Kınalıada’da ormanlık alana otel yapılacak iddiası!

Kınalıada’da ormanlık alana otel yapılacak iddiası!
Yayınlama: 18.09.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:15
A+
A-

Adalar’daki kıyı şeridi olsun, ormanlık alanlar olsun Beach (Plaj)/Mesire Alanı adı altında Orman Müdürlüğü ile yapılan, içerisinde soru işaretleri olan sözleşme/ihale ile doğal floranın tahrip edilmesi artık can sıkmaya başladı.

Heybeliada ve Büyükada’da Beach (Plaj)/Mesire Alanı adı altında yapılan deniz dolgusu, denizin beton/kum dökülerek doldurulması, ormanlık alanlarda Orman Müdürlüğü ile yapılan sözleşmelerin soru işaretleriyle dolu olması, işletme sahipleri para kazanacak diye yapılan doğa katliamları, başta Adalar Belediyesi olarak yöneticilerin bu oluşumlara ne uğruna olduğu belli olan nedenlerle çanak tutması, Adaların sabrını taşırdı.

Son olarak Kınalıada’da Beach (Plaj)/Mesire Alanı adı altında, sözleşmeye aykırı bir şekilde 105 ada 1 parselde bulunan eski adıyla KAMOS olan, eski işletmecisi tarafından devredildikten sonra adı yeni işletmecisi tarafından NOYA Beach yapılan plaj/mesire yerinin üst tarafındaki ormanlık alanda, Rahmetli Hikmet Abanoz’un kurduğu ve hayatta iken başkanı olduğu Ada Spor Derneği tarafından çam ağaçları dikilerek ağaçlandırılan yerde ilginç gelişmeler yaşanıyor.

SİT alanı ve ormanlık alan olan yer, betonla toprağa sabitlenmiş bir şekilde çitlerle bölünmüş durumda. İçerisinde tarihi Ayazma olan yere bungalov evlerden otel yapılacağı ileri sürülüyor. Bu iddia doğruysa, doğal olsun, sonradan dikilmiş olsun bu kadar ağacın/fidenin olduğu yere nasıl otel yapılacak? Otel yapılması için ya buradaki tabiatın oluşturduğu doğal flora yok edilecek vaya bir yangın çıkacak yada imar planları yapılırken burası kitabına uydurulacak. Yangın konusunda kimseyi itham veya hedef göstermiyoruz ama bunun örnekleri mevcut.

Adalar’da Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bulunmuyor. Ne 1/5000 nede 1/1000 plan yok. Bu yapılaşmanın yapılabilmesi için bahsi geçen alanın İBB tarfından yapılmaya başlanan İmar Planlarında DOĞAL SİT alanından çıkartılması gerekiyor. Bunu yapacak olan İBB. Eğer planlarda bu değişiklik yapılırsa İBB’nin de bu tezgahın içinde olduğunu anlayacağız. Adalar Belediyesinin işin içinde olduğunu, bu parselin kıyı şeridinde mesire alanı adı altında yapılan aykırı uygulamalardan anlıyoruz. Bu konuya daha sonra detaylı bir şekilde gireceğiz.

Teknik şartnamede yatırım ibaresi yazılmış! Kanlıca Orman Müdürlüğünün halka açıklaması lazım. Yatırımdan kast ettiğin nedir? Yatırımdan kastın Bungalov evler mi? Kanlıca Orman Müdürlüğü eğer teknik şartnameye Bungalov evlerinin yapımından bahsetmiş veya şart koymuşsa, Adalar İlçesi bütününün Doğal SİT alanı olmasına rağmen bu şartı koymuşsa, Kanlıca Orman Müdürlüğü ihaleye girecek vatandaşı kesinlikle kandırıyor. Bu demektir ki, ihalenin/sözleşmenin iptal edilmesi ve bu ihaleyi/sözleşmeyi hazırlayanlar hakkında soruşturma açılması lazım. Doğal SİT alanında değil bungalov, herhangi bir yapı yapamazsın. Bu bir kümeste olabilir, bir bungalov ev olabilir, bir TİNY havuz da (Bungalov’un yeni nesil adı ) olabilir, her ne olursa olsun buraya bir kazık dahi çakamazsın. Anladığımız kadarıyla Kanlıca Orman Müdürlüğü orman alanlarını DOĞAL SİT alanından çıkartmaya çalışıyor!

Yer 28 yıllığına senelik 18.233,03 TL’ye kiralanmış. Kiralayan bekler 3 sene 5 sene, imar planları çıktığı zaman yer milyonlar değerinde. Böyle devlet ihalesi olmaz. Doğal SİT alanında değil bungalov ev kazık çakmak, köpek kulübesi yapmak dahi İmar kanununa, Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Kurulu kararlarına AYKIRIDIR. Bir de üstüne  kiracıya 2,30 Ha alanı 18.233,03 TL’ye yıllık kiralıyorsun, tabiri caizse seni kuma gömerler! Adalar’da 5 m2 dükkanı 17 BİN TL’ye kiraya veriyorlar. Dolayısıyla teknik şartnamede yazılan yatırımın açıklanması gerekiyor. Ormanlık alanda ne yatırımı yapılır? Ağaç yatırımı mı? Kuş, börtü böcek yatırımı mı? Yatırım diyorsan bu çakılı bir inşai faaliyet. Yatırımdan kastın ne?

Aynı uygulama Büyükada Fethi Okyar Korusu’nda zamanın Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu tarafından yapılmaya çalışılmış, 56 Pafta 191 Ada 9 Parsel sayılı yerdeki 41.700 m2 sahalı Kagir Hane ve Kulübe ve Kireç Ocağı” vasfındaki Il. Grup Eski Eser ve Kentsel SİT, Arkeolojik SİT ve Kısmi Orman Vasıflı arazi otel yapılmaya uygun hale getirilebilmek için planlarda değişiklik yapılmış bu sebeple planlar iptal edilmiş, Adalar plansız kalmış, Adalılar mağdur olmuştu. Aynı uygulamanın burada yapılmaya çalışılacağı gelen bilgiler arasında…

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.