Kınalıada’da Arevakal Orucu

Kınalıada’da Arevakal Orucu
Yayınlama: 10.04.2014
Düzenleme: 03.05.2014 23:35
A+
A-

Kınalıada'da Arevakal Orucu

Ermeni dünyası Surp Zadig öncesi Medz Bahk (Büyük Oruç) dönemine girdi. Yedi hafta boyunca dualar ve perhizle idrak edilecek.Bu dönemde karakterin olgunlaşması ve ruhun arınmasının önemine dikkat çekiliyor.Bu günün önemli olaylarından birisi de,CHP Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç’ın ilk kez önemli bir günde Ermeni Cemaatiyle kucaklaşması oldu.Kınalıada’da yaşayan Ermenilerin yanı sıra,Bakırköy ve Yeşilköy’den Ermeni vatandaşlarının gelmesiyle duaya yaklaşık 420 kişi katıldı.

Bakırköy ve Yeşilköy’den gelen Ermeni vatandaşlarımızı Bostancı’da cemaatin sevilen isimlerinden ve CHP Adalar Belediyesi Meclis Üyesi  Avedis Kevork Hilkat karşıladı.Bütün cemaat üyeleriyle tek tek ilgilenen Hilkat motorda yaptığı konuşmada Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç‘ın ilk kez böyle önemli bir günde sizlerle kucaklaşacağı için heyecanlı ve mutlu olduğunu belirtti.Hilkat‘ın konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

Kınalıada’ya gelen Ermeni vatandaşlarımızı iskelede karşılayan ve herkes ile tek tek ilgilenen Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç,cemaat mensupları tarafından  alkışlandı.Atilla Aytaç‘a bu önemli günde Belediye Meclis Üyeleri de eşlik etti.

Arevakal Orucu’nda Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyanve Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç bir konuşma yaptı;

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan yaptığı konuşmasında;

Adalılar olarak bunca senedir nasıl bir yerde yaşadıklarını bildiklerini belirten Anuşyan,Adalar’ın İstanbul’un merkezi olduğunu söyledi.Adalı kültürü,İstanbullu olma kültürü,insan olma kültürü,farklılıkları bir araya getirip beraber yaşayabilme kültürünün sadece Adalar’da olduğunu belirten Anuşyan konuşmasına şöyle devam etti.”Adalar’da her zaman sorunlarımız var ama Adalar’ın sorunlarını ortaya çıkartmadan önce bütün İstanbul’daki bütün Türkiye’deki bütün Dünya’daki sorunları dikkate almamız gerekiyor ve her şeyden önce ailelerimizin sorunlarını ortaya çıkartmamız gerekiyor.Eğer bir yerde sorun varsa biz o sorunu çözme yönünde adım atmalıyız.Gerçekten aşılması gereken  engeller ve sorunlar var ancak biz sorunları sorun haline getirmemeyi öğrenirsek o zaman her şeyin üstesinden el ele gelebiliriz.Bu güne kadar devam eden adalı anlayışının sayın başkanımız Atilla Aytaç Beyin başkanlığında devam edeceğine ben inanıyorum ve kendisine dedim ki,siz merak etmeyin Adalar’da elinizde iyi bir kadro var.Adalar Belediyesinin nasıl çalıştığını biliyoruz.Bizler yarın denize girerken sizler hizmet etmeye gayret ediyorsunuz.Bütün adalılar sizin yanınızda sizi destekliyor dedim.İşallah küçük düşmeyiz.Kendisine tekrar başarılar diliyorum”dedi

Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç yaptığı konuşmasında;

“Öncelikle oruç duanızı,oruç yemeğinizi Allah kabul etsin diyorum.Henüz görevi devraldım.Dün meclis toplantısını yaptık ve görev dağılımımızı gerçekleştirdik.Bu günden itibaren diğer görev dağılımlarını yapmaya çalışacağız.Adalar’ın dışarıdan fotoğrafını çekmiştik.Bir de içeriden fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz.Şimdi gerçeklerle yüz yüze gelme durumundayız.Bu gerçekleri hep birlikte paylaşacağız ve birlikte çözeceğiz.Bu anlamda sizlerin her zaman bizlerin yanında olacağını düşünüyorum.Gerçekten büyük problemler var.Yılların birikimi problemler.Bu problemleri  bir günde,üç günde,beş günde çözmek mümkün değil ama iyi niyetle işe soyunursak problemleri yavaş yavaş çözeceğimizi düşünüyorum”dedi.Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç’ın konuşması sık sık alkışlarla kesilmesi dikkat çekti.

Arevakal’ın önemi nedir?

Eski manastırlarda dokuz tören vardı ve bunlar her gün yedi kere yapılırdı. Manastır rahipleri yedi kere kiliseye girer ve dua ederlerdi. O dualardan birinin adı olan Arevakal, yani öğle duası, yemek yemeden önce okunurdu. Bu manastırda yetişenler daha sonra episkopos, dini önder veya Patrik olunca dua biçimlerini tüm kilise törenlerine yaydılar ve yerleşik töre o yedi Jamerkutyun oldu. Günümüzde kiliselerde sabah ve ikindi dualarının her gün yapılması gerekir. Öğle duası ise hemen hemen hiç yapılmıyor. O zaman kilise büyükleri bu öğle duasını Büyük Oruç’ta uygulamaya kararı vermişler. O törendeki ilahiler çok güzel olduğu için halk tarafından hemen benimsenmiş.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.