Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet!

Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet!
Yayınlama: 08.06.2024
Düzenleme: 08.06.2024 15:52
A+
A-

Yıl 1978. Kınalıada Spor Kulübü Yönetim Kurulu, Taşocaklarındaki boş alan üzerine nizami ölçülerde bir futbol sahası ve etrafına da 8 kulvarlık bir atletizm pisti yaptırmaya karar veriyor.

Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet!

Halen elde bulunan Jarden Futbol Sahasına (Sahanın adı daha sonra Hrant Barsamyan olarak değiştirildi) da iki basketbol-veleybol sahası, iki tenis sahası, 7’şer kişiden futbol oynabilecek bir hentbol sahası ile park alanı yapılacaktı. Ancak o zamanlar bile rant uğruna sahayı engellemeye çalışanlar yüzünden saha beklemeye alınıyor.

Yıl 1980. Darbe oluyor, asker ülke yönetime el koyuyor ve çalışmalara başlanamıyor….
Yıl 1984. Anavatan Partisi’nden aday olup 2.850 oy alan (%51,13) Recep Koç, Adalar Belediye Başkanı seçiliyor.

Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet!
Ada Gazetesi 1979 yılı Temmuz ayı sayısı

3-4 sene sonra şuan Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat tarafından çöp dökme alanı yapılmak istenen alanda çalışmalara tekrar başlanıyor. Dönemin belediye başkanı rahmetli Recep Koç tarafından temeli atılıyor. Alan spor sahası olarak düzeltiliyor, kale direkleri koyuluyor. Bu çalışmalar 3-4 sene gibi bir zamanda oluyor.

Resme batığımızda, rahmetli Recep Koç‘un yanısıra spor kompleksinin yapılması için uzun emek sarf eden rahmetli Hikmet Abanoz, Eşfak Aykaç, Kınalıada Su Sporları kurucusu Başar Acarlı, Seyfi Tetik, Muharrem Alpaslan, Raşit Kara, dönemin belediye yöneticileri, emniyet personeli, Ermeni, Rum Cemaati temsilcileri, ismini yazamadığımız bir çok değerli insanın temel atma törenine katıldığı görülüyor.

Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet!

Yıl 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Kınalıada Taşocakları mevkiinde yapacağı ve projesi çizilen “Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi” adı altındaki spor kompleksi CHP’li eski belediye başkanı Mustafa Farsakoğlu ve yardımcısı şuan belediye başkanı olan Ali Ercan Akpolat tarafından Büyükada  Aya Nikola ahırlarının önündeki şahıs arazilerine ve Kınalıada Taş Ocakları Mevkii’nde tamamen çöpler, kimyasal, tıbbi ve evsel atıklar toprağın altına gömülerek iş makinalarıyla kapatılması yöntemiyle moloz ve çöp döküm yeri haline getiriliyor. Alana binlerce m3 moloz, çöp, tıbbi atık vb. dökülüyor. Mustafa Farsakoğlu ve Ali Ercan Akpolat bununla da kalmayıp sadece Kınalıada değil Adaların tamamını moloz ve çöp adası konumuna getiriyorlar. Aya Nikola mevkiinde bulunan su kuyuları da buna dahil, Su çıkan kuyuları bu ekip ağzına kadar moloz dökerek kurutuyor.

Adalar, kentsel ve doğal sitalanı, Özel Çevre Koruma bölgesi ilan edilmiştir. Bu alanlara moloz, çöp ve inşaat atıkları dökülemez, geçici olarak bile olsa depolanması yapılamaz ancak 30 sene önce belediye başkanı şehit Recep Koç tarafından temeli atılan spor kompleksi CHP’li Adalar belediyesi tarafından Kınalıada’nın en pis yeri konumunda idi.


Yapılması planlanan 40.000m2 spor kompleksi üzerine 5000 kişilik oturma yerleri, 700 m2 lokanta/ büfe, 105×70 Mt oyun alanı, 110 Mt atletizm pisti, kamp binaları, spor salonu, kapalı havuz, tenis alanı, çocuk parkı, kros parkuru mevcuttu. Spor kompleksi enerjisini güneş ve rüzgardan sağlayacaktı.

Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet!

Kamp binaları;
1.Bina (Zemin Kat) 1000 M2 : (KOD:7)
Soyunma odası 6 Ad, duş Odası 2 Ad, Sosyal/Kültürel Amaçlı Salon 450 M2, yemek salonu 120 M2, (Birinci kat) 1000 M2; 2 kişilik oda 18 Ad, salon 200 M2, kitaplık 200 M2

Bina (Zemin Kat) 1000 M2; (KOD:9)
Soyunma odası 6 Ad, duş odası 2 Ad, Sosyal ve Kültürel Amaçlı salon 450 M2, Yemek salonu 120 M2, (Birinci Kat) 1000 M2; 2 kişilik oda 18 Ad, salon 200 M2, kitaplık 120 M2.
Spor Salonu: (KOD:8)
Oyun alanı 600 M2, oturma yeri 500 Ad…
Kapalı havuz: (KOD:10)
Havuz (8 Kulvar) 50×20 Mt, soyunma odası 7 Ad, duş odası 2 Ad, sauna 2 Ad, salon 60 M2.
Tenis Alanı: (KOD:11)
Kort 2 Ad, oyun alanı 24×11 M2.
Çocuk Parkı: (KOD:12) 1400 M2,
Kros Parkuru: KOD:13) 10000M2

Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet!


Projede ağaçlandırma alanları, plaj, 40 Mt yüksekliğinde doğal anıt ve 3500 M2 park alanı bulunuyordu. (KOD:16-17-18-)… Ayrıca adanın ön tarafındaki Kınalıada Su Ürünleri Kooperatifinin buraya taşınılması için yerler ayrılmış, atletizm pistinin altına kooperatif için 200 M2 soğuk depo düşünülmüş. (KOD:5-14-15)


Bunları neden anlattık. Bazı kendini bilmez, ada tarihinden bir haber, buna ada çocuğuyum diyen belediye başkanı Akpolat’ta dahil, sağda solda “burası eskiden de katı atık, çöp vb. döküm yeriydi” demiş.
Hayır… Eskiden bu alan sizin dediğiniz gibi çöp döküm alanı değildi. Spor konpleksi yapılacak bir alandı. 2009’da CHP iktidara geldiğinde çöplük oldu. Bu biline…

Yukarıda yazılanları okuyup söylemlerinizden dolayı belki yüzünüz kızarır diye yazdım ama yüzünüzün kızaracağını hiç sanmıyorum!

Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet! Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet! Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet! Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet! Kınalıada Taşocaklarının hazin öyküsü, Adalara yapılan ihanet!

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.