye yapılan sayısız şikayete “durdurduk, çalıştırmıyoruz “ gibi yalan yanlış cevaplar verilerek şikayetçiler baştan savılmıştır.

Büyükadalıların muhtarlık binası olarak bildikleri eski Büyükada Nizam Mahalle muhtarı rahmetli Bilal Ertürk’ün 50 yılı aşkın süre görev yaptığı ve ölümünün ardından hissedarları tarafından şu anki mal sahibine satılan binanın cemâziyelevveline gelirsek ;

İyi aile çocuğu

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından görevden alınan ve idam edilen 1950-1960 dönemi Türkiye Cumhuriyeti başbakanı Adnan Menderes’in 1956-1957 İstanbul İmarı projesi dahilinde Büyükadanın da 1957 tarihli bir imar planı yapılmıştı.Bu imar planına göre şu an ki Belediye binası önündeki mevkii Büyükadanın vapur iskelesi olacak ve çevresi yeşil alan sosyal donatı alanı olacaktı. Bu amaçla Belediyenin önündeki iskele yapılmıştır.Bu plana göre Büyükada’ya gelindiğinde iskeleden bakıldığında üst siluette II Abdülhamit tarafından yaptırılan Hamidiye Camii görülecekti. Bu planda şu an Altınordu  Caddesi No 1 adresindeki Eski 30/1 ada 5 parsel yeni 248 ada 5 parsel sayılı yer ile civarındaki binaların yeşil alana katılması gündeme gelmişti. Bu planla ilgili çalışmalar o dönemde hayata geçirilemedi .

İyi aile çocuğu

Habere konu binanın önü o yıllarda denizdi ve hemen yanında Büyükada yük iskelesi vardı. Bedrettin Dalan döneminde sahilin doldurulması ile önündeki sahil parkı oluşturuldu.

İyi aile çocuğu

Anılan yer İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 13.10.1990 gün ve 2400 sayılı kararı ile II. Sınıf Korunması gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir.

İyi aile çocuğuİyi aile çocuğuİyi aile çocuğu

2000 li yılların ortasından sonra Adalar’a doğalgazın gelmesi, yolcu motorlarının artması, dönem dizileri tarafından çokça kullanılması ile popülerliğin artması üzerine Adalar’da ilk indirim marketi bu binada faaliyete geçmiştir.Ve o döneme kadar özgünlüğünü büyük ölçüde koruyan binada izinsiz inşai faaliyetlerde bulunularak alt kattaki 4 adet işyerinin ara duvarları yıkılarak tek mekan haline getirilmiştir. Birçok şikayetlere konu olan durum hakkında yapılan işlemler bir şekilde sümen altı edilmiş ve market buradan yakın zamanda çıkarak başka bir yere taşınmıştır. içinde bulunduğumuz Mayıs ayı içinde çokça maharetli bir kişi tarafından kiralanan yerden önce numuneler alınmış ve hemen birkaç gün içinde binaya güçlendirme yapılması için yasal izinlerin alındığından bahsedilmektedir. Binanın çürük olduğu doğrudur. Deniz kenarında oldukça eski ve uzun yıllardan beri bakımsız kaldığından dolayı bina miadını doldurmuştur. Fakat sorulması gerekenler şunlardır:

Bu bina 2. Sınıf tescilli iken ve yakın zamanda mahkeme tarafından iptal edilen 1/5000 lik ve yine yakın zamanda Belediye tarafından halka bilgilendirmesi yapılan 1/1000 lik planlarda bu binanın eski eser olarak tescilli olduğu sabittir. Böyle bir binada iç planda, dış cephede yapılan değişiklikler nasıl yapılmaktadır?

İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan daha projesi onaylanmadan ve yazısı dahi yazılmadan nasıl hemen inşaat işlerine başlamışlardır ve madem bu bina güçlendirme yapılacak hemen alelacele çatıyı yükselterek aktarma yapmaktadırlar? Kurul böyle hızlı çalışma azmini hangi kriterlere göre yapmaktadır? Diğer işlerini bekleyen insanların günahı nedir? Bu durum ile ilgili olarak kovuşturma yapılmakta mıdır?

Güçlendirme adı altında izin alıp güçlendirme yapılmayarak yoğun insan sirkülasyonu olan bir yerde yapılan bu yerden kaynaklı bir facia yaşandığında sorumluluğu kim alacaktır?

Bu ruhsatsız kaçak başlayıp sonradan ruhsat aldığı iddia edilen ama aldığı iznin mahiyeti ve yapılan işe uygunluğu belli olmayan yerdeki faaliyetin SGK, Maliye, Emniyet kayıtları var mıdır? Etrafta oturanlara rahatsızlık veren ve bitirim hareketlerde bulunanlara karşı bir önlem alınmış mıdır?

Madem güçlendirme yapılacak neden hemen dış cephesini mantolama yapmaktadırlar? Yok eğer bu tadilat yapıldığı şekilde tek bağımsız bölüm gibi projesi onaylanmışsa belediye ruhsat vermeden önce neden tapuda cins değişikliği işlemlerini ve folyosunun yapılması işlemlerini istememiştir?

Bu gün itibarı ile inşaat yasağına 3 gün kaldı bu inşaat  günde bitecek mi yoksa inşaat yasağı süresince durdurulacak mı? Bu yerde önümüzdeki bayram tatilinde restoran faaliyetinde olacağı söylenmektedir. Bu nasıl bir faaliyettir?

Kuruldan projeyi onaylatan mimarın Kadıköy ilçe sınırları içindeki birçok yerde çok yüksek bedellerle proje işleri yaptığı ve ilgili kişi ve kurumlarla samimi bağlantıları olduğu, çok yüksek derece yöneticilerle görüştüğü doğru mudur yoksa kendi öz geçmişi gibi yalan mıdır?

Yapılan inşaat izinde yazan parsel sınırları içinde midir?

İyi aile çocuğu

İyi aile çocuğuİyi aile çocuğu

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 8 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.